ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τα σχέδια για να πάρει ζωή η βιομηχανική ζώνη Ν. Φαλήρου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η Πολιτεία Καινοτομίας στο παλιό ακίνητο 100 στρεμμάτων της πρώην ΧΡΩΠΕΙ αναθερμαίνει το ενδιαφέρον Χαραγκιώνη, Μαρτίνου και Ιωάννου για την αξιοποίηση μεγάλων όμορων εκτάσεων.

Ένας νέος πόλος επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας επιχειρείται να αναπτυχθεί σε τμήμα της παλιάς βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, μιας περιοχής άνω των 100 στρεμμάτων, η οποία έχει εγκαταλειφθεί στην «τύχη» της επί τρεις και πλέον δεκαετίες. Μάλιστα, εφόσον το Δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμουν και την ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι εφικτό η παραπάνω κίνηση να αποκτήσει ευρύτερα χαρακτηριστικά, αναβαθμίζοντας συνολικά την παραπάνω περιοχή.

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή η μεταβίβαση του ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, με στόχο να ξεκινήσει διαδικασία αξιοποίησής του μέσω ΣΔΙΤ. Ιδιοκτήτης της έκτασης των 17,9 στρεμμάτων ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος προχώρησε στην παραχώρησή του στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Χρίστου Δήμα.

Πρόθεση είναι η ανάπτυξης μιας Πολιτείας Καινοτομίας, στην οποία θα φιλοξενηθούν Ερευνητικά Κέντρα, Νεοφυείς επιχειρήσεις (startup), όπως επίσης και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών. «Για πρώτη φορά, δημιουργούμε μια Πολιτεία Καινοτομίας, όπου ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και κοινές δράσεις. Στόχος μας είναι η ώσμωση που θα δημιουργηθεί, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και να ενισχύσει την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ έχει παραμείνει κλειστό επί 30 χρόνια. Η τελευταία απόπειρα για την αξιοποίησή του αφορούσε στην μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά, που ουδέποτε προχώρησε.

Σχέδια που έμειναν... σχέδια

Επί χρόνια, τα σχέδια για την αξιοποίηση του ακινήτου «σκόνταφταν» σε πολεοδομικά εμπόδια, κυρίως όμως στην άρνηση διαδοχικών δημοτικών αρχών του Δήμου Πειραιά, να συναινέσουν στην δημιουργία εμπορικού κέντρου. Εν τέλει, πριν από 10 χρόνια, το σύνολο της έκτασης των 45 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, που προχώρησε σε παράλληλη αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής.

Η σχετική απόφαση βέβαια ποτέ δεν εφαρμόστηκε, λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, μια πάγια παθογένεια του ελληνικού θεσμικού πλαισίου, που δεν κατόρθωσε να «θεραπεύσει» ούτε σχετική διάταξη που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, βάσει της οποίας οι δήμοι υποχρεούνται να ολοκληρώσουν τις απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων εντός 18 μηνών από την ανακήρυξή τους ως απαλλοτριωτέες. Στην προκειμένη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η διεκδίκηση σημαντικών αποζημιώσεων από τον όμιλο Χαραγκιώνη.

Εφόσον η διοίκηση του τελευταίου ολοκληρώσει την συμφωνία για την ρύθμιση του δανεισμού του, σε συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο της Fortress, είναι πολύ πιθανή η επανενεργοποίηση του σχεδίου για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης. Στόχος σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου, όπως επίσης κι ένα πάρκο πρασίνου 22 στρεμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Fortress έχει προτείνει στις πιστώτριες τράπεζες την εξαγορά του υπόλοιπου χρέους της εταιρείας, της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ.

Ποιοι έχουν αγοράσει όμορες εκτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι τμήματα της ΧΡΩΠΕΙ και συγκεκριμένα δύο ακόμα εκτάσεις, όμορες με το παραπάνω ακίνητο, έχουν αποκτηθεί πριν από 20 και πλέον χρόνια, από την κοινή εταιρεία του ομίλου Χαραγκιώνη και του πορτογαλικού ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Sonae Sierra. Συνολικά αγοράστηκαν 45 στρέμματα, στο πλαίσιο πλειστηριασμού που είχε πραγματοποιήσει το 1999 η Εθνική Τράπεζα.

Πέραν του ομίλου Χαραγκιώνη, στην πρώην βιομηχανική περιοχή του Φαλήρου, πλησίον του σημερινού Γηπέδου Καραϊσκάκη, είχαν αποκτήσει εκτάσεις, ο εφοπλιστής κ. Θ. Μαρτίνος, μέσω της Quorum Finance, αλλά και ο κ. Ιωάννου της Άβαξ. Ο πρώτος είχε αγοράσει 26 στρέμματα του πρώην εργοστασίου Αιγαίον και ο κ. Ιωάννου άλλα 21 στρέμματα της πρώην ΒΕΛΚΑ. Ουδείς κατόρθωσε να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές.

Ως εκ τούτου, στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για την Πολιτεία Καινοτομίας, θεωρείται πιθανό να υπάρξει κινητικότητα και των ιδιωτών, που θα επιδιώξουν, τουλάχιστον να αξιοποιήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα ακίνητά τους, είτε μέσω της ανάπτυξής τους, είτε μέσω της πώλησής τους. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερημίτης: Ένα μεγάλο project κόντρα σε δισεκατομμυριούχους

Εγκρίθηκαν οι οικοδομικές άδειες για την επένδυση των 130 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα από την NCH Capital, αλλά δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις πανίσχυρων επιχειρηματιών, όπως ο Ν. Ρότσιλντ και ο Ρ. Λούκας.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγκριση της ΑΜΚ βλέπουν οι Ολλανδοί: Συνέλευση - θρίλερ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Πριν τη συνέλευση αναμένεται να εγκριθεί η απόφαση για την προσωρινή διαταγή που ζήτησαν οι εφοπλιστές. Αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, η Reggeborgh εκτιμά ότι θα «ανάψει πράσινο» στην αύξηση κεφαλαίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Από σήμερα η δημόσια προσφορά, ποια είναι η διαδικασία

Μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου οι επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους έως 1,38 δισ. Τι ισχύει για το προνόμιο. Με 265 εκατ. ο Πόλσον, 70 εκατ. το Helikon Investment και 40 εκατ. ο Αρ. Μυστακίδης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.