ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Manousakis-Manos-ADMIE

Μανουσάκης: Απαραίτητη η αποθήκευση και τα δίκτυα για γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ταχεία εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, ανέδειξε ως βασικές προϋποθέσεις της πράσινης μετάβασης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο 10ο Athens Energy Dialogues. O κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στη σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ για νέα δίκτυα μεταφοράς και τόνισε ότι η αποθήκευση ενέργειας είναι αυτή που θα επιτρέψει την ουσιαστική αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Εάν θέλουμε γρήγορη μετάβαση προς τις ΑΠΕ χρειαζόμαστε δίκτυα

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, η «έκρηξη» των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε την ανάγκη για σημαντική επέκταση του δικτύου. Κι αυτό γιατί τα σημεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, όταν οι θερμικές μονάδες ήταν πολύ λιγότερες και απαιτούσαν πυκνά δίκτυα μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. «Ο ΑΔΜΗΕ από το 2017 έως σήμερα έχει πενταπλασιάσει τις επενδύσεις του για την κατασκευή νέων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεγεθύνοντας σημαντικά το δίκτυο για τη σύνδεση νέων ΑΠΕ. Θα πρέπει πάντως «να κοιταχτούμε στον καθρέφτη» ως χώρα, καθώς φαινόμενα όπως η παρεμπόδιση της ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο ή η δαιμονοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής για κάθε κακό που συμβαίνει στη χώρα  με απίστευτη ευκολία και χωρίς αποδείξεις, δε συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Μ. Μανουσάκης. 

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να επισπεύσουμε την εισαγωγή της αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα γιατί αυτό θα σημάνει και πραγματική επιτάχυνση των ΑΠΕ, για τις οποίες το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει τεράστιο. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 20 GW. Η αποθήκευση είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια και να πετύχουμε ενεργειακή αυτονομία μέσω της καθαρής ενέργειας. Υπάρχει μεγάλη επενδυτική διάθεση για τις τεχνολογίες αποθήκευσης που ωριμάζουν ταχύτατα, ενώ και στη χώρα μας σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να τις αξιοποιήσουμε»

Ετοιμότητα για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει καλοκαιριού

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή, επισήμανε ο Μ. Μανουσάκης και σημείωσε πως «είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε όλα τα πιθανά σενάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι επίσης θετικό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μία νέα μονάδα η οποία θα ενισχύσει το Σύστημα σε συνθήκες ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο.. Καθώς διανύουμε μία δύσκολη ενεργειακή συγκυρία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ως προς την κατανάλωση ρεύματος και να αναπτύξουμε σταδιακά και στη χώρα μας μία κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Εξετάζει συμμετοχή στις διασυνδέσεις με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ

Για ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο στη χώρα στο τέλος της δεκαετίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Διαχειριστή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Σε ενεργειακό σταυροδρόμι της ΝΑ Μεσογείου εξελίσσεται η Κρήτη

Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ κρίθηκε ως καθοριστική για την πρόσβαση του έργου σε ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδότησης καθώς για το έργο θα διατεθούν 657 εκατ. ευρώ από τα 1,037 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ για «πράσινα» ενεργειακά έργα υποδομής.
Aurora
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινά η πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ηράκλειο- Αττική

Οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. τη χρονιά της πλήρους λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.
Manousakis - ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι την τελευταία 4ετία, ο Διαχειριστής χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύζευξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με Ιταλία - Σλοβενία

Η συζευγμένη λειτουργία της ενδοημερήσιας αγοράς είναι το αποτέλεσμα της εντατικής συνεργασίας ανάμεσα στους Διαχειριστές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας, καθώς και τα χρηματιστήρια ενέργειας των εν λόγω κρατών, σε εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.