ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εμπλοκή στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ: Η ένσταση και τα δύο σενάρια

Η ένσταση της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding κατά της CMI φέρνει καθυστερήσεις στη διαδικασία. Αν αποχωρήσει η CMI, θα χαθεί η ευκαιρία για καλύτερα τιμήματα μέσα από τη διαδικασία νέων προσφορών του shoot-out.

Εμπλοκή προέκυψε ξαφνικά στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ καθώς η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holding υπέβαλε ένσταση κατά της ιρλανδικής εταιρείας Commodity & Mining Insight (CMI) στον διαγωνισμό του Eιδικού Διαχειριστή. Η ένσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στην εγγυητική επιστολή των Ιρλανδών.

Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding υπέβαλε οικονομική προσφορά, τόσο για τη μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και για τα μεταλλευτικά δικαιώματα που πωλεί ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ. Η κοινοπραξία προσέφερε αθροιστικά και για τους δύο διαγωνισμούς 5 εκατ. ευρώ, με το συντριπτικό κομμάτι του τιμήματος να αφορά στη μίσθωση του εργοστασίου. Αντιθέτως, η CMI έκανε οικονομική προσφορά μόνο για τα μεταλλευτικά δικαιώματα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που ήταν και η καλύτερη.

Επειδή ο διαγωνισμός προβλέπει έναν νικητή και για τα δύο assets, υπό κανονικές συνθήκες η CMI θα έκανε προσφορά και για το μίσθωμα του εργοστασίου και μέσα από τη διαδικασία βελτιωτικών προσφορών θα προέκυπτε ο ένας και μοναδικός πλειοδότης.

Τα δύο σενάρια για το μέλλον των διαγωνισμών

Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν και τα σενάρια είναι δύο: Η ένσταση γίνεται δεκτή και η CMI προσφεύγει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφορών για να δικαιωθεί. Αυτό θα σημάνει τουλάχιστον δύο μήνες καθυστέρηση στην όλη διαδικασία. Αν δικαιωθεί, θα διεκδικήσει τη ΛΑΡΚΟ μέσα από τη διαδικασία του shoot-out που προβλέπει την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών μέχρι να ανακηρυχθεί ένας πλειοδότης και για τα δύο assets.

Το δεύτερο σενάριο είναι η αποχώρησή της από το διαγωνισμό, είτε αυτοβούλως (ακούγεται και αυτή η εκδοχή), είτε με την απόρριψη της προσφυγής της από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. 

Αυτό το σενάριο δεν το επιθυμούν ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής. Και αυτό γιατί θα πρέπει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holding να ανακηρυχθεί αυτόματα πλειοδότης και για τα δύο assets με το αρχικό ποσό που είχε προσφέρει, δηλαδή τα 5 εκατ. ευρώ. Οι δύο φορείς του διαγωνισμού ευελπιστούσαν σε καλύτερο τίμημα, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι δύο διεκδικητές έφταναν μέχρι το τέλος με την υποβολή βελτιωτικών προσφορών.

Το δίλημμα του ΤΑΙΠΕΔ και οι κυβερνητικές αποφάσεις

Ιδίως το ποσό που προσφέρει η κοινοπραξία για τα μεταλλευτικά δικαιώματα είναι συμβολικό, αν και νομικά ο Ειδικός Διαχειριστής είναι καλυμμένος, καθώς το καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης δεν απαιτεί ένα μίνιμουμ ποσό εκκίνησης για τις οικονομικές προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, αν δεν είναι ικανοποιημένο από το τίμημα για τη μίσθωση του εργοστασίου θα μπορούσε να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό, αλλά μια τέτοια απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Και αυτό γιατί η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ επείγει καθώς θα πρέπει να σβηστούν κρατικές υπό ανάκτηση ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ και, κυρίως, το Δημόσιο να σταματήσει να ξοδεύει ετησίως 80 εκατ. ευρώ για να καλύπτει τα ελλείμματα της εταιρείας. Βεβαίως, το ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αποφασίσει θα έχει πάρει τη συγκατάθεση των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το δράμα της ΛΑΡΚΟ: Σβήνουν τα φουγάρα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Σταματά η παραγωγή στο τέλος Ιουλίου για να περιοριστούν τα κόστη λειτουργίας και να πληρωθούν οι μισθοί. Ο ειδικός διαχειριστής έχει λάβει από το κράτος μόλις 7 εκατ. ευρώ για όλες τις ανάγκες ως τα τέλη του 2022. Πώς προχωρά ο διαγωνισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σενάρια για τη ΛΑΡΚΟ, το ΣτΕ και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον

Μέχρι τις 7 Αυγούστου πήρε παράταση η Ειδική Διαχείριση με την ελπίδα να έχει προκύψει μέχρι τότε επενδυτής. Αρνητική η συγκυρία στην παγκόσμια αγορά σιδηρονικέλιου, δυσκολεύει το εγχείρημα επανεκκίνησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρώει» άλλα 7,5 εκατ. η κλειστή ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό

Η γραφειοκρατία καθυστερεί την κατάρτιση των συμβάσεων με τον προτιμητέο επενδυτή και οδηγεί τον Ειδικό Διαχειριστή σε ανανέωση συμβάσεων 900 εργαζομένων έως το τέλος του έτους με «αιμοδότη» τους φορολογούμενους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα παράταση συμβάσεων ως τον Ιούλιο για 900 εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ

Οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί και αποζημιωθεί θα παραμείνουν στη ΛΑΡΚΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων στην κοινοπραξία ΓΕK ΤΕΡΝΑ -AD Holdings.