ΓΔ: 1419.25 -0.07% Τζίρος: 103.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Matternet-Drone

Το Ταμείο Φαιστός επενδύει στην Matternet, παραδόσεις με drones σε πόλεις

Η εταιρεία χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ.

Την επένδυση του Ταμείου Φαιστός στην Matternet Inc. εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ με ιδρυτή τον Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο και δραστηριοποιείται στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε αστικά κέντρα, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε η 5G Ventures.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Matternet προχωρά στην ίδρυση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. 

Η Matternet  χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών. Επιπλέον, η Matternet έχει κατασκευάσει και  τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones. Στους επενδυτές της Matternet, έως τώρα, περιλαμβάνονται η Boeing, μέσω της HorizonX Ventures, η Sony, μέσω του Sony Innovation Fund, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.  

Μέχρι και σήμερα τα drones της Matternet έχουν πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις σε οκτώ πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. συμβάλλοντας  στην ασφαλή διακίνηση και παράδοση ευπαθών αντικειμένων, χωρίς επιβάρυνση της αστικής κυκλοφορίας,  με κατεξοχήν βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο (ESG κριτήρια) 

Λύσεις της Matternet χρησιμοποιούνται ήδη για τη μεταφορά ευπαθών αντικειμένων μεταξύ μονάδων υγείας στην Ελβετία, ενώ σε ετήσια βάση η εταιρεία υπολογίζεται πως θα εξυπηρετεί 100 προορισμούς στο Άμπου Ντάμπι, πραγματοποιώντας 3 εκατ. παραδόσεις ιατρικών προμηθειών, στις μονάδες υγείας της πόλης. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών  στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική και την Ασία.

Η Matternet Europe θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. O «Δημόκριτος» είναι  μέλος του δικτύου συνεργατών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει το Ταμείο Φαιστός με υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας & Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με αναλύσεις ανεξάρτητων φορέων, η αξία της παγκόσμιας αγοράς για υπηρεσίες αστικών αερομεταφορών με τη χρήση drones, υπολογίζεται να φτάσει τα 56 δισ. δολάρια ως το 2030 και το ένα τρισ. δολάρια έως το 2040

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Papakyrillou-Ismini-CEO-HDB
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα η νέα CEO Ισμ. Παπακυρίλλου

Η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, τόνισε ότι «ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών είναι κομβικής σημασίας, καθώς στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Asset Management: Αύξηση κατά 44% στα υπό διαχείριση κεφάλαιά της

Παράλληλα, τα Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια κατέγραψαν υψηλές αποδόσεις, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στους διαχειριστές της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. για τη διαχείριση της περιουσίας τους.