ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Creta Farms

Μακρύς ο δρόμος της Creta Farms για την ανάκτηση μεριδίων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Περίοδος τουλάχιστον ενός εξάμηνου χρειάζετα μέχρι να επανέλθουν τα προϊόντα της Creta Farms στα ράφια μετά την αλλαγή ιδιοκτήτη, ενώ Υφαντής και Νίκας ετοιμάζονται για σκληρό ανταγωνισμό.

Με το δρόμο για τη σωτηρία της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms να παραμένει ακόμα μακρύς, αφού υπάρχουν ουσιαστικές εκκρεμότητες εκτός από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος -που αναμένεται να γνωστοποιηθεί επίσημα το επόμενο διάστημα- με αιχμή την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στα προβλεπόμενα των άρθρων 106 β-δ του πτωχευτικού κώδικα, από πλευράς των τραπεζών διατηρείται η αισιοδοξία για θετική έκβαση του εγχειρήματος.

Ακόμα όμως και στο καλό σενάριο, οι πληροφορίες του businessdaily.gr αναφέρουν ότι προβλέπεται μια περίοδος τουλάχιστον ενός εξάμηνου μέχρι να επανέλθουν τα προϊόντα της Creta Farms στα εγχώρια ράφια.

Όμως, οι τράπεζες και ενδεχομένως ο επενδυτής που διεκδικεί την αλλαντοβιομηχανία «ποντάρουν» ιδιαίτερα στην αναγνωρισιμότητα του brand της εταιρείας και εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα θα επιτευχθεί μερική επανάκτηση των μεριδίων αγοράς που κατείχε η αλλαντοβιομηχανία.

Μάλιστα, οι προσδοκίες θέλουν το «come back»της Creta Farms να μεταφραστεί γρήγορα σε κατάκτηση μεριδίου της τάξεως του 24%. Να σημειωθεί ότι πριν ξεσπάσει η κρίση, που οδηγεί και στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας, υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς που εμφάνιζε η Creta άγγιζε το 34%.

Οι κινήσεις των ανταγωνιστών

Βέβαια, στην εξίσωση θα πρέπει να προσμετρηθεί και η αντεπίθεση από πλευράς ανταγωνισμού, καθώς οι δύο έτεροι ισχυροί παίχτες της εγχώριας αγοράς αλλαντικών, Υφαντής και Νίκας, δεν αναμένεται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια καθώς θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τα μερίδια που απορρόφησαν κατά την διάρκεια του χρόνου υπολειτουργίας και απουσίας της Creta από τα ράφια των αλυσίδων.

Οι δύο ανταγωνίστριες αλλαντοβιομηχανίες, φαίνεται ότι έχουν ήδη απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του «ορφανού» τζίρου της Creta Farms, με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς να τοποθετούν το κοινό τους μερίδιο στο 50% σε μια αγορά που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς το «εξάμηνο» που θα χρειαστεί η Creta Farms ώστε να «νοικοκυρευτεί» και να επανέλθει στο παιχνίδι της διεκδίκησης τζίρου, αναμένεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα και από τις άλλες εταιρείες, προκειμένου να θωρακίσουν τη θέση τους στη προτίμηση των καταναλωτών.

Το βέβαιο είναι ότι η επανείσοδος της Creta Farms - η οποία θα βρεθεί πιθανότατα κάτω από την σκέπη του fund Impala Invest BV, που φέρεται ότι κατέθεσε την πρόταση που αναδείχθηκε ως προτιμητέα από τις τράπεζες- θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για την εγχώρια αγορά αλλαντικών, κατά την διάρκεια της οποίας θα μετρηθούν εκ νέου οι «δυνάμεις» και οι «αντοχές» των παιχτών του κλάδου και μάλιστα με «φόντο» τις έντονες αναταράξεις που αναμένεται να καταγραφούν στις τιμές κρέατος, αρχής γενομένης από αυτήν του χοιρινού, την ερχόμενη διετία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της Creta Farms με συνολικό «κούρεμα» 64%

Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες για να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία από τα συντρίμμια της βιομηχανίας αλλαντικών, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι.