ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ecter.gr

Μπαράζ ανάληψης νέων έργων από την ΕΚΤΕΡ και αύξηση ανεκτέλεστου

Με αιχμή την σημαντική εξειδίκευση, τον μικρό δανεισμό και το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, η εταιρία ενισχύει τα μεγέθη της και τη θέση της στην κατασκευαστική αγορά.

Η πιο δραστήρια «μικρή» εταιρεία των κατασκευών έχει καταστεί την τελευταία διετία η ΕΚΤΕΡ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό έργων, που ανεβάζουν κατακόρυφα το ανεκτέλεστό της.

Το «κλειδί» για την ανάληψη διαρκώς μικρομεσαίων συμβάσεων έργων από την πλευρά της ΕΚΤΕΡ είναι ότι παρέχει σημαντικές εκπτώσεις, στοχεύοντας σε μικρό – αλλά βιώσιμο – περιθώριο κέρδους, που την καθιστά την πιο «δραστήρια» από τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες της αγοράς, η οποία όμως παραμένει κερδοφόρα εν αντιθέσει με την πλειονότητα του κλάδου κατασκευών που τα τελευταία χρόνια είναι ζημιογόνες.

Συνολικά τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία είναι αξίας περί τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει εξαιρετικά μικρό δανεισμό. Η εταιρεία, έχοντας ιδιαίτερη εξειδίκευση στα έργα που σχετίζονται με νοσοκομεία και ευρύτερες κτηριακές υποδομές, μονάδες υγείας και θεραπευτήρια, προχώρησε σε διαρκείς συμβάσεις για νέα έργα ΜΕΘ ανά την επικράτεια την τελευταία διετία της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι έχει ήδη ένα παλμαρέ τέτοιων projects όπως το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, οι επεκτάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», η αποπεράτωση του Γενικού Νοσοκομείου ΑΓ. Νικολάου Κρήτης κ.α.

Στα τέλη του 2021 το ανεκτέλεστο της ΕΚΤΕΡ ήταν στα 26 εκατ. ευρώ και εξασφάλιζε τη δραστηριότητα του ομίλου για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, σύμφωνα με τη διοίκηση. Έκτοτε όμως έχει υπογράψει περίπου δέκα νέες συμβάσεις για μικρά ή μεγαλύτερα έργα, κάτι που αυξάνει σημαντικά το ανεκτέλεστο.

Τέσσερις νέες συμβάσεις τον Αύγουστο

Μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων 13 ημερών του Αυγούστου έχει υπογράψει τέσσερα νέα έργα. Την Παρασκευή 12 Αυγούστου ανακοινώθηκε η σύμβαση με την ανώνυμη εταιρεία "Ειδικού Σκοπού Εικοσιτέσσερα Α.Ε" συνολικής αξίας 1,22 εκατ. ευρώ (με τον Φ.Π.Α) για την κατασκευή οικοδομικών εργασιών οπλισμένου σκυροδέματος εντός του έργου "One & Only KEA Island" στην Κέα Κυκλάδων. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου υπέγραψε σύμβαση νέου έργου με την εταιρεία Πλαταιών Ανώνυμη Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία αξίας 1,83 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ο χρόνος ολοκλήρωσης ορίστηκε σε 425 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου υπέγραψε την ανάληψη δύο έργων για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ. Τα έργα αφορούν τα δίκτυα των περιοχών Φιλοθέης - Κηφισιάς και Πύργου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Το ύψος των έργων είναι 94 εκατ. ευρώ και η ΕΚΤΕΡ συμμετέχει στην ένωση των φορέων υλοποίησης με ποσοστό 50%.

Την 1η Αυγούστου υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με τη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών / Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων για εργασίες στο αεροδρόμιο της Χίου, αξίας 6,69 εκατ. ευρώ πλέον Φ.Π.Α., με ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο χρόνια από την υπογραφή. Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση, αναδιαρρύθμιση, επισκευή και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, όπως βελτίωση του υφιστάμενου αεροσταθμού, αερονατικές υπηρεσίες, έργα υποδομών για καταστήματα εμπορικών χρήσεων και εργασίες εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης τελειωμάτων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Άλλες συμβάσεις μέσα στο 2022

Μια από τις μεγαλύτερες φετινές συμβάσεις ύψους 18,5 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντός του χώρου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για εκπαίδευση και αξιολόγηση προσωπικού.

Το Μάρτιο είχε υπογράψει σύμβαση με την ανώνυμη εταιρεία "Ειδικού Σκοπού Εικοσιτέσσερα Α.Ε" συνολικής αξίας 3,13 εκατ. ευρώ (με τον Φ.Π.Α) για την κατασκευή οικοδομικών εργασιών οπλισμένου σκυροδέματος εντός του έργου "One & Only KEA Island" στην Κέα Κυκλάδων.

Το περασμένο Απρίλιο είχε ανακοινώσει σύμβαση έργου 69,5 εκατ. ευρώ για την ΕΥΔΑΠ ως μέλος κοινοπραξίας με ποσοστό 25%. Επίσης έχει αναλάβει το έργο στο Ελληνικό για τη μετεγκατάσταση συλλόγων ΑΜΕΑ ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, αλλά και έργο για την Blue Iris ύψους 3,8 εκατ. ευρώ στη Μύκονο.

Τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε την υπογραφή δύο συμβάσεων αξίας 3,8 εκατ. ευρώ και 15,8 εκατ. ευρώ. Η πρώτη σύμβαση έγινε με την Blue Iris Επενδύσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και η δεύτερη με την «Ελληνικό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακινήτων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιου Κοσμά Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Το τουριστικό project στην Πάρο

Η ΕΚΤΕΡ εδώ και χρόνια κατέχει μια μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Πάρο, για την τουριστική αξιοποίηση της οποίας έχει υποβάλει προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Πρόκειται για συνολικά 327 στρέμματα που έχουν αγοραστεί πριν αρκετά χρόνια (οι πρώτες μεγάλες αγορές είχαν γίνει ήδη από τις αρχές της δεκαετία του 2000), με την εταιρεία να δηλώνει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός «ήπιου τουριστικού συγκροτήματος», ενώ έχουν υπάρξει πολλαπλές αντιδράσεις στο νησί.

Η έκταση βρίσκεται στη θέση Κολυμπήθρες της δημοτικής κοινότητας Νάουσας, σε μία περιοχή που παρουσιάζει εσχάτως μεγάλη ανάπτυξη, δεδομένου ότι η Πάρος ήδη είναι η 3η ισχυρή δύναμη των Κυκλάδων πίσω από Μύκονο και Σαντορίνη.

Αποτελέσματα 2021

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της ΕΚΤΕΡ ανήλθε σε 20,98 εκατ. εκατ. ευρώ έναντι 15,45 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 35,76%. H αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην υπογραφή νέων κατασκευαστικών συμβολαίων τόσο στο Β’ εξάμηνο του 2020, όσο και στο σύνολο του 2021.

Η κερδοφορία του 2021 ήταν μικρή, στα Remaining Time-0:00925 χιλ. ευρώ, όμως είναι από τις λίγες, ελάχιστες κατασκευαστικές που έχει κέρδη! Ο καθαρός δανεισμός είναι ελάχιστος, ενώ υπάρχει μία σημαντική απαίτηση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από εκτέλεση ιδιωτικού έργου για το οποίο υπάρχει προσημείωση ακινήτου και η οποία αν εισπραχθεί θα βελτιώσει τον ισολογισμό.

Το ιστορικό της εταιρείας

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ είναι από τις ελάχιστες που διασώθηκαν από τον κλάδο στις τεκτονικές αλλαγές και μεταλλάξεις του χώρου την τελευταία 20ετία, συμπαρασύροντας και πάλαι ποτέ κραταιούς ομίλους. Θεωρείται η πιο «νοικοκυρεμένη» από τις... μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, με σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό (μόλις 1,3 εκατ. ευρώ) και γενικώς προσεκτικό και συγκροτημένο management χωρίς υπερβολικά και «τυφλά» ανοίγματα. Δεν επιδόθηκε στο κυνήγι δημοσίων έργων όπως άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά επικεντρώθηκε σε έργα ΣΔΙΤ και συνεργασίες με ιδιώτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε άνοιγμα στα τουριστικά projects.

Η ΕΚΤΕΡ ιδρύθηκε ως προσωπική εταιρεία το 1959, το 1962 έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ)μ ενώ το 1973 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου το πέρασε στις 23 Νοεμβρίου του 1994, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1995 απέκτησε πτυχίο 6ης Τάξης. Το 2014, η συνολική αξία των εκτελεσθέντων έργων της εταιρείας έφτασε στο 1 δισ. ευρώ. Έχει κάνει έργα υποδομών, (δρόμους, γέφυρες κ.λπ.), νοσοκομεία, κτήρια αεροδρομίων, μουσεία, ανακαινίσεις, ξενοδοχεία κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Το μετοχικό «ξεκαθάρισμα» και η επιτάχυνση του μετασχηματισμού

Μεγάλη ώθηση στην μετοχή της εταιρίας έδωσαν οι πρόσφατες μετοχικές αλλαγές με την ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής των ολλανδών στο 61% και την είσοδο της Μότορ Όιλ ως στρατηγικού επενδυτή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πυρετός» επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών, ΑΜΚ και ομολογιακών εκδόσεων

Από την ενέργεια μέχρι την πληροφορική και από τα τρόφιμα μέχρι τη ναυτιλία και τις κατασκευές ένας καταιγισμός μεγάλων deals, εντός και εκτός Χρηματιστηρίου, σημειώνεται στη χώρα αναδιαμορφώνοντας τον επιχειρηματικό χάρτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιο τζίρο για τις κατασκευαστικές φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Θα πλησιάσει τα 20 δισ. ο τζίρος των εταιρειών το 2026, εφόσον απορροφηθούν όλα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμά το ΙΟΒΕ. Δυνατότητα κινητοποίησης συνολικών πόρων 27 δισ. Έντονη κινητικότητα και συμφωνίες στον κλάδο.
SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SABO: Άνοιγμα σε ναυτιλία και κατασκευές, πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

Ο όμιλος SABO έχει έξι κύριους τομείς δραστηριοποίησης, εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας και εξάγει σε πάνω από 50 χώρες. Επενδύει στις ναυτιλιακές υπηρεσίες με εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά. Δυναμική αύξηση κύκλου εργασιών στις κατασκευές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα σύμβαση υπέγραψε η ΕΚΤΕΡ για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατ. συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ορίστηκε σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της άδειας οικοδομής.