ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alumil
Παραγωγική μονάδα της Alumil στην Ξάνθη

Αλουμύλ Μυλωνάς: Πώς φτάσαμε στην ολική επαναφορά και η επόμενη ημέρα

Η εταιρία διαθέτει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες, αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες χύτευσης αλουμινίου στην Ευρώπη, ετήσιας δυναμικότητας παραγωγής 65.000 τόνων δευτερόχυτου ανακυκλωμένου πράσινου αλουμινίου.

Διαρκής βελτίωση μεγεθών την τελευταία 4ετία, γεωμετρική αύξηση πωλήσεων και κερδών το ίδιο διάστημα και ειδικά την τελευταία διετία, επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη που είχε κλείσει το 2013, αλλά και ισχυρά συμβόλαια με ξένους ομίλους για την παροχή νέας γενιάς τελικών προϊόντων αλουμινίου χαρακτηρίζουν την πορεία της εταιρείας Αλουμύλ Μυλωνάς, η οποία επέστρεψε για τα καλά. 

Η εταιρεία πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη δεκαετία από το 2008 έως και το 2018 με τον δανεισμό να «πνίγει» κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, όμως η συμφωνία με τις τράπεζες το 2021 που μετατρέπει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα και το status quo στον ιστορικό όμιλο. 

Βεβαίως, η εταιρεία μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης είχε επιστρέψει στην κερδοφορία το 2018, συνεχίζοντας και στις επόμενες χρήσης με συνέπεια τη βελτίωση μεγεθών, με αποκορύφωμα τα αποτελέσματα του 2021 που ήταν τα καλύτερα της ιστορίας της, ενώ και τα μεγέθη του πρώτου φετινού τριμήνου, δείχνουν ότι η επιχειρηματική «επιστροφή» συνεχίζεται. 

Η εταιρεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση – σε Ελλάδα και διεθνώς – από το 2008 και εντεύθεν, κάτι που είχε αντανάκλαση στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, που από περίπου 37 εκατ. το 2008, έπεσαν στα 5 εκατ. το 2014. 

Ειδικά η 7ετία 2008 έως 2015 ήταν πολύ δύσκολη, με κατακόρυφη μείωση πωλήσεων, ενώ τα δάνεια «έτρεχαν». Στο πλαίσιο αυτό, πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις με το κλείσιμο εργοστασίων, όπως αυτό που λειτουργούσε στην Ξάνθη και απασχολούσε 130 εργαζόμενους. Από το 2015 ο βραχνάς του μεγάλου δανεισμού που ξεπερνούσε τα 178 εκατ. ευρώ «έπνιγε» την εταιρεία η οποία έφτασε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και κοντά στο αδιέξοδο. 

Τελικά, μετά από πολλά στάδια διαπραγματεύσεων, στις αρχές του 2021 επήλθε οριστική συμφωνία με τις τράπεζες, που μετατρέπει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, αλλάζοντας τους δείκτες της εταιρείας και την εικόνα του ισολογισμού της, με αποτέλεσμα να της δίνει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. 

Η συμφωνία Αλουμύλ - τραπεζών ήταν κοινά επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς τόσο ο βασικός μέτοχος Γιώργος Μυλωνάς κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας του και να πετύχει την αναχρηματοδότηση που της ήταν απαραίτητη, όσο και οι τράπεζες πέτυχαν να αποφύγουν το «κούρεμα» από το οφειλόμενο ποσό των 158 εκατ. ευρώ, που θα τους επιστραφεί μέχρι το 2033.

Πλέον, η Αλουμύλ, έχοντας τακτοποιήσει το ζήτημα με το μεγάλο δανεισμό της στις τράπεζες ύστερα από τη συμφωνία – διακανονισμό των προηγούμενων ετών, ατενίζει από διαφορετική θέση το μέλλον, σε μια συγκυρία που η ζήτηση για τα προϊόντα της είναι πολύ μεγάλη. 

Αυτό που σήκωσε την εταιρεία το 2021 ήταν το ξεμπλοκάρισμα πολλών κομβικών έργων βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και η ζήτηση επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονικές χρήσεις. Αυξήθηκε σημαντικά το πελατολόγιο τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπου ανοίχτηκαν νέες, πολλά υποσχόμενες αγορές. Άλλωστε, το αλουμίνιο και οι κατασκευές αλουμινίου είναι στην κορυφή της ζήτησης για όλη την «καινούρια» βιομηχανία, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο, έχει πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό βάρος (αναφορικά με την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες εφαρμογές) και γενικώς θεωρείται το μέταλλο του μέλλοντος. 

