ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Τρ. Πειραιώς: Άνοδος 8,6% στο δείκτη αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνολικά, με το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόγια να πρωταγωνιστούν, με τη ζήτηση να ενισχύεται, παρά την ενίσχυση του δολαρίου.

Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 +4,45%, MSCIEM +0,15%), καθώς η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, απομάκρυνε το ενδεχόμενο για επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, με τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία να παραμένουν αρκετά θετικά, ιδίως στην αγορά εργασίας. 

Όπως αναφέρεται στο 8ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2022, της Τράπεζας Πειραιώς, στην Ευρωζώνη, ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός που υποχρέωσε την ΕΚΤ να μπει σε τροχιά αύξησης επιτοκίων, οι ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές τιμές και η αβεβαιότητα για επαρκή διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, άσκησαν επιπρόσθετη πίεση στην οικονομική δραστηριότητα η οποία αποτυπώθηκε στην εξέλιξη των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών. Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,01% και του 2ετούς στο 3,31%, με τους επενδυτές να παραμένουν στην πιθανότητα ύφεσης.
 
Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ταιβάν, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και στις εξελίξεις στην Μ. Βρετανία και στην Ιταλία.

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνολικά, με το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόγια να πρωταγωνιστούν, με τη ζήτηση να ενισχύεται, παρά την ενίσχυση του δολαρίου και των ανησυχιών για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά των τιμών τους, καθώς οι εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση του φαινομένου La-Ninia, το προσεχές διάστημα, ωστόσο με μειωμένες σχετικά πιθανότητες (60% από 86%). Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, καθώς και τη συνέχιση του πολέμου:

  • Ο κλάδος των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι) προβλέπεται να ευνοηθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο μια κλιμάκωση στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ - Κίνας πιθανά να πιέσει πτωτικά την τιμή της σόγιας.
  • Για τη ζάχαρη, οι ανησυχίες για χαμηλές προμήθειες στη Βραζιλία, καθώς και ο περιορισμός των εισαγωγών-εξαγωγών δύναται να υποστηρίξουν θετικά την τιμή της.
  • Η περιορισμένη παραγωγή και τα χαμηλά αποθέματα χυμού πορτοκαλιού πιθανά να ευνοήσουν την τιμή του, παρά την μειωμένη ζήτηση, κάτι το οποίο αναμένεται και
  • για το βαμβάκι, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίσουν τις προοπτικές ζήτησης σε μια πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση.
  • Για το ρύζι, η χαμηλή παραγωγή και τα αποθέματα προβλέπεται να συνδράμουν θετικά στην τιμή του ταυτόχρονα με την ενισχυμένη κατανάλωση,
  • ενώ για τα βοοειδή οι ενισχυμένες προμήθειες πιθανά να θέσουν σε πτωτική πίεση τις τιμές τους.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+8,60%) σε σχέση με τον δείκτη των εμπορευμάτων (+1,34%). Καταλύτης της παραπάνω κίνησης πιθανά να αποτέλεσε η ενίσχυση της ζήτησης, προεξάρχοντος της Κίνας, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (εισαγωγές, εξαγωγές) έδειξαν μια συγκρατημένη βελτίωση, ταυτόχρονα με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας απέναντι στον κορονοιό.

Αν και συνολικά τα εμπορεύματα παραμένουν ακριβά εξαιτίας της Fed και του ενισχυμένου δολαρίου, επιπλέον παράγοντες όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μια νέα ένταση στις Ρωσοουκρανικές σχέσεις, δύναται να εντείνουν τις θετικές τους αποδόσεις. Ανασταλτικοί παράγοντες πιθανά να αποτελέσουν οι προοπτικές για πιθανή μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και μια κλιμάκωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών λόγω του πολέμου

Στα αγροτικά προϊόντα, απώλειες σημείωσαν η τιμή του βαμβακιού, του ρυζιού και της σόγιας, κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, της ζάχαρης, των βοοειδών και του καλαμποκιού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Πειραιώς χρηματοδοτεί την εταιρεία Dasteri A.E. με κριτήρια ESG

Η τράπεζα προχώρησε με τα κριτήρια αυτά σε νέα χρηματοδότηση στην εταιρεία Dasteri A.E. με αντικείμενο την κατασκευή φωτιστικών σωμάτων αυτοκινητοβιομηχανίας & φωτιστικών σωμάτων LED εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδοτεί την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου

Η χρηματοδότηση του έργου της ΕΚΤΕΡ περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 42,6 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, από πόρους του ΤΑΑ, και δανειακών κεφαλαίων από την τράπεζα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Θα συμμετέχει στο Business Growth Fund

Μέσω της συνεργασίας της με την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει χρηματοδοτήσεις με ελκυστικούς όρους που περιλαμβάνουν 40% άτοκη χρηματοδότηση από την ΕΑΤ και δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου κατά 3% για τα δύο πρώτα έτη.