ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πλαίσιο: «Φρένο» στην ανάπτυξη από τις πληθωριστικές πιέσεις το 2022

Μετά το ρεκόρ πωλήσεων το 2021, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν «παγώσει» εντός του 2022 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που επηρεάζουν τη ζήτηση. Τι λέει η διοίκηση για τη μετοχής και το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου.

Για μια «παγωμένη» χρονιά σε ότι αφορά στις επιδόσεις της εταιρείας έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μετά από ένα έντονα αναπτυξιακό 2021, το 2022 έφερε μαζί του έναν πόλεμο και πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν τη ζήτηση.  Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα μεγέθη πιέζονται αλλά ευτυχώς δεν καταγράφεται πουθενά έλλειψη προϊόντων, λόγω των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων που έχει η εταιρεία».

Εξειδικεύοντας ο κ. Γεράρδος ανέφερε πως οι πωλήσεις τεχνολογίας (PC, ηλεκτρονικές εφαρμογές) που πέρσυ έφτασαν τα 200 εκατ φέτος υστερούν καθώς δεν υπάρχουν οι επιδοτούμενες πωλήσεις της ψηφιακής μέριμνας και η τηλεργασία. Αντιθέτως, επειδή άνοιξαν πάλι οι χώροι εργασίας, ανοδικά κινούνται οι πωλήσεις ειδών γραφείου και ο τομέας των λευκών ηλεκτρικών συσκευών.

Διεύρυνση σκοπού σε νέες δραστηριότητες

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας σε δραστηριότητες σχετικές με την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση επιχειρήσεων εστίασης (κυλικεία, internet café, κ.λπ), την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης και επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την πώληση ενέργειας και την εκμίσθωση εγκαταστάσεων της εταιρείας προς τρίτους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων επιμορφωτικού, επιστημονικού , καλλιτεχνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Ο κ. Γεράρδος διευκρίνισε πως οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Απλώς οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι ώστε όταν προκύψει μια ευκαιρία,  να είναι έτοιμη η εταιρεία να προχωρήσει στο πλάνο της χωρίς να χρειαστεί εκ νέου εγκρίσεις από γενική συνέλευση.

Για τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέφερε πως υπάρχουν σε ορισμένα καταστήματα δωρεάν αλλά με την απόφαση της συνέλευσης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα και να αξιοποιούνται επί πληρωμή από τους χρήστες. Τόνισε πάντως πως στις εγκαταστάσεις της Μαγούλας θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

Τα υψηλά διαθέσιμα, η μετοχή και το αναπτυξιακό story

Σε παρατήρηση μετόχων πως, ενώ η εταιρεία έχει υψηλά διαθέσιμα, δίνει σχετικά μικρό μέρισμα ο πρόεδρος της Πλαίσιο κ. Γιώργος Γεράρδος ανέφερε πως μέριμνα της διοίκησης είναι η ανάπτυξη της εταιρείας και κατ΄επέκταση της μετοχής. Όπως είπε: «πέρυσι δώσαμε μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου, αλλά δυστυχώς η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτυπώθηκε στη μετοχή». Τόνισε όμως πως, προϊόντος του χρόνου και εφόσον οι συνθήκες ομαλοποιηθούν, ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα για μια νέα επιστροφή κεφαλαίου.

Ο CEO κ. Κ. Γεράρδος χαρακτήρισε τη μετοχή υποτιμημένη. Παραδέχτηκε πως θέλει ένα story για να αφυπνιστεί αλλά επισήμανε πως μέσα σε ένα τέτοιο ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον η διοίκηση είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθεί για ένα αναπτυξιακό story. Σημειώνεται πως τα ίδια κεφάλαια ύψους 101 εκατ. ευρώ ξεπερνούν κατά πολύ την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας των 80 εκατ. ευρώ. Μειονέκτημα για τη συμπεριφορά της μετοχής, όπως παραδέχθηκε η διοίκηση, είναι και η μικρή διασπορά του τίτλου που κινείται κοντά στο 7% για τους μικροεπενδυτές με ένα επιπλέον 10% να ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές.

