ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Με 46,15% στην Ελλάκτωρ η Reggeborgh μετά τη δημόσια πρόταση

Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, οι Ολλανδοί απέκτησαν επιπλέον 15,63% και θα εκταμιεύσουν 95 εκατ ευρώ. Αν ασκήσουν και το call option για το 15% της Ελλάκτωρ που έχει σήμερα η Motor Oil θα ξεπεράσουν το 60%.

Με το 46,15% της Ελλάκτωρ βρέθηκε η Reggeborgh μετά την ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το 100% της Ελλάκτωρ.

Οι Ολλανδοί μέσω της θυγατρικής RB Ellaktor που υπέβαλε την πρόταση προσέφεραν 1,75 ευρώ για κάθε μετοχή της Ελλάκτωρ. Κατά την περίοδο αποδοχής παρέδωσαν τις μετοχές τους μέτοχοι που αντιπροσώπευαν το 15,63% του μετοχικού κεφαλαίου (54.404.755 μετοχές) και έτσι συνολικά το ποσοστό της Reggeborgh που κατείχε ήδη το 30,52% ανήλθε στα 46,15% της Ελλάκτωρ (160.680.530 μετοχές). Oι Ολλανδοί θα καταβάλουν συνολικά για αυτό το 15,63% το ποσό των 95,2 εκατ. ευρώ.

 Η Reggeborgh υπέβαλε τη δημόσια πρόταση με σύμβουλο την Goldman Sachs μετά τη συμφωνία με τη Motor Oil για την πώληση του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ. Με την κίνηση αυτή ήθελαν  να δώσουν την ευκαιρία σε μετόχους της Ελλάκτωρ που δεν συμφωνούν με την πώληση του τομέα και εν γένει με τη στρατηγική της διοίκησης να αποχωρήσουν από το μετοχικό κεφάλαιο.

Υπενθυμίζεται πως η  Reggeborgh έχει αποκτήσει και  δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 52 εκατ. μετοχών-περίπου 15% του μετοχικού κεφαλαίου- που ανήκουν σήμερα στη Motor Oil με περίοδο άσκησης από 6-5-2022 έως 6-5-2025.

Aντίστοιχα, σε δύο χρόνια από σήμερα η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης (1,75 ευρώ). Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν επειδή η Motor Oil προϊόντος του χρόνου θέλει να μειώσει τη συμμετοχή της στον κατασκευαστικό όμιλο.

Ουσιαστικά η περίοδος άσκησης του Call Option θα αρχίσει να τρέχει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των ΑΠΕ στη Motor Oil, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Οκτώβριο του 2022.

Με την επικείμενη άσκηση του Call Option η Reggeborgh θα ξεπεράσει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Βεβαίως, το Call Option είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση και μπορεί η Reggeborgh να μην το ασκήσει. Σε αυτή την περίπτωση η Motor Oil θα πουλήσει σε τρίτο, αλλά όλα δείχνουν πως δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος να πάρει το 15% πλην του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισπράττει «ζεστά» 683 εκατ. η Ελλάκτωρ, τι σχεδιάζει για μείωση χρέους

Η πώληση της Άνεμος δίνει ευκαιρία στον όμιλο να μειώσει δραστικά τον δανεισμό του. Η πρόταση επαναγοράς του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ ήταν μεν υποχρεωτική, αλλά υπάρχουν προσδοκίες για υψηλό ποσοστό αποδοχής.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχοι οι Ολλανδοί στην Ελλάκτωρ: Επένδυσαν 210 εκατ. για το 46%

Μετά τη δημόσια πρόταση, η ελεύθερη διασπορά της μετοχής της Ελλάκτωρ περιορίζεται στο 10%, ποσοστό που δεν συνάδει με τη συμμετοχή στον δείκτη FTSE-25. Προοπτική περαιτέρω αύξησης του ποσοστού της Reggeborgh.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Σχέδιο κυριαρχίας των Ολλανδών με τη δημόσια πρόταση

Διέξοδο στους μετόχους της Ελλάκτωρ που δεν συμφωνούν με την πώληση του τομέα των ΑΠΕ δίνει η Reggeborgh δίνει η δημόσια πρόταση. Πώς η Reggeborgh σταδιακά θα γίνει πλειοψηφικός μέτοχος στον κατασκευαστικό όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η ένεση των 600 εκατ. ευρώ και το στοίχημα για την Αττική Οδό

Με το τίμημα από τις δραστηριότητες ΑΠΕ, ο όμιλος «καθαρίζει» με το ακριβό δάνειο των 670 εκατ., αλλά χάνει σημαντικά λειτουργικά κέρδη και γίνεται κρίσιμη η διατήρηση του ελέγχου της Αττικής Οδού και το turnaround στις κατασκευαστικές δραστηριότητες.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η ταραγμένη εποχή των εφοπλιστών και το deal με τη Μotor Oil

Οι δύο εφοπλιστές δεν κατάφεραν να διοικήσουν ούτε μια μέρα την Ελλάκτωρ αλλά αποχωρούν με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων μετά τη συμφωνία με τη Motor Oil. Θα συνεχίσουν να επενδύουν στις ΑΠΕ, σχεδιάζουν και επιστροφή στις κατασκευές.