ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για έγκριση - εξπρές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Τελευταίες παρεμβάσεις αυτή την ώρα στο σχέδιο για την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της ΕΚΤ. Συζήτηση του σχεδίου με κατεπείγουσα διαδικασία.

Σήμερα το απόγευμα θα κατατεθεί στη Βουλή, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για την υλοποίηση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλής», για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στις Επιτροπές της Βουλής και την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Τμήματα του νομοσχεδίου προσαρμόζονται στις παρατηρήσεις που απέστειλε η ΕΚΤ για το σχέδιο και οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στην ημέρα.

Το σχέδιο νόμου έχει αποστελλεί από χθες στα νομικά επιτελεία των συστημικών τραπεζών και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη το νομοσχέδιο είναι απολύτως λειτουργικό και θα βοηθήσει αποφασιστικά στην προσπάθεια οριστικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η σημαντικότερη αλλαγή στο σχέδιο, σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, είναι η αύξηση του ποσού των εγγυήσεων που θα μπορεί να προσφέρει το Δημόσιο σε τιτλοποιήσεις των ποιοτικότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 9 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός για την ισόποση κατανομή των εγγυήσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και πλέον προβλέπεται μια «ανοικτή αρχιτεκτονική», όπου οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν όσες εγγυήσεις κρίνουν απαραίτητες, καθώς πλέον και το ποσό, στα 12 δισ. ευρώ, είναι επαρκές για να καλύψει πλήρως όλες τις πιθανές ανάγκες.

Σε δεύτερο χρόνο θα αποσαφηνιστούν οι πρόεθετες απαιτήσεις της ΕΚΤ προκειμένου να δεχθεί τους τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής με εγγύηση του Δημοσίου ως τίτλου μηδενικής στάθμισης κινδύνου, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να τους απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους. Όπως έχουν τονίσει επιτελικά στελέχη τραπεζών το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν οι τίτλοι που θα έχουν την εγγύηση του δημοσίου γίνουν αποδεκτή από την ΕΚΤ ως μηδενικού κινδύνου.

Τη νομοθέτηση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών είχε προαναγγείλει, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στόχος, είχε τονίσει, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν με το σχέδιο «Ηρακλής» κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους 2019.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το σχέδιο «Ηρακλής». Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μια συστημική λύση που έχει τη στήριξη των αγορών, απολαμβάνει τεράστιας εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων και δεν επηρεάζει τον φορολογούμενο. «Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνηση να παρουσιάσει μια ρεαλιστική πρόταση, που υποστηρίζεται από τους επενδυτές και από τις ίδιες τις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την παροχή των εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, από το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών είχε τονίσει ότι το Δημόσιο θα έχει όφελος από τις προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες, ενώ οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το χαμηλό ύψος αυτών προμηθειών.

Σημειώνεται ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση των μεγάλων συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank (Project Cairo ύψους 9 δισ. ευρώ) και της Alpha Bank (Project Galaxy, 12 δισ. ευρώ). Χρήση του Ηρακλη θα κάνει και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να επιταχύνει την υλοποίηση συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του σχεδίου Ηρακλής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηρακλής ΙΙ»: Ο κύβος ερρίφθη για οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Ζαββός μετέφερε χθες στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών την απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση παρουσίαση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων στην Κομισιόν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάνεται η μάχη για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους του «Ηρακλή»

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί στις τράπεζες συντελεστής στάθμισης κινδύνου μέχρι να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τέσσερα όπλα η οριστική λύση στα «κόκκινα» δάνεια

Σχέδιο «Ηρακλής», ενεργοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ, νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας του ιδιωτικού τομέα και έμφαση στις αναδιαρθρώσεις περιλαμβάνει το σχέδιο κυβέρνησης – ΤτΕ για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα. Δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια. Τι δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O «Ηρακλής» πάει Βρυξέλλες για το πράσινο φως

Σημαντικές τεχνικές παράμετροι του σχεδίου νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις οριστικοποιήθηκαν μετά τις διαβουλεύσεις του υπ. Οικονομικών με τις τράπεζες. Εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για ισομερή κατανομή των εγγυήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Γιατί διατηρούν επιφυλάξεις οι τράπεζες

Ως υπερβολικά συντηρητικό σχέδιο χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ριζική εξυγίανση των ισολογισμών. Ποιο είναι οι «κρυφοί» κίνδυνοι για τις τράπεζες.