ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lamda Development

Lamda Development: Η κυριαρχία στα εμπορικά κέντρα και ο στόχος μεγάλου IPO

Με την εξαγορά του εκπτωτικού χωριού Mc Arthur Glenn στα Σπάτα η εταιρία ενισχύει αποφασιστικά το χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων. Το 2023 αναμένεται η εισαγωγή στο ΧΑ της θυγατρικής της Lamda Malls.

Σε διαρκή εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των εμπορικών κέντρων όπου πλέον είναι η απόλυτη κυρίαρχος δύναμη στη χώρα με στόχο ένα μεγάλο IPO στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 επιδίδεται το management της Lamda Development για λογαριασμό της Lamda Malls, που την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την εξαγορά του κορυφαίου εκπτωτικού χωριού Mc Arthur Glenn που εδρεύει στα Σπάτα

Ο όμιλος «χτίζει» με συνέπεια ένα ισχυρό portfolio εμπορικών κέντρων έχοντας και τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία στη λειτουργία και το management τέτοιου βεληνεκούς καταστημάτων, ενώ ο στόχος εισαγωγής στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι γνωστός εδώ και καιρό. Άλλωστε, όπως έδειξε η πρόσφατη εισαγωγή στο Χ.Α. της Dimand η οποία «σήκωσε» κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, η αγορά μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες εισαγωγές, όταν υπάρχει αξία και growth story. 

Ειδικά ο ευρύτερος κλάδος ακινήτων στην Ελλάδα, είτε από την πλευρά των developers όπως είναι η Dimand είτε από την πλευρά των ιδιοκτητών – μισθωτών, όπως είναι η Lamda Malls, βρίσκεται σε εξαιρετικό momentum ανάπτυξης, όπως μαρτυρά τα ισχυρότατο κρεσέντο έλκυσης εκατοντάδων εκατ. ευρώ στις ΑΕΕΑΠ τα τελευταία χρόνια. 

Θυμίζουμε ότι οι δύο εισαγωγές στο Χ.Α. φέτος είναι εταιρείες που συνδέονται με την ανάπτυξη ακινήτων (Μπλε Κέδρος και Dimand), ενώ δρομολογούνται μέσα στο 2022 και οι εισαγωγές των Noval Properties, Trade Estate και Orilina Properties, επίσης από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, ο οποίος διέπεται από ειδικό νομικό καθεστώς. 

Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν η Lamda Development ανακοίνωσε πως η κατά 100% θυγατρική της, L.O.V. S.M.S.A., εξαγόρασε το 100% της εταιρείας McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτήτριας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα από την εταιρεία MGE Hellenic Investments S.àr.l.

Το McArthurGlen Designer Outlet Athens είναι το κορυφαίο εκπτωτικό χωριό της Ελλάδας με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η πληρότητά του στη λήξη του 1ου εξαμήνου φέτος ήταν στο 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2 εκατ. ετησίως

Η αξία του McArthurGlen Designer Outlet Athens ανέρχεται σε περίπου 109 εκατ. (Gross Asset Value), όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή CBRE Axies την 31.12.2021. Το τίμημα της εξαγοράς διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. περίπου, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της εταιρείας. 

Με την απόκτηση του MacArthur Glen η Lamda Development θα αυξήσει σημαντικά (άνω του 20%) τα έσοδα από μισθώσεις, ενώ πλέον θα ελέγχει το 40% της χωρητικότητας εκμίσθωσης των ελληνικών εμπορικών κέντρων. Ουσιαστικά ο όμιλος ελέγχει τα τέσσερα μεγαλύτερα malls στην Ελλάδα

Η Lamda Development ελέγχει ήδη τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Golden Hall που εδρεύουν στο Μαρούσι καθώς και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδιάζει δύο ακόμα μεγάλα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

Επενδύσεις ανακαίνισης 30 εκατ. ευρώ στο The Mall Athens

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του The Ellinikon Experience Centre στο Ελληνικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου γνωστοποίησε πως στο The Mall Athens θα γίνουν νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ με στόχο κάποιες σημαντικότατες παρεμβάσεις και ανακαινίσεις που θα ανανεώσουν σημαντικά την εικόνα του μεγάλου εμπορικού των βορείων προαστίων. 

