ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πηγαίνει πίσω ο σχεδιασμός της Forthnet για είσοδο στην κινητή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 μετατίθεται η είσοδος της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία μέσω της συμφωνίας με Vodafone, καθώς ως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία τραπεζών - Μαρινάκη.

Η 31η Ιανουαρίου φαίνεται πως έχει τεθεί από τις τράπεζες ως η τελευταία ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινάκη για την απόκτηση της Forthnet. Ως αποτέλεσμα, μετατίθενται προς τα πίσω, ώστε να αξιολογηθούν από το νέο μέτοχο, στην περίπτωση που η συμφωνία ολοκληρωθεί, και τα εμπορικά σχέδια της εταιρείας για την είσοδο στην αγορά κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (MVNO).

Η Forthnet έχει υπογράψει συμφωνία με την Vodafone για την αξιοποίηση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της τελευταίας. Ομως, τόσο η ενδεχόμενη μετοχική αλλαγή, όσο και οι πρόσφατες ανατροπές στα τιμολόγια των data στην κινητή, οδηγούν προς τα πίσω την έναρξη της δραστηριότητας ως MVNO. Ο νέος σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως η εταιρεία θα ξεκινήσει την εμπορική δραστηριότητα στην κινητή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η συμφωνία που έχουν καταλήξει οι τράπεζες με την πλευρά του Βαγγ. Μαρινάκη προβλέπει πως ο τελευταίος θα αποκτήσει ποσοστό χαμηλότερο της καταστατικής μειοψηφίας (33,3%). Έτσι, δεν θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει, όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία, σε δημόσια πρόταση για την αγορά των υπολοίπων μετοχών της Forthnet. Μέσω της ίδιας συμφωνίας φαίνεται πως οι τράπεζες θα διατηρήσουν μικρό ποσοστό, κοντά στο 15%, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Σήμερα μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet – τα ποσοστά βέβαια θα μεταβληθούν όταν μετατραπεί σε μετοχές το ομολογιακό – είναι η Crystal Almond, η μητρική εταιρεία της Wind Hellas με 22,17% ενώ ακολουθεί το δημόσιο της Τυνησίας με 15,19%, ο Αραβας επιχειρηματίας Ghurair Al Abdulaziz με 14,421%. Στο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν ήδη οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank ενώ μικρότερα ποσοστά έχουν η Attica Bank και η Vodafone.

Πρόκειται δηλαδή για ένα σαφώς πολυμετοχικό σχήμα το οποίο θα κριθεί να βρει νέες ισορροπίες μετά την πιθανή είσοδο του ομίλου Μαρινάκη. Στην αγορά τηλεπικοινωνιών θεωρούν πως ο τελευταίος θα περιμένει να δει πως θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες, έπειτα και από την ενδεχόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας της Wind Hellas προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική του για την Forthnet. Ετσι, οι εμπορικές και άλλες εξελίξεις στην τελευταία μετατοπίζονται προς το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί επιδιώκει η BC Partners πλήρη έλεγχο της Forthnet

Η προσφορά από το βρετανικό private equity fund είναι η πρώτη που αφορά πλήρη έλεγχο της Forthnet και απόσυρση από το ΧΑ. Οι κινήσεις της BC Partners εντάσσονται σε φιλόδοξο σχέδιο «επέλασης» στις τηλεπικοινωνίες των Βαλκανίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειρατική τηλεόραση βλέπουν διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά

Νέα νομοθετικά μέτρα κατά της πειρατείας συζητούν με την κυβέρνηση οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς παραμένει στάσιμος ο αριθμός των συνδρομητών. Εξετάζουν και το μοντέλο Netflix.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος ΔΕΗ - ΟΤΕ για το ίντερνετ προβληματίζει και το Μαξίμου

Αντίθετος ο ΟΤΕ στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η μονοπωλιακή του θέση. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης και το παράδειγμα της Ιταλίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο άγνωστος πόλεμος για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Η παρέμβαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα αναβολής, η απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει η διαδικασία και οι διχογνωμίες στην κυβέρνηση.