ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το αμερικανικό fund που «κτίζει» μεγάλες θέσεις στην αγορά ακινήτων

Ο επενδυτικός όμιλος Fortress Group απέκτησε χαρτοφυλάκιο δανείων με εξασφαλίσεις σε 4.000 ακίνητα, εξαγοράζει δάνεια του ομίλου ακινήτων Χαραγκιώνη και συζητά με τις τράπεζες για το στάδιο Γ. Καραϊσκάκης.

Σε έναν ισχυρό «πόλο» της εγχώριας αγοράς ακινήτων εξελίσσεται πλέον το αμερικανικό επενδυτικό fund Fortress Group, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την επισημοποίηση δύο από τις πλέον σημαντικές κινήσεις των τελευταίων μηνών: την απόκτηση του πακέτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων Project Neptune της Alpha Bank, με σημαντικές εξασφαλίσεις σε ακίνητα και τη μεγάλη τιτλοποίηση της Eurobank, ύψους 7,5 δισ. ευρώ (Project Cairo) καθώς και της εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου FPS.

Μέχρι τις αρχές του έτους, η Fortress εμφανιζόταν μεν ως ενδιαφερόμενος «παίκτης» σε διάφορους διαγωνισμούς, πλην όμως, δεν είχε κατορθώσει να επικρατήσει των υπόλοιπων funds που έχουν ήδη αποκτήσει παρουσία στην ελληνική αγορά, όπως το Bain Capital, η Apollo και η Centerbridge. Ως εκ τούτου, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τα μέσα του 2019 και μετά, η στρατηγική της Fortress μοιάζει να διαφοροποιείται προς το… επιθετικότερο.

Σημειώνεται ότι το Project Neptune περιλαμβάνει εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Το 70% των εξασφαλίσεων αποτελεί πρώτη προσημείωση, ενώ περίπου το 45% της αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από τους 100 μεγαλύτερους δανειολήπτες του χαρτοφυλακίου. Το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων είναι εμπορικά, περίπου το 20% βιομηχανικά, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία, οικόπεδα, αποθήκες κ.α. 

Παράλληλα, βέβαια, με τις παραπάνω κινήσεις, η Fortress συνεχίζει να επενδύσει σε distressed εταιρείες της αγοράς ακινήτων και κατασκευών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολύμηνη προσπάθεια για την εξαγορά δανείων ύψους 90 εκατ. ευρώ του ομίλου ακινήτων Χαραγκιώνη. Εφόσον η συμφωνία υπογραφεί, ο όμιλος θα ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης, που θα περιλαμβάνει την πώληση κάποιων ακινήτων του, αλλά και την εξασφάλιση ρευστότητας για την ανάπτυξης μέρους του σημερινού του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Fortress δανειοδότησε και τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής με ποσό 45 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς. Το εν λόγω δάνειο - γέφυρα (bridge loan), το οποίο μάλιστα ήταν διψήφιου επιτοκίου, βοήθησε την διοίκηση Στέγγου στην προσπάθεια πώλησης του ακινήτου, καθιστώντας το ελκυστικότερο, καθώς όχι μόνο πληρώθηκαν βάρη, αλλά παράλληλα παρέμεινε λειτουργικό. Εν τέλει, πριν από λίγες εβδομάδες, άρχισαν διαπραγματεύσεις με τον όμιλο του κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αναμένεται να αποκτήσει το ιστορικό συγκρότημα. Οι σχετικές υπογραφές αναμένονται στις αρχές του 2020.

Η Fortress εμφανίζεται και ως ο βασικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της εταιρείας Καραϊσκάκης Α.Ε., στην κατοχή της οποίας είναι το ομώνυμο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ολυμπιακού. Οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε πώληση του ομολογιακού δανείου της εταιρείας, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, με την Fortress να έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά. Πάντως, έχουν ήδη περάσει πάνω από πέντε μήνες συζητήσεων, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 1,7 δισ. ανήλθαν οι ανακτήσεις της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση

Με ταχείς ρυθμούς έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων δανείων 15 τραπεζών που έκλεισαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σε εργαζομένους έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ, χιλιάδες ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.