ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
Φώτο: Cenergy Holdings

Cenergy: Στα 659 εκατ. ο τζίρος στο α' εξάμηνο, άνοδος της κερδοφορίας

Η Cenergy Holdings ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας, ενώ εξασφάλισε σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο ανεβάζοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 1,1 δισ. ευρώ.

Ισχυρά αποτελέσματα παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Cenergy Holdings συνεχίζοντας στο θετικό μομέντουμ από την περυσινή χρονιά, με τον όμιλο να βλέπει αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις γραμμές παραγωγής του τομέα καλωδίων ενώ βελτιώσαμε σημαντικά την παραγωγή και στον τομέα σωλήνων χάλυβα, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και άνοδο της κερδοφορίας.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της η Cenergy Holdings, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ, 36% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (α΄ εξάμηνο 2021: 486 εκατ. ευρώ). Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ για το πρώτο σημειώνοντας άνοδο 8% σε ετήσια βάση. Ο κλάδος καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του ομίλου.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών φτάνει σε νέο υψηλό επίπεδο, στα 1,1 δισ. ευρώ υποδηλώνοντας σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξάνονται σημαντικά (+74% σε ετήσια βάση) σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ (+59% σε ετήσια βάση – 11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021).

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε: «Τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους επιβεβαιώθηκαν πλέον και αναμένεται να γίνουν πιο ευκρινή τους επόμενους μήνες. Καταφέραμε να πετύχουμε ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ, παράλληλα, συνεχίσαμε τις εντατικές προσπάθειές μας για επιχειρησιακή αριστεία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα μας. Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, είδαμε αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις γραμμές παραγωγής του τομέα καλωδίων ενώ βελτιώσαμε σημαντικά την παραγωγή και στον τομέα σωλήνων χάλυβα. Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και τα σταθερά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε αύξηση 74% της προ φόρων κερδοφορίας μας σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, οι πρόσφατες αναθέσεις έργων και στους δύο τομείς έρχονται να προστεθούν στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστων παραγγελιών, προαναγγέλλοντας μια θετική πορεία μέχρι το τέλος του έτους. Η Cenergy Holdings θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις παγκόσμιες τάσεις (megatrends) για βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει αρωγός στην «πράσινη μετάβαση» που συντελείται διεθνώς. Η αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, οι ισχυρές πωλήσεις και όλα τα μεγέθη κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνηγορούν προς μια ισχυρή δυναμική για το μέλλον».

Επισκόπηση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, η Cenergy Holdings ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας: αφενός ενισχύθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων, αφετέρου τα ενεργειακά έργα υποδομής τόσο στον τομέα καλωδίων όσο και στον τομέα σωλήνων χάλυβα εκτελέστηκαν ομαλά και οδήγησαν την κερδοφορία της περιόδου.

Καθ' όλο το εξάμηνο, οι εταιρείες μας εκμεταλλεύθηκαν την δυναμική εμπορική παρουσία τους εξασφαλίζοντας σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022 σε ένα ποσό-ρεκόρ ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν αγωγό αφαλατωμένου νερού, μήκους 201 χλμ., για ορυχείο χαλκού στη Χιλή της εταιρείας Collahuasi, καλώδια interarray μήκους 360 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου στην Αυστραλία καθώς και την πρώτη ανάθεση για τον τομέα καλωδίων στην αγορά της Ασίας ( καλώδια inter-array για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταιβάν).

Οι αναθέσεις αυτές αποτελούν απόδειξη της επιτυχημένης διαγωνιστικής δραστηριότητας των εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στον τομέα καλωδίων, η υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλες τις γραμμές παραγωγής προϊόντων και η ομαλή εκτέλεση υποβρυχίων έργων ιδιαίτερης προβολής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων. Όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα ενισχύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον όγκο πωλήσεων να σημειώνει αύξηση κατά 6% και να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τύπων καλωδίων. Η ανάκαμψη της ζήτησης, μαζί με βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία, μετρίασε τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και οδήγησε σε αισθητή βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που έφτασε τα 47 εκατ. ευρώ. Αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω από την είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές, καθώς και από το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα στη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου.

Παράλληλα με τους οικονομικούς στόχους, η Hellenic Cables εδραίωσε τη περιβαλλοντική στρατηγική της με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έλαβαν επίσημη έγκριση από το SBTi. Ως εκ τούτου, έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως με εγκεκριμένους στόχους SBTi, κάνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά βήματα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης, η Σωληνουργεία Κορίνθου (εφεξής "CPW") βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση αφού το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αυτό ήταν αποτέλεσμα έντονων εμπορικών προσπαθειών κατά το 2021 που οδήγησαν τελικά σε σημαντικές αναθέσεις έργων σε όλο τον κόσμο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο τομέας σωλήνων χάλυβα κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα από το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς ο κύκλος εργασιών για την περίοδο αυτή ανήλθε σε 192 εκατ. ευρώ, +79% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από σημαντικά υψηλότερο όγκο πωλήσεων (+43%) σε σύγκριση με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες της αγοράς και οι διεθνείς τιμές του χάλυβα παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες και πολλά ενεργειακά έργα συνεχίζουν είτε να αναβάλλονται είτε να εγκαταλείπονται, ιδίως στις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) επιδεινώθηκε κατά 1,3 εκατ. ευρώ, λόγω δυσμενέστερου μείγματος πωλήσεων. Όσο όμως οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν και η ζήτηση ενισχύεται, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται παραπάνω και οι διαθέσιμα διαγωνισμοί στους οποίους η CPW μπορεί να συμμετέχει, αυξάνονται σταθερά. Εκτός από τις ήδη κλεισμένες παραγγελίες, αναμένεται ένα ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο χρηματοοικονομικό σκέλος, οι υψηλές τιμές πρώτων υλών δεν επηρέασαν σημαντικά τον καθαρό δανεισμό, διότι η εταιρεία συνέχισε την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Οικονομική ανασκόπηση Ομίλου