Αναφορικά με τις επιδόσεις των εμπορικών κέντρων, ο επικεφαλής της Lamda είχε τονίσει πως η κερδοφορία των Golden Hall και Mediterranean Cosmos κινήθηκε το 2021 καλύτερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και το 2019, ενώ μικρή κάμψη παρουσίασε το The Mall Athens

Στα μέσα Ιουλίου θυμίζουμε πως ανακοινώθηκε η εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη θυγατρική της Lamda Malls από τη Lamda Development, έναντι τιμήματος 109 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το συγκεκριμένο ποσοστό κατείχε η εταιρεία Wert Blue SarL, 100% θυγατρική της Värde Partners

Μετά την ανωτέρω συναλλαγή, η Lamda Development απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο της θυγατρικής Lamda Malls Α.Ε., η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών των εταιρειών Lamda Domi S.Μ.S.A. και Pylaia S.M.S.A., ιδιοκτητριών των Εμπορικών Κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos αντίστοιχα. 

Σημειώνεται πως στη Lamda Malls θα εισφερθούν και τα malls που θα δημιουργηθούν στην έκταση του Ελληνικού, όπως το μεγάλο mall “Vouliagmenis Mall” με 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων και κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι, καθώς και το Marina Galleria στον Άγιο Κοσμά.

Ταυτόχρονα η Lamda Development προχωρεί σε σημαντικές κινήσεις διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου επενδύσεων της, εκτός από εμπορικά κέντρα, σε μαρίνες, ξενοδοχεία, επαγγελματικά γραφεία (Cecil), γκαράζ και βέβαια το μεγάλο της επενδυτικό στοίχημα στο Ελληνικό (Ellinikon) που ουσιαστικά θα καταστήσει την Lamda Development έναν από τους μεγαλύτερους developers στην Ν.Α Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Οι οικονομικές επιδόσεις των εμπορικών κέντρων 

Τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos το 1ο τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 15,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 59% έναντι του 2021. Βεβαίως, η σύγκριση είναι άνευ ουσίας, καθώς οι επιδόσεις των Εμπορικών Κέντρων το 1ο τρίμηνο 2021 είχε επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω (α) της αναστολής λειτουργίας τους για συνολική περίοδο περίπου δύο μηνών και (β) της νομοθετικά προβλεπόμενης παροχής μειώσεων στα μισθώματα (κατά ποσοστό 40%) των καταστηματαρχών/μισθωτών για το σύνολο της περιόδου του 1ου τριμήνου (Ιανουάριος – Μάρτιος). 

Αντιθέτως, το φετινό 1ο τρίμηνο τα καταστήματα λειτούργησαν με ελάχιστους μόνο περιορισμούς λόγω της πανδημίας ενώ δεν εφαρμόστηκε καμία νομοθετικά προβλεπόμενη μείωση στα μισθώματα.

Επισημαίνεται ότι η Lamda κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, έχει διαπραγματευθεί νέες ή έχει προχωρήσει στην ανανέωση συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας με οικονομικούς όρους αντίστοιχους προ της κρίσης της πανδημίας, ενισχύοντας την αξία των Εμπορικών Κέντρων. Η αξία των Εμπορικών Κέντρων ανήλθε σε 889 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2022, όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Savills), αυξημένη κατά περίπου 17 εκατ. ευρώ (+2%) έναντι της αντίστοιχης αξίας την 31.12.2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των Εμπορικών Κέντρων το 1ο τρίμηνο του 2022 - παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες στην οικονομία αλλά και ειδικότερα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων - παρουσίασε μείωση 18% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019

Την ίδια ώρα όμως η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε 31% έναντι του 2019, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου 2021, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορά μεγάλου εμπορικού κέντρου εξετάζει η Lamda Development

Στη Lamda Malls περνούν όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου και σχεδιάζεται εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση δεν αποκλείει ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής με εξαγορά. Τι λέει για ομολογιακό δάνειο.
Med
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η εταιρεία εσωρούχων MED που μπαίνει στην Εναλλακτική Αγορά

Την προσεχή Παρασκευή η εισαγωγή της MED A.B.E.E.. Δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την εμπορία ενδυμάτων μαγιό, εσωρούχων και αξεσουάρ. Διαθέτει 24 καταστήματα στην Ελλάδα και δύο στο εξωτερικό.