ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Πρώτη η Alpha Bank σε μερίδιο αγοράς στα επιχειρηματικά δάνεια

Εκταμιεύσεις ύψους 1,9 δισ. το β΄ τρίμηνο του έτους, με έμφαση στο εμπόριο, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τις υποδομές. Στο 26,6% το μερίδιο αγοράς. Β. Ψάλτης: «Με βιώσιμο τρόπο η αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων.

Σε 1,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα από την Alpha Bank το β’ τρίμηνο του έτους, με έμφαση στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υποδομών. Η σημαντική αύξηση των χορηγήσεων για δεύτερο συνεχές τρίμηνο επαναφέρει την τράπεζα στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, συνεχής ήταν επέκταση του χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με ρυθμό υψηλότερο από την αγορά (+ €0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση). Παράλληλα, περαιτέρω ενίσχυση κατά 3% σε τριμηνιαία βάση ή €0,9 δισ., σημείωσε και το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos»). Τα Εξυπηρετούμενα Δάνεια διαμορφώθηκαν σε €30,6 δισ., ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις.

Η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση το πρώτο 6μηνο του 2022, διαμορφώθηκε σε €1,7 δισ., με μεγάλες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών, κυρίως, δανείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μόλις τους πρώτους 6 μήνες, η Τράπεζα να πετύχει το 73% του συνολικού της στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση για το σύνολο του έτους 2022.

Περιλαμβανομένων και των κοινοπραττηθέντων δανείων που διανεμήθηκαν στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες εκ μέρους της Alpha Bank ύψους €0,6 δισ. κατά το β’ τρίμηνο 2022, η «πραγματική» καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας το ίδιο διάστημα ανήλθε σε €1,3 δισ. καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του ετήσιου στόχου.

Η Alpha Bank, ήδη από το α’ τρίμηνο 2022 κατέχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της στις πιστοδοτήσεις επιχειρήσεων (βλ. πίνακα), ενώ το β’ τρίμηνο 2022 η άνοδος συνεχίστηκε δυναμικά, με αποτέλεσμα τη διατήρηση για δεύτερο συνεχές τρίμηνο της πρώτης θέσης σε μερίδιο αγοράς.

alpha bank

 

Βιώσιμη ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου

«Οι άοκνες προσπάθειές μας, επανέφεραν την Alpha Bank ως την κορυφαία τράπεζα στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα, έχοντας επιτύχει μια αξιοσημείωτη αύξηση 44% στα λειτουργικά μας υπόλοιπα από το τέλος του 2018. Μαζί με την ανάπτυξη που είδαμε πέρυσι και, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις στο υπόλοιπο του βιβλίου, έχουμε ήδη επιτύχει σε 6 τρίμηνα το 37% του 4ετούς στόχου που παρουσιάσαμε στο επιχειρηματικό μας σχέδιο πέρυσι, ο οποίος προέβλεπε αύξηση €8 δισ. στο βιβλίο δανείων στην Ελλάδα. Αυτό είναι το απαύγασμα της στρατηγικής που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για να αξιοποιήσουμε το ισχυρό μας Δίκτυο στην επιχειρηματική πίστη», σημείωσε o CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τους αναλυτές, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο, καθώς διασφαλίζουμε ότι αναλαμβάνουμε κερδοφόρα ανοίγματα και, όταν είναι απαραίτητο, κοινοπραττούμε μέρος των μεγάλων δανείων που εξασφαλίσαμε, προκειμένου να διατηρήσουμε τις συνετές πολιτικές διαχείρισης κινδύνου που χαρακτηρίζουν την Τράπεζά μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμφαση στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων από την Alpha Bank

Μεταξύ άλλων η τράπεζα δίνει έμφαση στην προώθηση της νέας υπηρεσίας Alpha Smart Hospitality που απευθύνεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μικρές και‭ ‬μεσαίες,‭ ‬‬που‭ ‬‬ενδιαφέρονται‭ να‭ ‬‬υλοποιήσουν‭ ‬επενδύσεις.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρές επιδόσεις για την Alpha Bank με ατού τα δάνεια σε επιχειρήσεις

Αισιοδοξία για τη διανομή μερίσματος τη χρήση του 2023. Σε μονοψήφιο επίπεδο ο δείκτης NPEs με μείωση «κόκκινων« δανείων κατά -89% από το 2017. Τι είπε ο Β. Ψάλτης για την οικονομία και τις προοπτικές της τράπεζας.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Ανάπτυξη με ισχυρή πιστωτική επέκταση, μονοψήφιος δείκτης NPEs

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank μιλώντας στη ΓΣ των μετόχων σημείωσε ότι η επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη NPEs έγινε 6 μήνες νωρίτερα ενώ προέβλεψε υπερδιπλασιασμό καθαρής πιστωτικής επέκτασης την εφετινή χρονιά.