Ο Γιώργος Γεράρδος επιβεβαίωσε τις εξαγγελίες της διοίκησης στις αρχές του έτους για επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ εντός του 2022 σε last mile, logistics και δύο νέα καταστήματα. 

Οι επιδόσεις του 2021 και το ρεκόρ πωλήσεων

Το 2021 η Πλαίσιο πραγματοποίησε  ιστορικό υψηλό στις πωλήσεις με 437 εκατ. ευρώ έναντι 335 εκατ. ευρώ  το 2020 σημειώνοντας άνοδο 23,2%. Το ποσοστό της αύξησης πέφτει τα στο 18,6% αν αφαιρεθεί η επίπτωση των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας.

Η αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2019 (μεσολάβησαν τα δύο χρόνια της πανδημίας) ανήλθε στο 38%  χάρη στις έγκαιρες επενδύσεις σε υποδομές logistics, σύμφωνα με τη διοίκηση. Η πορεία των Λευκών Συσκευών ξεχώρισε με ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 90%, (από 22 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2020 σε 42 εκατ. ευρώ) και με την επέκταση του καταστήματος του Ηρακλείου για να συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα σημεία πώλησης ανήλθαν στα δέκα.

Το μείγμα των πωλήσεων το 2021 είχε ως εξής: 103 εκατ. ευρώ από τα είδη γραφείου (23,6% επι των πωλήσεων), Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και ψηφιακές εφαρμογές 200 εκατ. ευρώ (45,7%), τηλεφωνία 88 εκατ. ευρώ (20,3%) και Λευκές Συσκευές 42 εκατ. ευρώ (9,7% επι των πωλήσεων).

Τα κέρδη EBIITDA ενισχύθηκαν κατά 49,6% στα 19,9 εκατ. ευρώ από 13,3 εκατ. ευρώ το 2020 και αυτό γιατί ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων υπήρξε πολύ μικρότερος αυτού των πωλήσεων Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ  από 3,1 εκατ. ευρώ  το 2020 (+171,4%).

Τα διαθέσιμα στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκαν στα 62,1 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός στα 15,4 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να ξεπερνούν κατά 46,8 εκατ. ευρώ τα δάνεια. Το σύνολο των υποχρεώσεων ανήλθε στα 139 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 101 εκατ. ευρώ με το δείκτη ίδια προς ξένα κεφάλαια να διαμορφώνεται στο 1,38.

Μέρισμα 0,10 ευρώ και μπόνους στο προσωπικό

Η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή μικτό το οποίο θα επιβαρυνθεί με φόρο 5%. Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 2.207.566,50 ευρώ.

Η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει στις 21 Ιουνίου, η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων ορίστηκε η 22α Ιουνίου και η καταβολή θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. Η συνέλευση ενέκρινε και τη διανομή στο προσωπικό 1 εκατ. ευρώ ως μπόνους για την πορεία της εταιρείας το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plasio, Πλαίσιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Ενισχυμένα κατά 131% τα κέρδη προ φόρων για το εννεάμηνο

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών ανήλθαν σε 140.823 χιλ. ευρώ, αυξημένες κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αποτελούν δε το 46% του κύκλου εργασιών του ομίλου.
Plasio, Πλαίσιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Έγκριση της ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή

Εγκρίθηκε ομόφωνα η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 3,8 εκατ., με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά 0,17 ευρώ και η επιστροφή του αντίστοιχου ποσού προς τους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορές στον κλάδο πληροφορικής το 2024 σχεδιάζει η Ideal Holdings

Στόχος να προστεθούν συμπληρωματικά προϊόντα στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Στα 100 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο στην πληροφορική. Mετά την παρέλευση του α' τριμήνου η διοίκηση θα δώσει guidance για το σύνολο του 2024.