ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prodea
Φώτο: Prodea

Σε αναζήτηση νέων δανείων η Prodea για το επενδυτικό της πρόγραμμα

H Prodea αναζητά νέες χρηματοδοτικές λύσεις για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τη στιγμή που το κόστος του χρήματος ανεβαίνει κατά πολύ.

Σε αναζήτηση νέου δανεισμού με στόχο τις νέες επενδύσεις θα προχωρήσει η Prodea τους επόμενους μήνες, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ θα ενταχθεί σε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης αειφορίας που παρακολουθείται στενά από funds διεθνώς.

Με τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το α’ εξάμηνο να μένουν σχεδόν αμετάβλητα, η Prodea αναζητά νέες χρηματοδοτικές λύσεις για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο, τη στιγμή που το κόστος του χρήματος ανεβαίνει κατά πολύ.

Στην εξαμηνιαία έκθεση της, η εταιρεία τονίζει ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες σχετικά με την παροχή πρόσθετων κεφαλαίων για τη διασφάλιση των διαθεσίμων προκειμένου να πραγματοποιήσει το βραχυπρόθεσμο/μεσοπρόθεσμο επενδυτικό της σχέδιο».

Σημειώνεται ότι τα μεικτό χρέος της εταιρείας ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ.

Περιθώριο για νέο δανεισμό υπάρχει, καθώς το νομικό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα τους επιτρέπει τη σύναψη δανείων και την παροχή πιστώσεων με ποσά που δεν υπερβαίνουν το 75% του ενεργητικού τους, για την απόκτηση και αξιοποίηση ακινήτων.

Από πλευράς σύνθεσης του χαρτοφυλακίου, που αποτελείται από 385 ακίνητα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Ρουμανία, η εταιρεία εστιάζει σε νέους κλάδους, όπως είναι οι εμπορικές αποθήκες (logistics), ένας στρατηγικός κλάδος ανάπτυξης της χώρας μας λαμβανομένης υπόψη της κομβικής γεωγραφικής θέσης της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ανάμεικτα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 73,5 εκατ. ευρώ έναντι 64,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2021 (αύξηση 13,2%).

Η αύξηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής που υλοποιεί η εταιρεία με στόχο τη βελτιστοποίηση τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων, με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τις αρχές της αειφορίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, ωστόσο, η αύξηση μειώνεται δραστικά στο 2,7% στα 102,5 εκατ. ευρώ έναντι 99,8 εκατ ευρώ. το πρώτο εξάμηνο 2021.

Η Prodea δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη σε μέγεθος ΑΕΕΑΠ της χώρας  αλλά έχει επενδύσει , επίσης, σε κάποια από τα πιο πράσινα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια που κατασκευάζονται αυτόν τον καιρό στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων είναι ο Πύργος Πειραιά και το νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων The Wave στη Συγγρού 44.  

Σε μια σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία, ανακοινώθηκε ότι θα ενταχθεί στο σύστημα έρευνας και αξιολόγησης του ιδρύματος Global Real Estate Sustainability Benchmark («GRESB»), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των αξιών μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών αειφορίας.

Πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης στο οποίο ελάχιστες ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν αλλά το παρακολουθούν πολύ στενά οι ξένοι επενδυτές που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα πράσινα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον GRESB, οι δείκτες του παρακολουθούνται  από περισσότερους από 170 θεσμικούς επενδυτές και 2.200 διαχειριστές κεφαλαίου.

Το GRESB είναι ένας οργανισμός που παράγει διεθνώς αναγνωρισμένα σημεία αναφοράς για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) απόδοσης εμπορικών ακινήτων και υποδομών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουντώνουν οι προσδοκίες για νέα deals από τις εταιρείες ακινήτων

Η συμφωνία Briq Properties - ICI δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Όλες οι ΑΕΕΑΠ της αγοράς, με μόνη εξαίρεση την Prodea, έχουν χαρτοφυλάκια με αξία που δεν ξεπερνά το όριο των 500 εκατ. ευρώ.
minion athina
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο Μινιόν μπαίνει η Zara: Στην τελική ευθεία για deal με την Dimand

Ο ισπανικός κολοσσός Inditex θέλει να μετατρέψει το ιστορικό κατάστημα της Ομόνοιας σε νέο mega χώρο και οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να κλείσουν το επόμενο διάστημα. Ήδη έχει κλείσει και τον Πύργο του Πειραιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Eφάπαξ πρόσθετο premium στους ομολογιούχους 2 ευρώ/ομολογία

Δικαιούχοι καταβολής είναι οι κάτοχοι Ομολογιών που εμφαίνονται στο μητρώο Ομολογιούχων κατά την 15.12.2023, ήτοι κατά την Ημερομηνία Προσδιορισμού Δικαιούχων για τη Συνέλευση των Ομολογιούχων.