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 36% και ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ χάρη στο υγιές ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που είχε διαμορφωθεί και στους δύο τομείς από την αρχή του έτους, την ποιοτική εκτέλεση των έργων, την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα και τις υψηλότερες τιμές μετάλλων. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε και στους δύο τομείς, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου. Τα έσοδα κατά το β' τρίμηνο του 2022 ήταν κατά 20% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, αποδεικνύοντας τη δύναμη που προσδίδει ένα εύρωστο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, που συνεχίζει να αυξάνεται καθώς προχωράμε προς το τέλος του έτους.

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 8% και ανήλθε περίπου σε 52 εκατ. ευρώ: τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους και οι υψηλότεροι όγκοι σε προϊόντα καλωδίων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη εκτέλεση καλωδιακών έργων επέτρεψαν στον τομέα καλωδίων να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον τομέα των σωλήνων χάλυβα και να κρατήσει τη λειτουργική κερδοφορία της Cenergy Holdings σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η προσοχή των εταιρειών παραμένει εστιασμένη σε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας κι έτσι κατάφεραν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια κέρδους τους, παρά τον πληθωρισμό στο κόστος πρώτων υλών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση κατά 10,3 εκατ. ευρώ ή +26% σε ετήσια βάση, παρά τη λογιστική απομείωση ύψους 4 εκατ. ευρώ του τομέα καλωδίων λόγω των χαμηλότερων τιμών μετάλλων που καταγράφηκαν μετά το τέλος του εξαμήνου.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε οριακά κατά 0,4 εκατ. ευρώ (+3% σε ετήσια βάση) και ανήλθε σε 14,4 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς οι αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης οδήγησαν τα μέσα επίπεδα δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιέσεις των επιτοκίων, αλλά και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική παγκοσμίως, οι θυγατρικές του ομίλου έλαβαν θέσεις στις αγορές παραγώγων για να αντισταθμίσουν το κόστος δανεισμού τους.

Τα κέρδη προ φόρων είναι πολύ ισχυρά, φτάνοντας τα 21,2 εκατ. ευρώ, +74% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά την προαναφερθείσα λογιστική απομείωση στα αποθέματα του τομέα καλωδίων που επέδρασε αρνητικά στα κέρδη προ φόρων του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο. Τα κέρδη μετά από φόρους για την περίοδο αυξήθηκαν επίσης σημαντικά στα 18,5 εκατ. ευρώ (11,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2021) φθάνοντας το 2,8% των πωλήσεων (έναντι 2,4% το α' εξάμηνο 2021).

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου ανήλθαν σε 25,2 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατανεμημένες σε 23,5 εκατ. ευρώ για τον τομέα των καλωδίων και σε 1,8 εκατ. ευρώ για τον τομέα των σωλήνων χάλυβα.

Οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών αλλά και ο χρονισμός των πληρωμών (“milestone payments”) που σχετίζονται με ενεργειακά έργα οδήγησαν το κεφάλαιο κίνησης σε σημαντική αύξηση, από τα 41 εκατ. ευρώ στις 31.12.2021 στα 226 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022. Η απότομη αυτή αύξηση αναμένεται όμως να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα, καθώς οι εταιρείες διαπραγματεύονται ήδη καλύτερους όρους πληρωμής με τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και παρακολουθούν στενά τις αγορές πρώτων υλών ώστε να επαναφέρουν το κεφάλαιο κίνησης σε πιο ελεγχόμενα επίπεδα. Κατά συνέπεια, ο καθαρός δανεισμός φέρεται αυξημένος κατά 184 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021 και φτάνει τα 449 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022. Οφείλεται εξ ολοκλήρου στις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, καθώς οι επενδυτικές δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από τις λειτουργικές δραστηριότητες των εταιρειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σωληνουργεία Κορίνθου: Αναλαμβάνει το έργο Porthos στην Ολλανδία

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το έργο σκοπεύει να αποθηκεύσει CO2 από τη βιομηχανία στο λιμάνι του Ρότερνταμ σε άδεια, υποθαλάσσια εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Σωληνουργεία Κορίνθου επελέγη για υποθαλάσσιο έργο στη Νορβηγική θάλασσα

Το πεδίο φυσικού αερίου IRPA, βρίσκεται στη λεκάνη Vøring, το βαθύτερο πεδίο της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας (βάθος 1.350 μ.) και θα αναπτυχθεί ως έργο σύνδεσης με την πλατφόρμα Aasta Hansteen.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σωληνουργεία Κορίνθου: Έργο για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Tamar

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι σωλήνες μήκους 155 χιλιομέτρων θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024.