ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

ΛΑΡΚΟ: Μία προσφορά για τη Λάρυμνα, δύο στον διαγωνισμό της Ειδικής Εκκαθάρισης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΓΕΚ Τέρνα σε κοινοπραξία με την AD Holding κατέθεσαν τη μοναδική προσφορά για την μίσθωση των μεταλλείων της Λάρκο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες δυο επενδυτικά σχήματα η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holding και ιρλανδική CMΙ Ireland κατέθεσαν προσφορές στον παράλληλο διαγωνισμό που έτρεχε η Ειδική Εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητους διαγωνισμούς. Τον διαγωνισμό που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ για την Μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και τον διαγωνισμό που διενήργησε ο Ειδικός Διαχειριστής για τα μεταλλεία Καστοριάς και Εύβοιας.

Ο ειδικός διαχειριστής την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει για την αξιολόγηση των προσφορών και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, για την επιτυχία του διαγωνισμού καθοριστική ήταν η συμβολή της πολιτείας με τη στενή συνεργασία των Υπ. Οικονομικών, Υπ. Ενέργειας και Υπ. Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό μίσθωσης των μεταλλείων, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ τονίζεται ότι «έλαβε σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, μία [1] δεσμευτική προσφορά για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία ευρίσκοντο υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν:

  • το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και
  • το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις εντός αυτών.

Η δεσμευτική προσφορά υποβλήθηκε από την κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες «Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα» και «AD Holdings AG».

Η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ, εντός του πλαισίου της απόφασης Nr. C (2014) 1818 final/27.03.2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition) και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 5254/28.11.2020), που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρ. 11 του Ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A’ 32/14.02.2020)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και επίσημα περνάει η παραχώρηση της Αττικής Οδού

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ θα αναλάβει την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου για 25 χρόνια. Ως επιλαχόντας επενδυτής προκρίθηκε το σχήμα της Mytilineos.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΑD Holdings κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Η β' φάση του διαγωνισμού αφορούσε τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και διενεργήθηκε από τον Ειδικό Διαχειριστή. Και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είχε κερδίσει η ίδια κοινοπραξία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

TΑΙΠΕΔ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑD Holdings παίρνουν το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Αναμένεται η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και για το διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε και επίσημα τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εμπλοκή στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ: Η ένσταση και τα δύο σενάρια

Η ένσταση της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding κατά της CMI φέρνει καθυστερήσεις στη διαδικασία. Αν αποχωρήσει η CMI, θα χαθεί η ευκαιρία για καλύτερα τιμήματα μέσα από τη διαδικασία νέων προσφορών του shoot-out.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΑΙΠΕΔ: Αποσφράγιση της προσφοράς από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings για ΛΑΡΚΟ

Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ αφού ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, κατόπιν θα προχωρήσει στην διαδικασία ανακήρυξης του προτιμητέου επενδυτή για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που έχει στην κατοχή του.