ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Σταθερές πωλήσεις για την Intralot, μείωση ζημιών με «ψαλίδι» εξόδων

Στα 97,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του α' τριμήνου, ενώ η μείωση των λειτουργικών εξόδων επέτρεψε να περιοριστούν κατά 17% οι καθαρές ζημιές. Σ. Κόκκαλης: Η αύξηση κεφαλαίου ανοίγει νέες προοπτικές για την αγορά των ΗΠΑ.

Σταθεροποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα της Intralot στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αλλά η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα λειτουργικά κέρδη κατά 4,9% και να μειώσει κατά 17% τις καθαρές ζημιές της, έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα του ομίλου Intralot έφτασαν τα 97,7 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 0,1% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 26,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Intralot, τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών του ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 12,5% σε ετήσια βάση. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές για το α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές επενδύσεις του ομίλου κατά το α’ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα 4,3 εκατ. ευρώ.

Το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα €5,7 εκατ. ζημιές, σε σύγκριση με ζημίες €6,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022 ανήλθαν στα 98 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 500,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου 2022. Ο δείκτης καθαρής μόχλευσης (Net Debt/ LTM EBITDA) διαμορφώθηκε στο 4,5x στο τέλος του Α’ τριμήνου 2022.\

Σύμφωνα με την Intralot, τα Παιχνίδια Λοταρίας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών που έφτασε τα 97,7 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 61,9% των εσόδων, με τον Αθλητικό Στοιχηματισμό να έπεται με συμβολή 18,8% στον κύκλο εργασιών του ομίλου για την τρίμηνη περίοδο. Τα Συμβόλαια Τεχνολογίας αποτέλεσαν το 7,7% και τα VLTs το 11,2% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, ενώ οι Ιπποδρομίες /Κυνοδρομίες αποτέλεσαν το 0,5% των συνολικών εσόδων.

Οι καθαρές πωλήσεις μετά από κέρδη νικητών (GGR) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 79,8 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 1,2% (ή €+0,9 εκατ.) σε ετήσια βάση. 

Αυτό συνέβη λόγω της μείωσης στο GGR που δεν σχετίζεται με ποσοστό απόδοσης κερδών – payout (-1,7% σε ετήσια βάση ή €-1,2 εκατ. σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2021), κυρίως λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ (μη πραγματοποίηση τζακ ποτ), αλλά και λόγω της αύξησης στο GGR που σχετίζεται με το ποσοστό απόδοσης κερδών – payout (+20,2% σε ετήσια βάση ή €+2,1 εκατ. σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2021), κυρίως λόγω του χαμηλότερου μέσου ποσοστού απόδοσης κερδών (payout) στη Μάλτα και την Αργεντινή (+4,3% σε ετήσια βάση στον τζίρο τυχερών παιχνιδιών (wagers). 

Κατά το Α’ τρίμηνο του 2022, το Μέσο Ποσοστό Απόδοσης (payout) σημείωσε μείωση κατά 5,4 pps σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2021 (58,9% έναντι 64,4%), επηρεαζόμενο σημαντικά από την υψηλότερη σταθμισμένη συμμετοχή από τις δραστηριότητές της Intralot στη Μάλτα.

Κατά το Α’ τρίμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις μετά από κέρδη νικητών (GGR), χωρίς να υπολογίζεται η αρνητική επίδραση συναλλαγματικών ισοτιμιών ύψους €3,1 εκατ., διαμορφώθηκαν στα €82,9 εκατ. (+5,1% σε ετήσια βάση).

Σε επίπεδο μητρικής, τα έσοδα του πρώτου τριμήνου 2022 αυξήθηκαν κατά 28,1%, στα 6 εκατ. ευρώ, με τη βελτίωση να προέρχεται από τις αυξημένες πωλήσεις υπηρεσιών προς θυγατρικές εταιρείες του ομίλου κατά την τρέχουσα περίοδο. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €-1,3 εκατ., από €-4,5 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του 2021, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των πωλήσεων με βελτιωμένα συγκριτικά περιθώρια κερδοφορίας λόγω και της μείωσης του κόστους πωλήσεων.  Τα Κέρδη μετά από Φόρους (EAT) διαμορφώθηκαν στα €-6,7 εκατ., από €-0,1 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του 2021, επηρεαζόμενα από το κέρδος που προήλθε από τη συναλλαγή πώλησης της Intralot se Peru το Α’ τρίμηνο του 2021.

Σ. Κόκκαλης: Βελτιωμένο οικονομικό προφίλ του ομίλου

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης ανέφερε πως «τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δείχνουν ισχυροποίηση των κερδών και ανάκαμψη από τον αντίκτυπο του COVID και αντικατοπτρίζουν ένα βελτιωμένο οικονομικό προφίλ, με ομαλοποιημένα έσοδα και μείωση των λειτουργικών εξόδων και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε αντιστοιχία με το επιχειρηματικό σχέδιο της Εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτού του ισχυρά βελτιωμένου P/L και Ισολογισμού, η Εταιρεία έχει σχεδιάσει και πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε Aύξηση Mετοχικού Kεφαλαίου μέσω της Έκδοσης Δικαιωμάτων υπέρ παλαιών μετόχων έχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση της Standard General Master Fund II L.P. (ως Στρατηγικού Επενδυτή) για τα αδιάθετα δικαιώματα, κίνηση η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές μας να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες ευκαιρίες στις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια αγορά».

Η αύξηση κεφαλαίου

Τη Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση της Intralot ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 130 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των μετοχών της Intralot Inc. που δεν ελέγχονται από την μητρική εταιρεία του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε η υπογραφή μιας σύμβασης αγοράς μετοχών με τους μετόχους μειοψηφίας που ελέγχουν 33,2 εκατ. μετοχές της Intralot Inc. έναντι €3,65 ανά μετοχή, με την προϋπόθεση ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Η INTRALOT έχει ανακοινώσει ότι υπέγραψε δεσμευτικό Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) με την Standard General Master Fund II L.P., βάσει του οποίου η Standard General θα αποκτήσει όλες τις μη αναληφθείσες μετοχές από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου μέχρι ενός αριθμού μετοχών που δεν θα υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας έναντι τιμής όχι μεγαλύτερης των €0,58 ανά μετοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση αποφασίζει τους όρους

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ έως 130 εκατ. ευρώ από την επαναληπτική γενική συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τους όρους. Σ. Κόκκαλης: Υπάρχει συμφωνία με ομολογιούχους για τις μετοχές της Intralot Inc.