ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΕΛΠΕ

ΕΛΠΕ: Εξαγορά αιολικών πάρκων 55,2 MW έναντι 90 εκατ. ευρώ στην Μάνη

Πρόκειται για την εξαγορά από τους ομίλους Κοπελούζου και Διεθνής Κατασκευαστική, τεσσάρων αιολικών πάρκων που διαθέτουν συνολικά 24 ανεμογεννήτριες στην περιοχή της ανατολικής Μάνης.

Συμφωνία για την εξαγορά αιολικών πάρκων ισχύος 55,2 MW στη Μάνη από τους ομίλους Κοπελούζου και Διεθνής Κατασκευαστική ανακοίνωσαν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια, έναντι συνολικού τιμήματος 90 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα εξαγοράζονται δύο αιολικά πάρκα στη θέση Μακρυλάκκωμα στην Ανατολική Μάνη, που έχουν συνολική ισχύ 29,9 MW και αποτελούνται από 13 ανεμογεννήτριες και άλλα δύο στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Ανατολική Μάνη, με συνολική ισχύ 25,3 MW και 11 ανεμογεννήτριες.

Υπολογίζεται ότι τα τέσσερα πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 40.000 νοικοκυριά ή 8.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα πάρκα είναι σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2019 και η εξαγορά τους, όπως επισημαίνουν τα ΕΛΠΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει, στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής της για ανάπτυξη στον τομέα ΑΠΕ, την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΜΑΝΗΣ Α.Ε.» - εξ ολοκλήρου θυγατρικής της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. - των εταιρειών «ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και «ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», ιδιοκτησίας Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου «Διεθνής Κατασκευαστική». Τα αιολικά πάρκα, με συνολική ισχύ 55,2 MW, βρίσκονται στη Ανατολική Μάνη Λακωνίας και είναι σε λειτουργία, από το Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών, ανέρχεται σε €90 εκατ. Τα δύο αιολικά πάρκα της εξαγορασθείσας εταιρείας «ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» βρίσκονται στη θέση Μακρυλάκκωμα στην Ανατολική Μάνη, έχουν συνολική ισχύ 29,9 MW και αποτελούνται από 13 ανεμογεννήτριες. Τα άλλα δύο αιολικά πάρκα, της εταιρείας «ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», βρίσκονται εγκατεστημένα στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Ανατολική Μάνη, έχουν συνολική ισχύ 25,3 MW και αποτελούνται από 11 ανεμογεννήτριες. Υπολογίζεται ότι τα τέσσερα πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 40.000 νοικοκυριά ή 8.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., ενώ η δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες ενήργησε ως νομικός σύμβουλος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια διάκριση καινοτομίας για την ελληνική startup nvisionist

Η nvisionist αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως startup που βραβεύεται δυο συνεχόμενες χρονιά στα Global ICT Excellence Awards 2022, χάρις στη λύση που φέρνει προστιθέμενη αξία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ι. Μάργαρης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο η χώρα να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες αποθήκευσης και να ενισχύσει τις διεθνείς διασυνδέσεις δημιουργώντας διαδρόμους μεταφοράς καθαρής ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Φουλίδης: Η Alpha Bank συνεχώς παρούσα στο χώρο της ενέργειας

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Corporate Finance, η Τράπεζά μέσα από την καταλυτική συμβολή της σε μεγάλα έργα εξαγορών και συγχωνεύσεων, συντελεί στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού οικοσυστήματος στην Ελλάδα.
advent technologies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Advent Technologies: Δημιουργεί κόμβου πράσινου υδρογόνου στις ΗΠΑ

Η καινοτόμα εταιρεία θα βρεθεί σε βιομηχανική συνεργασία θα συνεχίσει που εστιάζει στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε έξι Πολιτείες των ΗΠΑ.
ELPE- Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Alpha Bank χρηματοδοτεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ

Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα «Ψηφιακή Μετάβαση» του «Ελλάδα 2.0» και η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 33,4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 15 ετών.