Το management εστίασε στη νέα γενιά προϊόντων αλουμινίου και στο ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο, πιάνοντας ολοένα και περισσότερο αγορές και κατασκευές που έχουν υψηλούς δείκτες στον τομέα της βιωσιμότητας. 

Η Μυλωνάς διαθέτει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες, αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες χύτευσης αλουμινίου στην Ευρώπη, ετήσιας δυναμικότητας παραγωγής 65.000 τόνων δευτερόχυτου ανακυκλωμένου πράσινου αλουμινίου. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η ισχυροποίηση των μεγεθών του ομίλου και το «μπουμ» των παραγγελιών, δείχνει ότι τα προσεχή 4-5 χρόνια θα είναι πολύ δυνατά για την εταιρεία, οπότε τόσο το 2022 όσο και το 2023 αναμένεται να κάνει νέα ρεκόρ πωλήσεων. 

Τα μεγέθη του 2021 και του τριμήνου 2022 

Το 2021 λοιπόν η Αλουμύλ Μυλωνάς ανακοίνωσε αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 30,7%, ενώ εμφάνισε κέρδη προ φόρων 28,1 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 154,9% έναντι του 2020. Επίσης τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 45,2 εκατ. ευρώ έναντι 25,0 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2020, καταγράφοντας αύξηση 80,9%.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε το 2021 στα 315,2 εκατ. ευρώ έναντι 241,1 εκατ. ευρώ το 2020 (+30,7%). Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 89,3 εκατ. ευρώ έναντι 60,2 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 48,3%.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 53,3 εκατ. ευρώ έναντι 29,6 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένα κατά 80,1%. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 119,1%. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο όμιλος έδειξε ότι συνεχίζει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, προσαρμοσμένος στις πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την έξαρση του πολέμου στην Ουκρανία. Πιο αναλυτικά, το πρώτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 97,5 εκατ. έναντι 64,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021, καταγράφοντας αύξηση 51,2%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 19,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 96,5%.

Τέλος, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 179,4%. 

Το εργοστάσιο στην Ξάνθη και το εκτόπισμα της εταιρείας 

Την περασμένη Άνοιξη επαναλειτούργησε το εργοστάσιο του ομίλου στην Ξάνθη, το οποίο είχε κλείσει λόγω της κρίσης το 2013. Η μονάδα της Ξάνθης, η οποία κατά τη λειτουργία της παρήγαγε 14.000t προφίλ αλουμινίου ετησίως, επαναλειτούργησε μετά από οκτώ και πλέον χρόνια. Το εργοστάσιο είχε αναστείλει τη λειτουργία ύστερα από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε ο όμιλος. . 

Η Αλουμύλ Μυλωνάς, ιδρύθηκε το 1988, ενώ στο Χ.Α. εισήλθε στις αρχές του 1998. Μέσα σ’ αυτά τα 34 χρόνια έχει καταστεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, καθώς διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, ενώ απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Διαθέτει 12 εργοστάσια σε έξι χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

Διαθέτει επίσης ιδιωτικά καταστήματα πωλήσεων και διανομής σε Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κροατία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Αυστραλία, Ρωσία, Ινδία. Διαθέτει πάνω από 10.000 συνεργάτες παγκοσμίως, έχοντας συνεργασίες με ισχυρές ομάδες μηχανικών (Ελλάδα, Η.Π.Α, Ρουμανία, Σερβία, Ντουμπάι, Ινδία).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελντοράντο επενδύσεων το αλουμίνιο κόντρα στο ρεύμα αποβιομηχάνισης

Τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας η βιομηχανία αλουμινίου με εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 2 δισ. για πρώτη φορά το 2021. Έντονη κινητικότητα επενδύσεων από τις ελληνικές βιομηχανίες.
Alumil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη αποφάσισε η Αλουμύλ

Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή απόφαση, η οποία ενισχύει το επιχειρηματικό αποτύπωμα, δημιουργεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης, δηλώνει η εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλάσια κέρδη το 2022

Εάν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, η κερδοφορία το 2022 θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. Ρεκόρ αποτελεσμάτων το 2021, με αύξηση τζίρου 40%.