ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ακτινογραφία... πλειστηριασμών: Τι πούλησε κάθε τράπεζα

Σταδιακή επιτάχυνση του αριθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των ακινήτων που διατίθενται μέσω της σχετικής πλατφόρμας καταγράφηκε κατά την διάρκεια του 2018, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Σταδιακή επιτάχυνση του αριθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των ακινήτων που διατίθενται μέσω της σχετικής πλατφόρμας καταγράφηκε κατά την διάρκεια του 2018, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του 2019 οι πλειστηριασμοί είναι μειωμένοι, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης και ανάλυσης «κόκκινων δανείων», Delfi Partners.

Σύμφωνα με την Delfi, από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τον Νοέμβριο του 2017, έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 40.000 πλειστηριασμούς, με την πλειονότητα αυτών να καταγράφονται το 2018, ιδίως δε τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν 3.176 και 3.672 πλειστηριασμοί αντίστοιχα.

Η Eurobank πραγματοποίησε πλειστηριασμούς συνολικά 3.195 ακινήτων κατά τη χρήση του 2018, κυρίως δε από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος του έτους. Εξ αυτών, το 45% ήταν επιτυχημένοι, 17% ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν και 38% ήταν άγονοι. Πάντως, από τα συνολικά 1.479 ακίνητα που πωλήθηκαν, το 86% κατέληξαν στην ίδια την τράπεζα και μόλις το 14% αγοράστηκε τελικά από τρίτους.

Πάντως, σύμφωνα με την Delfi, το γεγονός ότι πολλά από τα ακίνητα αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι συνήθως εμπλέκονται στους πλειστηριασμούς με γνώμονα την εξασφάλιση ακινήτων σε τιμή ευκαιρίας.

Εκτός βέβαια από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η Eurobank «τρέχει» αυτήν την περίοδο κι έναν σημαντικό διαγωνισμό για την απευθείας πώληση του πρώτου μεγάλου χαρτοφυλακίου οικιστικών ακινήτων. Πρόκειται για το πακέτο «Star», το οποίο περιλαμβάνει 674 ακίνητα, κατά κανόνα διαμερίσματα, συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η τράπεζα δρομολογεί και την πώληση του χαρτοφυλακίου Opus, το οποίο απαρτίζεται από 280 επαγγελματικά ακίνητα (π.χ. γραφεία, εμπορικά καταστήματα κτλ.), αξίας της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Ήδη, για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Αντίστοιχα, η Alpha Bank πραγματοποίησε 2.000 πλειστηριασμούς για συνολικά 4.195 ακίνητα. Εξ αυτών, 64% ήταν κατοικίες, 32% ήταν επαγγελματικά ακίνητα και το υπόλοιπο 4% άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. οικόπεδα. Εν τέλει, το 83% αποκτήθηκε από την ίδια την τράπεζα και μόλις το 17% από τρίτους. Η Alpha Bank έχει ξεκινήσει πάντως την εντατικότερη επεξεργασία των σχετικών ακινήτων, με την σύσταση ειδικού τμήματος εντός της τράπεζας, που έχει τον ρόλο της διευκόλυνσης των κατασχέσεων και της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του ομίλου.

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει τη μικρότερη κινητικότητα προς το παρόν. Η τράπεζα πραγματοποίησε 1.290 πλειστηριασμούς για συνολικά 2.264 ακίνητα το 2018, εκ των οποίων 68% προχώρησαν και 32% αναβλήθηκαν. Πάντως, η Εθνική διαθέτει και δική της πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, «έτρεξε» 3.269 πλειστηριασμούς το 2018, με ποσοστό επιτυχίας 35%, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω αύξησή τους κατά 12% κατά την διάρκεια του 2019. Όπως και η Εθνική, η Πειραιώς διαθέτει δική της πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 30/05/2019)

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής επισήμανε την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που έχει πετύχει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Τη θέση του προέδρου του ΔΣ αναλαμβάνει ο Γκ. Χαρδούβελης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Παραμένει στον FTSE4Good, θετική αξιολόγηση από FTSE Russell

Οι επιδόσεις της τράπεζας, στο πλαίσιο της ESG (Environmental, Social & Governance) αξιολόγησης για τη διαμόρφωση του δείκτη, υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων αξιολογήσεων του εγχωρίου χρηματοπιστωτικού κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Πώς εξουδετερώθηκε η απειλή από τον αναβαλλόμενο φόρο

Συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτρέπει τον κίνδυνο να εκδώσουν τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες μετοχές υπέρ του Δημοσίου εάν δεν έχουν επαρκή κερδοφορία σε μια χρήση.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Alpha Bank στον δείκτη FTSE4Good για πέμπτη συνεχή χρονιά

Ο δείκτης Financial Times Stock Exchange4Good περιλαμβάνει εισηγμένες εταιρείες σε αναδυόμενες αγορές με θετική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοση. Συνεχίζει η Alpha Bank να διατηρεί διαχρονικά την υψηλή της επίδοση.