ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Προς αίσιο τέλος οδεύει η ιδιωτικοποίηση της Λάρκο, ενδιαφέρον δύο επενδυτών

Δυο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για τα περιουσιακά στοιχεία της Λάρκο υπό ειδική διαιχείριση και μια προσφορά κατατέθηκε στο διαγωνισμό που έτρεξε το ΤΑΙΠΕΔ.

Προς αίσιο τέλος οδεύει το δύσκολο εγχείρημα της Λάρκο καθώς παρά τους προβληματισμούς για την έκβαση των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, τελικώς τόσο ο διαγωνισμός που έτρεξε ο Ειδικός Διαχειριστής όσο και αυτός του ΤΑΙΠΕΔ προσέλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι «έτρεξαν» δύο ανεξάρτητοι, παράλληλοι διαγωνισμοοί. Ο ένας πραγματοποιήθηκε από ΤΑΙΠΕΔ και αφορούσε την Μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και ο δεύτερος διαγωνισμός «έτρεξε» από τον Ειδικό Διαχειριστή και αφορούσε τα μεταλλεία Καστοριάς και Εύβοιας.

Όπως ανακοινώθηκε «η υπό ειδική διαχείριση του άρθρου 21 έλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ σε συνέχεια του Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού που έλαβε χώρα στις, 26 Αυγούστου 2022. Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν: 

  1.  Μεταλλευτικά δικαιώματα επί των (α) Μεταλλεί ων Ευβοίας, συμπεριλαμβανομένων ιδιόκτητων παραχωρήσεων και μισθωμένων ιδιωτικών παραχωρήσεων, (β) Μεταλλείων Καστοριάς, συμπεριλαμβανομένων ιδιόκτητων παραχωρήσεων. οικόπεδα, εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμό 
  2. Αγροτεμάχια στην περιοχή Λιάβδα Λάρυμνας. Οι επί εν λόγω παραχωρήσεις περιλαμβάνουν αυτ ών . Οι δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν από (με αλφαβητική σειρά): 
    Την Την εταιρεία «Commodity and Mining Insight Ireland Limited». ένωση προσώπων που αποτελείται από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και « AD Holdings A . G .»

Ο ειδικός διαχειριστής την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει για την αξιολόγηση των προσφορών και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Όπως σημειώνουν πηγές του για την επιτυχία του διαγωνισμού καθοριστική ήταν η συμβολή της πολιτείας με την στενή συνεργασία των Υπ. Οικονομικών, Υπ. Ενέργειας και Υπ. Εργασίας.

ΤΑΙΠΕΔ: Μία προσφορά για την Λάρυμνα

Σε οτι αφορά το διαγωνισμοι μίσθωσης των μεταλλείων στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ τονίζεται: «έλαβε σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, μία [1] δεσμευτική προσφορά για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία ευρίσκοντο υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν

  • το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και
  • το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις εντός αυτών.

Η δεσμευτική προσφορά υποβλήθηκε από την κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες «Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα» και «AD Holdings AG».

Η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ, εντός του πλαισίου της απόφασης Nr. C (2014) 1818 final/27.03.2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition) και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 5254/28.11.2020), που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρ. 11 του Ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A’ 32/14.02.2020)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

TΑΙΠΕΔ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑD Holdings παίρνουν το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Αναμένεται η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και για το διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε και επίσημα τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εμπλοκή στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ: Η ένσταση και τα δύο σενάρια

Η ένσταση της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding κατά της CMI φέρνει καθυστερήσεις στη διαδικασία. Αν αποχωρήσει η CMI, θα χαθεί η ευκαιρία για καλύτερα τιμήματα μέσα από τη διαδικασία νέων προσφορών του shoot-out.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΡΚΟ: Μία προσφορά για τη Λάρυμνα, δύο στον διαγωνισμό της Ειδικής Εκκαθάρισης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το δράμα της ΛΑΡΚΟ: Σβήνουν τα φουγάρα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Σταματά η παραγωγή στο τέλος Ιουλίου για να περιοριστούν τα κόστη λειτουργίας και να πληρωθούν οι μισθοί. Ο ειδικός διαχειριστής έχει λάβει από το κράτος μόλις 7 εκατ. ευρώ για όλες τις ανάγκες ως τα τέλη του 2022. Πώς προχωρά ο διαγωνισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόνο δύο προσφορές για ΔΕΠΑ Υποδομών από τις Italgas και EP Advisors

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές.