ΓΔ: 819.21 -0.47% Τζίρος: 8.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:36:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Eurobank

Eurobank: Μειώνει κατά 10% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει

Σβήνουν τα φώτα από τα καταστήματα Eurobank το βράδυ και θα υπάρξουν μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στα κτίριά της ώστε να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. Απενεργοποιούνται υπολογιστές και εκτυπώτες.

Σε μια σειρά από δράσεις προχωράει η Eurobank έχοντας σαν στόχο την μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας το 2022 και 2023, με τον διευθύνων σύμβουλο της τράπεζας Φωκίων Καραβία να σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια  η Eurobank έχει πετύχει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 37,8%.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η μετάβαση των υποδομών ΙΤ στο Cloud, η αντικατάσταση περισσότερων από 15.000 φωτιστικών σωμάτων με LED στο Δίκτυο Καταστημάτων, η εγκατάσταση κλιματιστικών νέας τεχνολογίας και η μείωση των μετακινήσεων μέσω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας, αποτελούν μερικές από τις δράσεις με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Eurobank οι ενέργειες που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα:

Άμεσες πρωτοβουλίες της Τράπεζας:

 • Αναστέλλουμε άμεσα τη νυχτερινή φωταγώγηση των κεντρικών κτηρίων μας και απενεργοποιούμε τις φωτεινές επιγραφές στα καταστήματά μας τις βραδινές ώρες.
 • Επεκτείνουμε τον προγραμματισμό μας για τον κεντρικό έλεγχο της θερμοκρασίας σε περισσότερα κτήρια.
 • Αντικαθιστούμε το σύστημα εξωτερικής σκίασης με 1.600 νέες περσίδες στην πρόσοψη κτηρίων.
 • Αναβαθμίζουμε κατασκευαστικά τα καταστήματά μας και συνολικά τον τεχνολογικό μας εξοπλισμό με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (υπολογιστές, φωτισμός και κλιματισμός).
 • Δρομολογούμε μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των εγκαταστάσεών μας, ώστε να καλύψουμε μέρος των ενεργειακών αναγκών μας μέσω της ηλιακής ενέργειας.
 • Επεκτείνουμε την τοποθέτηση μετρητών ενέργειας σταδιακά στο σύνολο των κτηρίων-καταστημάτων.
 • Ευαισθητοποιούμε και εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας για την ενίσχυση μιας ενεργειακά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς, με εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εθελοντικές δράσεις.

Αλλάζουμε τις καθημερινές μας συμπεριφορές:

 • Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη κλιματισμού στους 25-27° C το καλοκαίρι και στους 19° C τον χειμώνα
 • Φροντίζουμε για την προστασία του κλιματιζόμενου χώρου από την ηλιακή ακτινοβολία
 • Κλείνουμε τον κλιματισμό, όταν δεν χρησιμοποιείται
 • Απενεργοποιούμε την οθόνη του υπολογιστή μας, όταν αποχωρούμε από το γραφείο
 • Κλείνουμε τον διακόπτη φωτισμού του γραφείου μας, του ορόφου μας ή των αιθουσών συναντήσεων, όταν δεν βρίσκεται κανείς στον χώρο
 • Απενεργοποιούμε τους εκτυπωτές στο τέλος της ημέρας
 • Αξιοποιούμε σε κάθε ευκαιρία το φυσικό φως του ήλιου

Η επιστολή Καραβία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ευρώπη βιώνει μια μείζονα στρατιωτική σύρραξη στο έδαφός της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία δυστυχώς χρονικά παρατείνεται, με τραγικά αποτελέσματα και οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις για όλους τους λαούς. Στη σύρραξη αυτή, η ενέργεια χρησιμοποιείται ως μέσον με περικοπή της προσφοράς της και χειραγώγηση των ενεργειακών αγορών. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιδρούν, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και θέτοντας στόχους μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Τους στόχους αυτούς υιοθετεί και η χώρα μας, ώστε στο μέτρο του δυνατού να θωρακιστεί ενεργειακά η οικονομία μας και η κοινωνία για τον επερχόμενο χειμώνα. Ήδη το Δημόσιο ανακοινώνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας οφείλει να ακολουθήσει. Η Eurobank έχει μια ιστορία πρωτοπορίας. Αισθανόμαστε, λοιπόν, την υποχρέωση να είμαστε από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και δεσμεύονται σε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με άμεση εφαρμογή. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τόσο δράσεις μεγάλης κλίμακας, που αφορούν κεντρικά τον Οργανισμό, όσο και πρωτοβουλίες που εντάσσουν σε ένα ανάλογο πλαίσιο τις καθημερινές μας συμπεριφορές. Οποιαδήποτε δέσμη μέτρων, όμως, δεν πρόκειται να αποδώσει, εάν δεν στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους, τον καθένα από εμάς και την κοινωνία συνολικά. Εάν δεν συνοδευτεί, δηλαδή, από τη συνειδητοποίηση πως στο ορατό μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως ένα κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια.

Στη Eurobank θέτουμε ως στόχο τη μείωση κατά 10% στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας σωρευτικά για τα έτη 2022 και 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Από 14/9 στο ΧΑ 1,5 εκατ. μετοχές από stock options

Οι μετοχές αυτές προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά το ποσό των 333.444,32 ευρώ συνεπεία άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από 112 δικαιούχους, σε τιμή διάθεσης 0,23 ευρώ ανά μετοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Νέες διακρίσεις για τις υπηρεσίες Securities Services

Η τράπεζα αναδείχθηκε από το περιοδικό Global Finance ως η Καλύτερη Τράπεζα Υποθεματοφυλακής καθώς και Tράπεζα της Χρονιάς ανάμεσα σε παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής στις Αναδυόμενες Αγορές από το περιοδικό Global Custodian.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόστιμο 150.000 ευρώ σε Eurobank για όρο σε στεγαστικό δάνειο

Το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή σε σύμβαση στεγαστικού δανείου διαπιστώθηκε ότι η τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή γενικό όρο συναλλαγών που προέβλεπε τον υπολογισμό των τόκων με βάση έτος 360 ημερών αντί 365 ημερών.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώθηκαν» τα βασικά μεγέθη της Eurobank στο πρώτο εξάμηνο

Σχεδόν τετραπλάσια τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, πέντε φορές πάνω τα κέρδη ανά μετοχή και εκτίναξη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 27,5%. Νέες εκταμιεύσεις δανείων €5,2 δισ. Άλλαξε επί τα βελτίω το πλάνο για το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αναμορφώθηκε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σκοπός της Επιτροπής παραμένει να συνδράμει τη Διοίκηση της Τράπεζας στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου και να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.