ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Manousakis-Manos-ADMIE

Μανουσάκης: Απαραίτητη η αποθήκευση και τα δίκτυα για γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ταχεία εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, ανέδειξε ως βασικές προϋποθέσεις της πράσινης μετάβασης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο 10ο Athens Energy Dialogues. O κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στη σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ για νέα δίκτυα μεταφοράς και τόνισε ότι η αποθήκευση ενέργειας είναι αυτή που θα επιτρέψει την ουσιαστική αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Εάν θέλουμε γρήγορη μετάβαση προς τις ΑΠΕ χρειαζόμαστε δίκτυα

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, η «έκρηξη» των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε την ανάγκη για σημαντική επέκταση του δικτύου. Κι αυτό γιατί τα σημεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, όταν οι θερμικές μονάδες ήταν πολύ λιγότερες και απαιτούσαν πυκνά δίκτυα μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. «Ο ΑΔΜΗΕ από το 2017 έως σήμερα έχει πενταπλασιάσει τις επενδύσεις του για την κατασκευή νέων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεγεθύνοντας σημαντικά το δίκτυο για τη σύνδεση νέων ΑΠΕ. Θα πρέπει πάντως «να κοιταχτούμε στον καθρέφτη» ως χώρα, καθώς φαινόμενα όπως η παρεμπόδιση της ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο ή η δαιμονοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής για κάθε κακό που συμβαίνει στη χώρα  με απίστευτη ευκολία και χωρίς αποδείξεις, δε συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Μ. Μανουσάκης. 

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να επισπεύσουμε την εισαγωγή της αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα γιατί αυτό θα σημάνει και πραγματική επιτάχυνση των ΑΠΕ, για τις οποίες το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει τεράστιο. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 20 GW. Η αποθήκευση είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια και να πετύχουμε ενεργειακή αυτονομία μέσω της καθαρής ενέργειας. Υπάρχει μεγάλη επενδυτική διάθεση για τις τεχνολογίες αποθήκευσης που ωριμάζουν ταχύτατα, ενώ και στη χώρα μας σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να τις αξιοποιήσουμε»

Ετοιμότητα για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει καλοκαιριού

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή, επισήμανε ο Μ. Μανουσάκης και σημείωσε πως «είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε όλα τα πιθανά σενάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι επίσης θετικό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μία νέα μονάδα η οποία θα ενισχύσει το Σύστημα σε συνθήκες ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο.. Καθώς διανύουμε μία δύσκολη ενεργειακή συγκυρία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ως προς την κατανάλωση ρεύματος και να αναπτύξουμε σταδιακά και στη χώρα μας μία κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Σημαντική η συμβολή του ΑΔΜΗΕ στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

«Χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και διηπειρωτικές διασυνδέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ Ανατολής και Δύσης», τόνισε ο CEO του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Καθημερινή ενημέρωση για τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Στόχος είναι το IPTO Analytics να καταστεί σημείο αναφοράς για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τρέχουν οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Η Αριάδνη Interconnection ξεκίνησε την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων μήκους 335 χλμ για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων στην Αττική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Θωρακίζει» την άμυνα του έναντι των κυβερνοαπειλών ο ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διαχειριστή, η νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε, δίνει τη δυνατότητα να συλλέγει και να συσχετίζει  δεδομένα ασφαλείας από το σύνολο της υποδομής του και βασίζεται  στην «αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης».
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από ΑΠΕ κατά 100% η παραγωγή ρεύματος για πρώτη φορά στην ιστορία

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ κάλυψε πλήρως τη ζήτηση καθώς η παραγωγή από μονάδες που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν από 98% έως 121%.