ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ακτινογραφία... πλειστηριασμών: Τι πούλησε κάθε τράπεζα

Σταδιακή επιτάχυνση του αριθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των ακινήτων που διατίθενται μέσω της σχετικής πλατφόρμας καταγράφηκε κατά την διάρκεια του 2018, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Σταδιακή επιτάχυνση του αριθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των ακινήτων που διατίθενται μέσω της σχετικής πλατφόρμας καταγράφηκε κατά την διάρκεια του 2018, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του 2019 οι πλειστηριασμοί είναι μειωμένοι, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης και ανάλυσης «κόκκινων δανείων», Delfi Partners.

Σύμφωνα με την Delfi, από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τον Νοέμβριο του 2017, έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 40.000 πλειστηριασμούς, με την πλειονότητα αυτών να καταγράφονται το 2018, ιδίως δε τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν 3.176 και 3.672 πλειστηριασμοί αντίστοιχα.

Η Eurobank πραγματοποίησε πλειστηριασμούς συνολικά 3.195 ακινήτων κατά τη χρήση του 2018, κυρίως δε από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος του έτους. Εξ αυτών, το 45% ήταν επιτυχημένοι, 17% ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν και 38% ήταν άγονοι. Πάντως, από τα συνολικά 1.479 ακίνητα που πωλήθηκαν, το 86% κατέληξαν στην ίδια την τράπεζα και μόλις το 14% αγοράστηκε τελικά από τρίτους.

Πάντως, σύμφωνα με την Delfi, το γεγονός ότι πολλά από τα ακίνητα αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι συνήθως εμπλέκονται στους πλειστηριασμούς με γνώμονα την εξασφάλιση ακινήτων σε τιμή ευκαιρίας.

Εκτός βέβαια από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η Eurobank «τρέχει» αυτήν την περίοδο κι έναν σημαντικό διαγωνισμό για την απευθείας πώληση του πρώτου μεγάλου χαρτοφυλακίου οικιστικών ακινήτων. Πρόκειται για το πακέτο «Star», το οποίο περιλαμβάνει 674 ακίνητα, κατά κανόνα διαμερίσματα, συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η τράπεζα δρομολογεί και την πώληση του χαρτοφυλακίου Opus, το οποίο απαρτίζεται από 280 επαγγελματικά ακίνητα (π.χ. γραφεία, εμπορικά καταστήματα κτλ.), αξίας της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Ήδη, για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Αντίστοιχα, η Alpha Bank πραγματοποίησε 2.000 πλειστηριασμούς για συνολικά 4.195 ακίνητα. Εξ αυτών, 64% ήταν κατοικίες, 32% ήταν επαγγελματικά ακίνητα και το υπόλοιπο 4% άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. οικόπεδα. Εν τέλει, το 83% αποκτήθηκε από την ίδια την τράπεζα και μόλις το 17% από τρίτους. Η Alpha Bank έχει ξεκινήσει πάντως την εντατικότερη επεξεργασία των σχετικών ακινήτων, με την σύσταση ειδικού τμήματος εντός της τράπεζας, που έχει τον ρόλο της διευκόλυνσης των κατασχέσεων και της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του ομίλου.

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει τη μικρότερη κινητικότητα προς το παρόν. Η τράπεζα πραγματοποίησε 1.290 πλειστηριασμούς για συνολικά 2.264 ακίνητα το 2018, εκ των οποίων 68% προχώρησαν και 32% αναβλήθηκαν. Πάντως, η Εθνική διαθέτει και δική της πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, «έτρεξε» 3.269 πλειστηριασμούς το 2018, με ποσοστό επιτυχίας 35%, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω αύξησή τους κατά 12% κατά την διάρκεια του 2019. Όπως και η Εθνική, η Πειραιώς διαθέτει δική της πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 30/05/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει σταθερά τις επιχειρήσεις της Κρήτης

Στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στελέχη της τράπεζας στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, συναντήθηκαν με εκπροσώπους επιχειρηματικών μονάδων από τους βασικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα υπηρεσία από την Τράπεζα Πειραιώς: Winbank Virtual Assistant

Η νέα εφαρμογή, προσφέρει στους πελάτες της έναν ψηφιακό βοηθό, που μπορεί να απαντά αυτοματοποιημένα σε απορίες σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών καναλιών και τις συναλλαγές που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας πελάτης σε αυτά.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα συλλογική σύμβαση διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Τρ. Πειραιώς

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων διεκδικούν αύξηση της εισφοράς που καταβάλλει η Τρ. Πειραιώς για το αποταμιευτικό πρόγραμμα και ενίσχυση των παροχών υγείας καθώς και θεσμοθέτηση επιδομάτων ανάλογα με την θέση ευθύνης και τις σπουδές.