ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
Πηγή: Τέρνα Ενεργειακή

Τέρνα Ενεργειακή: Οι «μνηστήρες» και η προστασία των μικρομετόχων

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ενδιαφερόμενους. Πηγές κοντά στη διοίκηση αναφέρουν ότι αν κλείσει συμφωνία, αυτή θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και των μετόχων μειοψηφίας Η «προίκα» της εταιρείας και η αποτίμηση για το deal.

H Tέρνα Ενεργειακή παραμένει μια πολύφερνη νύφη στον χώρο της πράσινης ενέργειας. Με εγκαταστημένη ισχύ 3,3 GW έως το 2025 αποτελεί το ιδανικό «πακέτο» για έναν επενδυτή που θα θελήσει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ΑΠΕ. Ιδίως τώρα με την ενεργειακή κρίση και τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, οι ΑΠΕ αργά ή γρήγορα θα καταστούν κυρίαρχες στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Εκτός από την πιο φτηνή ενέργεια που παράγουν και το πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυτές οι μορφές ενέργειας προσφέρουν καθορισμένες τιμές και «κλειδωμένες» αποδόσεις για τους επενδυτές.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Macquarie, το fund από την Αυστραλία που απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και διεκδικεί και την Αττική Οδό, έχουν διακοπεί. Αιτία, η διαφορά των δύο πλευρών ως προς την αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακή.

Η διοίκηση της εταιρείας μιλάει, όμως, αυτή την περίοδο με άλλους τρεις ενδιαφερόμενους. Δεν είναι μυστικό. Το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, στην πρόσφατη συνέλευση της εταιρείας: «Η εταιρεία έχει γίνει και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποδέκτης του ενδιαφέροντος μεγάλων διεθνών επενδυτών.Το ενδιαφέρον αυτό αξιολογείται, χωρίς προς το παρόν να έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη προς ανακοίνωση».

Ο βασικός «μνηστήρας» και η αρχιτεκτονική της -πιθανής- συναλλαγής

Η πιο γνωστή από τους τρεις ενδιαφερόμενους είναι η Ιgneo (πρώην First Sentier Investors) ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο, που έχει προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994. Κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ. δολ και διεκδικεί μέσω της θυγατρικής της, FS Ark, μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Αν τα βρουν στην τιμή με τους επίδοξους επενδυτές, οι βασικοί μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακή, το deal θα γίνει. Αν όχι, η εταιρεία, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της, είναι σε θέση από μόνη της να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και να ολοκληρώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που όντως υπάρξει συμφωνία, αυτό που διαμηνύεται από πηγές κοντά στη διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή είναι ότι η συμφωνία θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των μετόχων. Αφήνουν δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν οι πρόσφατες «ανορθογραφίες» που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια άλλων αγοραπωλησιών, όπου πούλησαν οι βασικοί μέτοχοι αλλά τα premium των συμφωνιών δεν τα καρπώθηκαν οι μικρομέτοχοι. Ουσιαστικά, υποστηρίζουν ότι -αν υπάρξει συμφωνία- η αρχιτεκτονική της θα εμπεριέχει και δημόσια πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 37,3%, ο κ. Γιώργος Περιστέρης με 11% και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 6%. Αθροιστικά δηλαδή και οι τρεις ελέγχουν το 54,3% της Τερνα Ενεργειακή

Πού κινείται η αποτίμηση, τι λένε οι αναλυτές

Σε περίπτωση συμφωνίας, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση του ποσοστού του θα εκτελέσει απρόσκοπτα σημαντικά έργα -δημόσια και ιδιωτικά- που έχει αναλάβει και έχουν ανεβάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 4,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Περιστέρης θα εδραιώσει τη θέση τους ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ κερδισμένος θα είναι και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος είχε αποκτήσει το 6% της Τέρνα Ενεργειακή ένα χρόνο πίσω, σε σαφώς χαμηλότερη αποτίμηση από τη σημερινή. 

Σε ό,τι αφορά στις αποτιμήσεις, η Άνεμος της Ελλάκτωρ πωλείται στη Motor Oil 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Με 12,5 φορές τα EBITDA του 2021, η Τέρνα Ενεργειακή έχει την τρέχουσα αποτίμηση του ΧΑ, περίπου 2 δισ. ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή, όμως, έχει διπλάσια εγκατεστημένη ισχύ( (900 MW) σε σχέση με την Άνεμος.

Πρόσφατα η Eurobank Securities αναθεώρησε την τιμή στόχο της Τέρνα Ενεργειακή στα 20 ευρώ. Πρόταση που εδράζεται, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή: α) στη θεμελιώδη αποτίμηση τόσο της τρέχουσας δυναμικότητας σε ΑΠΕ, όσο και των υπο ανάπτυξη projects έως το 2025 (3,3 GW) και β) στη στρατηγική αποτίμηση που λαμβάνει υπόψη την περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας έως το 2030 για επιπλέον 3,1 GW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Avax: Κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα ο τομέας ρεύματος της Volterra

Οι ζημιές από την προμήθεια δυσκολεύουν την προσπάθεια εξεύρεσης αγοραστή, αποσύρθηκε το ενδιαφέρον από μεγάλο καθετοποιημένο όμιλο. Ζωηρό ενδιαφέρον μόνο για το υγιές χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Το deal με τους Αυστραλούς και το crash test της αποτίμησης

Οι προχωρημένες συζητήσεις με τη Macquarie και οι υπολογισμοί των αναλυτών για την αποτίμηση του deal, με βάση την πρόσφατη συμφωνία για την Άνεμος και τις διεθνείς τάσεις. Τι θα κερδίσει η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Επενδύσεις 2,3 δισ. στην 3ετία και EBITDA 700 εκατ. το 2029

«Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε στους αναλυτές ο Γ. Περιστέρης.
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Μονόδρομος η μαζική στροφή στις ΑΠΕ, ανάγκη επιτάχυνσης επενδύσεων

Αύξηση κατά 63% κύκλου εργασιών το 2021 πέτυχε η Τέρνα Ενεργειακή. Πλήγμα στην κερδοφορία λόγω της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ. Σε εξέλιξη επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 5 GW.