ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Tριπλασίασε τα κέρδη της στο β' τρίμηνο η BP, στα 9,26 δισ. δολ.

Η BP είναι τελευταία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία μέχρι σήμερα που ανακοινώνει ρεκόρ κερδών για αυτή την περίοδο, έπειτα από την επίσης βρετανική Shell, που είχε δει τα κέρδη της να πενταπλασιάζονται στα 18 δισ. δολάρια ή ακόμη την TotalEnergies στα 5,7 δισ. δολάρια.

Ο βρετανικός κολοσσός των υδρογονανθράκων BP ανακοίνωσε σήμερα τριπλάσια καθαρά κέρδη σε ένα χρόνο για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στα 9,26 δισεκ. δολάρια (9,03 δισ. ευρώ), λόγω της εκτίναξης των τιμών των υδρογονανθράκων.

Αντίθετα, για το πρώτο εξάμηνο, η BP καταγράφει καθαρές ζημίες 11,13 δισεκ. δολαρίων, έχοντας υποστεί τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μια επιβάρυνση μετά την αφαίρεση των φόρων 24,4 δισ. δολαρίων μετά την αποχώρησή της από τη ρωσική Rosneft εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο όμιλος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές και στο τρίτο τρίμηνο "λόγω της συνέχισης της διαταραχής στον ρωσικό εφοδιασμό" αλλά και των μειωμένων αποθεμάτων τα επίπεδα των οποίων είναι "σαφώς κατώτερα του μέσου όρου πέντε ετών", ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Εκτός έκτακτων στοιχείων, η BP καταγράφει κέρδη 8,45 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο και 14,7 δισ. για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Η BP είναι τελευταία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία μέχρι σήμερα που ανακοινώνει ρεκόρ κερδών για αυτή την περίοδο, έπειτα από την επίσης βρετανική Shell, που είχε δει τα κέρδη της να πενταπλασιάζονται στα 18 δισ. δολάρια ή ακόμη την TotalEnergies (5,7 δισ. δολάρια).

Τα επιπρόσθετα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου (TotalEnergies, Shell, Exxon, Chevron και BP) φθάνουν περίπου τα 62,5 δισ. δολάρια για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP. Οι τιμές των υδρογονανθράκων έχουν εκτιναχθεί εδώ και μήνες, κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απέναντι στα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών το Λονδίνο είχε ανακοινώσει τον Μάιο την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί εν μέρει η κυβερνητική βοήθεια στα πιο φτωχά νοικοκυριά ώστε να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H ΕΛΙΝΟΙΛ μεταβιβάζει το 50% των μετοχών της BlueFuel στη Blue Grid

Οι δύο εταιρίες προχωράνε το στρατηγικό τους σχέδιο ανάπτυξης με την άμεση κατασκευή σημείων ανεφοδιασμού οχημάτων με LNG και CNG καθώς δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές για τη χρήση φυσικού αερίου στα επαγγελματικά οχήματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Στρατηγική συνεργασία για δημιουργία καινοτόμων λύσεων

Ο πετρελαϊκός όμιλος θα συνεργαστεί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για τον σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προϊόντων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτίναξη 73% στα έσοδα της Motor Oil, σχεδόν τριπλάσια η κερδοφορία

Οι υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τα αυξημένα περιθώρια διύλισης σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά έδωσαν ώθηση στα αποτελέσματα του ομίλου.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποφασίζει για διανομή μερίσματος η ΓΣ των ΕΛΠΕ στις 9 Ιουνίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, οι μέτοχοι θα κληθούν στη ΓΣ να εγκρίνουν επίσης και τη διανομή μέρους των καθαρών κερδών του 2021 ως bonus στους εργαζόμενους της εταιρείας και των θυγατρικών της.