ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ανθεκτική η Elvalhalcor στη νέα κρίση, σε ιστορικό υψηλό ο τζίρος

Οι πράσινες επενδύσεις των προηγούμενων ετών εκτινάσσουν τζίρους - κερδοφορία. Ισχυρή ζήτηση για ανακυκλούμενα υλικά συσκευασίας. Αυξάνονται οι ανάγκες για αλουμίνιο - χαλκό στις μπαταρίες και τα μοτέρ ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι νέες επενδύσεις στον κλάδο αλουμινίου της Elvalhalcor στα Οινόφυτα  με την εγκατάσταση του ψυχρού ελάστρου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα ανεβάσουν την παραγωγική ικανότητα από τους 375.000 τόνους σε 525.000 τόνους, ενώ με τη νέα γραμμή βαφής που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής πρστιθέμενης αξίας.

Η εταιρεία που εξάγει το 92% της παραγωγής της υλοποίησε το «βαρύ» επενδυτικό της πρόγραμμα την κατάλληλη στιγμή και πλέον είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις παγκόσμιες τάσεις για ανακυκλούμενα προϊόντα με πράσινο αποτύπωμα με εφαρμογές στη συσκευασία τρoφίμων, στα φάρμακα, στο e-mobility και το χαλκό.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, οι αυξητικές τάσεις του πρώτου τριμήνου, αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον σε ότι αφορά στον όγκο πωλήσεων αφού η ζήτηση παραμένει ισχυρή ανεξάρτητα αν η εταιρεία καλείται να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον επαπειλούμενης παγκόσμιας ύφεσης με διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στελέχη της  Elvalhalcor, η ζήτηση για προϊόντα συσκευασίας στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων παραμένει ισχυρή, το αλουμίνιο είναι απαραίτητο  για τα κουτιά των μπαταριών στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ο χαλκός απαραίτητο συστατικό για τα ηλεκτρικά μοτέρ και τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στα ύψη οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο συνδυασμός του αυξημένου όγκου πωλήσεων (+10,9%στο αλουμίνιο και +5% στο χαλκό) και των υψηλών τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα ιστορικά υψηλά, 923,6 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 42,7% από τα 647,3 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα συγκρινόμενα ebitda (δεν περιλαμβάνουν τα λογιστικά κέρδη από τις  αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων) ενισχύθηκαν κατά 78% στα 75 εκατ ευρώ. Η μέση τιμή του χαλκού στο  LME κινήθηκε στα 8.916 ευρώ ανά τόνο και του αλουμινίου στα 2.927 ευρώ ανά τόνο.

Όπως επισήμανε η διοίκηση, η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην εταιρεία να περάσει ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, οι οποίες υπερκέρασαν τα κόστη από την αύξηση του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Μάλιστα, στο ρεύμα η εταιρεία διατηρεί διμερή κλειδωμένα συμβόλαια που δεν είναι ευάλωτα στις ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλοί όγκοι παραγωγής σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» οδήγησαν σε αύξηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και σε άνοδο του καθαρού δανεισμού κατά 228 εκατ ευρώ.  Για αυτό και η εταιρεία εντός του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αύξησης επιτοκίων. Από τα τελευταία ομόλογα συνολικού ύψους 270 εκατ ευρώ τα μισά κεφάλαια «γύρισαν» σε σταθερό επιτόκιο. Αθροιστικά περίπου το 36% του δανεισμού της Elvalhalcor είναι με σταθερό επιτόκιο. 

Μέρισμα και επανεπένδυση κερδών

Η εταιρεία έχει βραχυπρόθεσμες λήξεις δανείων 285 εκατ ευρώ, δάνεια 116 εκατ λήγουν εντός δύο ετών, εντός πέντε ετών λήγουν δάνεια 270 εκατ, ενώ για πάνω από πέντε χρόνια οι λήξεις αφορούν σε δάνεια 402 εκατ ευρώ. Η χθεσινή γενική  συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έκδοση ομολογιακών δανείων έως το ποσό των 150 εκατ με στόχο την αναδιάρθρωση παλαιών δανείων και την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης.

Για τη χρήση του 2021 η εταιρεία θα διανείμει μικτό μέρισμα  0,03 ευρώ ανα μετοχή. Σε ερώτηση των αναλυτών για τη στρατηγική της μερισματικής πολιτικής, η διοίκηση ανέφερε πως η ανταμοιβή των μετόχων δεν έρχεται μόνο από το μέρισμα αλλά από την επανεπένδυση των κερδών σε παραγωγικές επενδύσεις που αυξάνουν την αξία της επιχείρησης και κατ΄ επέκταση την περιουσία των μετόχων.

Σημειώνεται πως τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 872 εκατ ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει τα 600 εκατ ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Elvalhalcor: Ιστορικό ρεκόρ τζίρου το α΄τρίμηνο, έφτασε τα 923 εκατ. ευρώ

Ο συνδυασμός του αυξημένου όγκου πωλήσεων και των υψηλών τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα ιστορικά υψηλά, με την εταιρεία να διατηρεί την ανοδική δυναμική που έχει διαμορφωθεί από την περασμένη χρονιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Engineers of tomorrow»: Η ELVAL ανοίγει τον δρόμο σε νέους μηχανικούς

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν συνολικά 12 νέοι και νέες μηχανικοί, οι οποίοι θα εργασθούν για 12 μήνες στις εγκαταστάσεις της Elval στα Οινόφυτα Βοιωτίας με προοπτικές πλήρους απασχόλησής τους μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης.