ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το αμερικανικό fund που «κτίζει» μεγάλες θέσεις στην αγορά ακινήτων

Ο επενδυτικός όμιλος Fortress Group απέκτησε χαρτοφυλάκιο δανείων με εξασφαλίσεις σε 4.000 ακίνητα, εξαγοράζει δάνεια του ομίλου ακινήτων Χαραγκιώνη και συζητά με τις τράπεζες για το στάδιο Γ. Καραϊσκάκης.

Σε έναν ισχυρό «πόλο» της εγχώριας αγοράς ακινήτων εξελίσσεται πλέον το αμερικανικό επενδυτικό fund Fortress Group, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την επισημοποίηση δύο από τις πλέον σημαντικές κινήσεις των τελευταίων μηνών: την απόκτηση του πακέτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων Project Neptune της Alpha Bank, με σημαντικές εξασφαλίσεις σε ακίνητα και τη μεγάλη τιτλοποίηση της Eurobank, ύψους 7,5 δισ. ευρώ (Project Cairo) καθώς και της εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου FPS.

Μέχρι τις αρχές του έτους, η Fortress εμφανιζόταν μεν ως ενδιαφερόμενος «παίκτης» σε διάφορους διαγωνισμούς, πλην όμως, δεν είχε κατορθώσει να επικρατήσει των υπόλοιπων funds που έχουν ήδη αποκτήσει παρουσία στην ελληνική αγορά, όπως το Bain Capital, η Apollo και η Centerbridge. Ως εκ τούτου, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τα μέσα του 2019 και μετά, η στρατηγική της Fortress μοιάζει να διαφοροποιείται προς το… επιθετικότερο.

Σημειώνεται ότι το Project Neptune περιλαμβάνει εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Το 70% των εξασφαλίσεων αποτελεί πρώτη προσημείωση, ενώ περίπου το 45% της αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από τους 100 μεγαλύτερους δανειολήπτες του χαρτοφυλακίου. Το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων είναι εμπορικά, περίπου το 20% βιομηχανικά, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία, οικόπεδα, αποθήκες κ.α. 

Παράλληλα, βέβαια, με τις παραπάνω κινήσεις, η Fortress συνεχίζει να επενδύσει σε distressed εταιρείες της αγοράς ακινήτων και κατασκευών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολύμηνη προσπάθεια για την εξαγορά δανείων ύψους 90 εκατ. ευρώ του ομίλου ακινήτων Χαραγκιώνη. Εφόσον η συμφωνία υπογραφεί, ο όμιλος θα ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης, που θα περιλαμβάνει την πώληση κάποιων ακινήτων του, αλλά και την εξασφάλιση ρευστότητας για την ανάπτυξης μέρους του σημερινού του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Fortress δανειοδότησε και τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής με ποσό 45 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς. Το εν λόγω δάνειο - γέφυρα (bridge loan), το οποίο μάλιστα ήταν διψήφιου επιτοκίου, βοήθησε την διοίκηση Στέγγου στην προσπάθεια πώλησης του ακινήτου, καθιστώντας το ελκυστικότερο, καθώς όχι μόνο πληρώθηκαν βάρη, αλλά παράλληλα παρέμεινε λειτουργικό. Εν τέλει, πριν από λίγες εβδομάδες, άρχισαν διαπραγματεύσεις με τον όμιλο του κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αναμένεται να αποκτήσει το ιστορικό συγκρότημα. Οι σχετικές υπογραφές αναμένονται στις αρχές του 2020.

Η Fortress εμφανίζεται και ως ο βασικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της εταιρείας Καραϊσκάκης Α.Ε., στην κατοχή της οποίας είναι το ομώνυμο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ολυμπιακού. Οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε πώληση του ομολογιακού δανείου της εταιρείας, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, με την Fortress να έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά. Πάντως, έχουν ήδη περάσει πάνω από πέντε μήνες συζητήσεων, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki_real estate_akinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η μεγάλη επένδυση της Dimand στη Θεσσαλονίκη για κτίρια γραφείων

Αφορά την κατασκευή του πρώτου πλήρως βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην πόλη. Το νέο κτίριο θα βρίσκεται στην πύλη εισόδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνδεόμενη με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό. 
Pyrgos Peiraia, Piraeus Tower
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στη νέα οικοδομική άδεια για να πάρει ζωή ο Πύργος Πειραιά

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη νέα άδεια για την αποπεράτωση του Πύργου, που μένει αναξιοποίητος σχεδόν για μισό αιώνα και έχει παραχωρηθεί στις εταιρείες Prodea και Cante Holdings.