ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θ. Πελαγίδης στο BD: «Ψαλίδι» -8% από την ΤτΕ στην κατανάλωση ενέργειας

Όπως δηλώνει ο υποδιοικητής της ΤτΕ, η κεντρική τράπεζα έχει εκπονήσει φιλόδοξο σχέδιο μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος. Πώς κινούνται οι εμπορικές τράπεζες, γιατί σχεδιάζουν αύξηση τηλεργασίας.

Έκτακτα, στοχευμένα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 7-8% σε βάθος διετίας αναμένεται να λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζοντας «πλάτη» στον εθνικό και ευρωπαϊκό στόχο για μεγιστοποίηση της ενεργειακής εξοικονόμησης εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στη Ρωσία.

Όπως δηλώνει στο Business Daily ο υποδιοικητής της ΤτΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Θεόδωρος Πελαγίδης, η κεντρική τράπεζα έχει εκπονήσει φιλόδοξο σχέδιο μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος που περιλαμβάνει σειρά μακροπρόθεσμων δράσεων όπως κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, τοποθέτηση αισθητήρων αυτόματης απενεργοποίησης των φώτων, ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τοποθέτηση βρυσών αφής για μείωση της κατανάλωσης νερού, απενεργοποίηση συσκευών εκτός ωραρίου λειτουργίας, αντικατάσταση των λαμπτήρων, χρήση υβριδικών οχημάτων κ.α.

Επίσης, σχεδιάζει την παροχή συστάσεων στο προσωπικό για μείωση των μετακινήσεων, καθώς και μείωση των χρηματαποστολών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση καυσίμου. Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών περιβαλλοντικής διαχείρισης -που ξεκίνησαν το 2021- ήταν η κεντρική τράπεζα να πιστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες με το διεθνές πρότυπο ISO 14001.

Πέραν, όμως, της ευρύτερης στρατηγικής μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίνεται στην έκτακτη συγκυρία με έκτακτο σχέδιο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης για την επόμενη διετία. Το σχέδιο ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και θα υποβληθεί άμεσα προς έγκριση στην ανώτατη διοίκηση της ΤτΕ. Τα μέτρα αυτά, τα οποία αναμένεται να τεθούν εγκαίρως σε εφαρμογή στα κεντρικά κτήρια και τα 14 υποκαταστήματα της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μέτρα και συστάσεις.

Στα υποχρεωτικά μέτρα περιλαμβάνονται:

  • η μείωση των ωρών θέρμανσης κατά δύο ώρες ημερησίως (μία ώρα στην αρχή του ωραρίου και μία στο τέλος)
  • ο ορισμός θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου
  • το κλείσιμο των φώτων κατά την αποχώρηση από το γραφείο
  • το κλείσιμο των εξωτερικών φώτων των κτηρίων
  • ο αποκλεισμός χρήσης προσωπικών συσκευών (π.χ. αερόθερμα)

Στις συστάσεις περιλαμβάνονται η ελάχιστη δυνατή χρήση των ανελκυστήρων, η μέγιστη αξιοποίηση τω παραθύρων για φωτισμό και εξαερισμό, η απενεργοποίηση των συσκευών κατά την αποχώρηση των εργαζομένων από το γραφείο κ.α., ενώ προβλέπεται και η παροχή κινήτρων στο προσωπικό για την καταβολή της μέγιστης δυνατής προσπάθειας για τον σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην τηλεργασία, η Τράπεζα της Ελλάδος -όπως και πολλοί εργοδότες- τηρεί σταθερά ένα ποσοστό τηλεργασίας από υπηρεσίες όπως η Πληροφορική, ωστόσο, ο κ. Πελαγίδης εκτιμά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παγιοποίηση της εξ αποστάσεως τηλεργασίας (εκ περιτροπής) για το 20% των εργαζομένων στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Σημαντική παράμετρος της ενεργειακής εξοικονόμησης μέσω τηλεργασίας είναι, πάντως, οι χωροταξικές διευθετήσεις που πρέπει να κάνουν οι οργανισμοί ούτως ώστε το μέτρο να αποδώσει ουσιαστικά σε επίπεδο κατανάλωσης.

Έκτακτα μέτρα και από τις εμπορικές τράπεζες

Τον «χορό» της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στον τραπεζικό κλάδο σέρνει η Eurobank με ολοκληρωμένο σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα για μείωση της κατανάλωσης στα κεντρικά κτήρια και τα υποκαταστήματα κατά 10% το τρέχον και το επόμενο έτος. Στα μέτρα περιλαμβάνονται σειρά παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, καθώς και σημαντικές καθημερινές αλλαγές στη ρουτίνα των εργαζομένων που αναμένεται να αποδώσουν αισθητά σε επίπεδο κατανάλωσης.

Ανάλογα σχέδια επεξεργάζονται και οι υπόλοιπες τράπεζες με τις οποίες επικοινώνησε το Business Daily, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ωριμάσει συγκεκριμένα μέτρα. Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν, ούτως ή άλλως, εκπονήσει ολοκληρωμένα σχέδια μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος στο πλαίσιο των φιλόδοξων στρατηγικών ESG που σχεδιάζουν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, μια λύση που επεξεργάζονται οι οργανισμοί για αντιμετώπιση της κατανάλωσης ενέργειας υπό τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες είναι η ενίσχυση των ποσοστών τηλεργασίας άνω του 30% όπου βρίσκεται σήμερα συνολικά στον κλάδο, σε ποσοστό που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το 40-60%. Ανελαστική είναι, βέβαια, η κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο των καταστημάτων όπου απασχολούνται οι μισοί περίπου εργαζόμενοι του κλάδου (πάνω από 15.000).

Εν τω μεταξύ, είναι αμφίβολο κατά πόσο το μέτρο της τηλεργασίας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς ουσιαστικά μετακυλύει την κατανάλωση ενέργειας από τις επιχειρήσεις στα νοικοκυριά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η θετική πορεία των τραπεζών στο 9μηνο και οι προβληματισμοί για το μέρισμα

Πιο κοντά στο στόχο για διανομή μερίσματος μετά τις ισχυρές επιδόσεις στο γ’ τρίμηνο οι εγχώριες τράπεζες. Τι προβληματίζει τις εποπτικές αρχές, το φάσμα των περιορισμών στα μερίσματα και η εναλλακτική μιας μέσης λύσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων για τη διάσωση της Attica Bank

Αύξηση κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ, ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος χρόνου. Ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για το deal που επιτεύχθηκε την ύστατη στιγμή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Μειώνει κατά 10% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει

Σβήνουν τα φώτα από τα καταστήματα Eurobank το βράδυ και θα υπάρξουν μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στα κτίριά της ώστε να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. Απενεργοποιούνται υπολογιστές και εκτυπώτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφουν σε ιδιώτες οι τράπεζες: Η διαδικασία και οι προκλήσεις

Εντός των ημερών οι προσφορές επενδυτικών τραπεζών για να αναλάβουν τον ρόλο συμβούλου του ΤΧΣ στην πώληση τραπεζικών μετοχών. Πριν το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τον καθορισμό της στρατηγικής αποεπένδυσης.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει η Παγκρήτια Τράπεζα

Συνεδριάζει σύντομα το Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση της ΑΜΚ της τράπεζας ύψους 100 εκατ. ευρώ. Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και το «στοίχημα» της προσέλκυσης επενδυτών.