ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρία σενάρια για τη «νέα» Attica Bank προτείνει η Boston Consulting

Μετασχηματισμό σε ψηφιακή τράπεζα, τράπεζα των μηχανικών ή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εισηγείται ο σύμβουλος στο ΤΧΣ. Τα πλεονεκτήματα και οι δυσκολίες των τριών εκδοχών.

Τρεις προτάσεις για το νέο μοντέλο λειτουργίας της Attica Bank παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στον μεγαλύτερο μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συμβουλευτική Boston Consulting Group, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Business Daily.

Η πρώτη πρόταση αφορά στη λειτουργία της Attica ως πλήρους digital bank, τον μετασχηματισμό δηλαδή της τράπεζας σε ψηφιακή πλατφόρμα χρηματοικονομικών υπηρεσιών. Το εν λόγω σχέδιο εδράζεται στο κενό που υπάρχει στην ελληνική αγορά στον τομέα των challenger banks, ωστόσο η υλοποίηση της πρότασης προϋποθέτει μια «ψηφιακή επανάσταση» σε μια τράπεζα η οποία, μπορεί να μην δεσμεύεται από τα μεγέθη και τους περιορισμούς μιας συστημικής τράπεζας, ωστόσο, απέχει παρασάγγας από τα πρότυπα λειτουργίας των ψηφιακών τραπεζών.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στην μετεξέλιξη της Attica στην τράπεζα του κατασκευαστικού κλάδου. Δεδομένης της ιστορίας της ως «τράπεζας των μηχανικών» και της μετοχικής συμμετοχής του (πρώην) ΤΣΜΕΔΕ, για πολλούς θεωρείται αυτονόητο target group ο κατασκευαστικός κλάδος, από τους μηχανικούς έως τους κατασκευαστικούς ομίλους, δεδομένων μάλιστα των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη στροφή της τράπεζας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει στην αγορά στον νευραλγικό αυτόν τομέα της εγχώριας οικονομίας. Παρά τις δεσμεύσεις των συστημικών τραπεζών περί του αντιθέτου, τα στοιχεία του κλάδου υποδηλώνουν διαχρονική αδυναμία χρηματοδότησης των μικρότερων επιχειρήσεων, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει επένδυση πόρων και τεχνογνωσία για την εξέταση των επιμέρους business plans. Την ανάγκη αυτή μπορεί να καλύψει, εκτιμά η BCG, μια τράπεζα του μεγέθους της Attica, η οποία θα διατηρήσει το δίκτυο των 50 καταστημάτων της ώστε να έχει παρουσία σε όλη τη χώρα, με την αναγκαία ενίσχυση του προσωπικού με εξειδικευμένα στελέχη.

Πηγές του κλάδου, ωστόσο, διατυπώνουν προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο η ελληνική αγορά προσφέρει την «πολυτέλεια» της εξειδίκευσης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και θεωρούν πιο πιθανό τον συνδυασμό των τριών στρατηγικών σε μία. Σημειωτέων δε ότι, τόσο η challenger bank όσο και η επικέντρωση στις ΜμΕ, συνεπάγεται τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Attica Bank, ένα ευαίσθητο ζήτημα που χρειάζεται χρόνο για να διευθετηθεί, αλλά και σημαντικά κεφάλαια ώστε το πλεονάζον προσωπικών να αποχωρήσει με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η BCG συλλέγει feedback από τους stakeholders (μετόχους και Επόπτη) ως προς τα τρία μοντέλα λειτουργίας με σκοπό να εξειδικεύσει την πρότασή της σε όρους budget και χρονοδιαγράμματος. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, ωστόσο, στο BD ότι για τον μετασχηματισμό της Attica με βάση τα παραπάνω σενάρια απαιτούνται κεφάλαια που μπορεί να ξεπερνούν τα 200-250 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο καίριο ζήτημα που τίθεται είναι ποια διοίκηση θα βρεθεί στο τιμόνι του φιλόδοξου μετασχηματισμού του ιδρύματος. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Ανδρεάδης έχει τοποθετηθεί προσωρινά από τους μετόχους, ΤΧΣ και Ellington, με μέγιστη θητεία ως τα μέσα του 2023. Πηγές με γνώση των διαδικασιών, ωστόσο, δεν θεωρούν καθόλου βέβαιο ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια, δεδομένου ότι επίκειται μια κρίσιμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 345 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενδεχομένως υπό νέα διοίκηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων στην Attica Bank για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου

Με προσωρινή εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών θα υποβληθεί αύριο το νέο capital plan, ενώ οι ακριβείς υπολογισμοί θα παραδοθούν από την DBRS έως τις 10 Αυγούστου. Νέα συμφωνία ΤΧΣ και Ellington για συμμετοχή στην αύξηση.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράθυρο ευκαιρίας για την Attica Bank η αναγέννηση των κατασκευών

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών επιταχύνει τον σχεδιασμό για την αύξηση κεφαλαίου, αγκάθι οι τεταμένες σχέσεις των μετόχων. Ευκαιρίες για δάνεια στον τομέα κατασκευών φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το business plan για την Attica Bank: Χρειάζεται κεφάλαια 300 - 600 εκατ.

Τι προβλέπει το business plan της Boston Consulting που παρουσιάζεται σήμερα. Ανάλογα με το ύψος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν, οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται από 300 έως 600 εκατ. Τι θα γίνει με καταστήματα και προσωπικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοταχώς στην κανονικότητα οι τράπεζες με το νέο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ

Το τέλος των βέτο του Ταμείου στις αποφάσεις των διοικήσεων, η επερχόμενη πώληση των συμμετοχών του στις τράπεζες και η άρση των περιορισμών στις αμοιβές των στελεχών σηματοδοτούν μια νέα περίοδο για τις τράπεζες.