ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

ΛΑΡΚΟ: Μία προσφορά για τη Λάρυμνα, δύο στον διαγωνισμό της Ειδικής Εκκαθάρισης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΓΕΚ Τέρνα σε κοινοπραξία με την AD Holding κατέθεσαν τη μοναδική προσφορά για την μίσθωση των μεταλλείων της Λάρκο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες δυο επενδυτικά σχήματα η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holding και ιρλανδική CMΙ Ireland κατέθεσαν προσφορές στον παράλληλο διαγωνισμό που έτρεχε η Ειδική Εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητους διαγωνισμούς. Τον διαγωνισμό που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ για την Μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και τον διαγωνισμό που διενήργησε ο Ειδικός Διαχειριστής για τα μεταλλεία Καστοριάς και Εύβοιας.

Ο ειδικός διαχειριστής την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει για την αξιολόγηση των προσφορών και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, για την επιτυχία του διαγωνισμού καθοριστική ήταν η συμβολή της πολιτείας με τη στενή συνεργασία των Υπ. Οικονομικών, Υπ. Ενέργειας και Υπ. Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό μίσθωσης των μεταλλείων, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ τονίζεται ότι «έλαβε σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, μία [1] δεσμευτική προσφορά για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία ευρίσκοντο υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν:

  • το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και
  • το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις εντός αυτών.

Η δεσμευτική προσφορά υποβλήθηκε από την κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες «Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα» και «AD Holdings AG».

Η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ, εντός του πλαισίου της απόφασης Nr. C (2014) 1818 final/27.03.2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition) και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 5254/28.11.2020), που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρ. 11 του Ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A’ 32/14.02.2020)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έντονο ενδιαφέρον για ΛΑΡΚΟ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos στο διαγωνισμό

Συνολικά 6 επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στο διαγωνισμό που «έτρεξε» το ΤΑΙΠΕΔ. Αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα ορυχεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόνο μία προσφορά στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας

Ο οδικός άξονας των 658 χιλιομέτρων θεωρείται ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά η πανδημία και τα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν από την προεπιλογή των επτά ομίλων, οδηγούν σε περιορισμό των υποψηφίων.