ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alumil

Alumil: Άλμα 178% των καθαρών κερδών το α΄εξάμηνο, ανήλθαν σε 206 εκατ.

Στα 206 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος του α' εξαμήνου για την Alumil σημειώνοντας άνοδο 46,5% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2021, με τα αποτελέσματα της να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Αποτελέσματα ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Alumil Α.Ε., που είδε τα μεγέθη της να ενισχύονται σημαντικά εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος που έχει σημαδευτεί από την ενεργειακή κρίση και τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις, ενώ ο όμιλος έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου άγγιξε τα 206 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 46,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 (140,5 εκατ. ευρώ), ενώ σε ακόμα πιο «υψηλές πτήσεις» κινήθηκαν τα κέρδη μετά φόρων τα οποία ανήλθαν στα 25,3 εκατ. ευρώ από 9,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, αυξημένα κατά 178,3%.

Σε επίπεδο εταιρείας, σημείωσε το πρώτο μισό του 2022 αύξηση τζίρου κατά 56,2%, στα 141,2 εκατ. ευρώ, έναντι 90,4 εκατ. ευρώ το 2021. Όσο για τα καθαρά κέρδη, αυτά εκτοξεύθηκαν στα 14,7 εκατ. ευρώ, από 4,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας ιλιγγιώδη αύξηση 242%

Οι ισχυρές επιδόσεις της Alumil, παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία την προηγούμενη περίοδο και τώρα η ενεργειακή κρίση, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του ομίλου η οποία επικεντρώνει στις επενδύσεις, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Γιώργος Μυλωνάς, σημείωσε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Alumil κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της, επιταχύνοντας της βιώσιμη ανάπτυξή της. Για μία ακόμα φορά πετύχαμε αύξηση ρεκόρ στα κέρδη και τον κύκλο εργασιών της εταιρείας μας, σε ένα μάλιστα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που σημαδεύεται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πρωτοφανή πληθωρισμό. 

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022, αλλά και της προηγούμενης περιόδου, δικαιώνουν το επιχειρησιακό σχέδιο και τη στρατηγική ανάπτυξης που με συνέπεια ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Στρατηγική που έχει καταστήσει την Alumil έναν από τους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, με μεγάλη διεθνή δραστηριοποίηση και ο οποίος επιδεικνύει όλα εκείνα τα ζωτικά στοιχεία που έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία: καινοτομία, εξωστρέφεια, βιωσιμότητα. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά, επενδύοντας διαρκώς σε νέα και καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες, υπερκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουμε θέσει».

Ανάπτυξη με όχημα την εξωστρέφεια και την καινοτομία

Η Alumil είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με 2.700 εργαζομένους και 32 θυγατρικές, παρουσία σε πάνω από 60 χώρες, ενώ άνω του 80% των πωλήσεών του κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Τα 12 εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη διαθέτουν τις πλέον εξελιγμένες γραμμές παραγωγής ικανές να υποστηρίξουν ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες κτιριακές ανάγκες και ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Για αυτό άλλωστε τα προϊόντα της επιλέγονται από τα μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες και αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Alumil στηρίζεται στην ικανότητά της να επινοεί διαρκώς νέες τεχνικές λύσεις και να σχεδιάζει καινοτόμα συστήματα αλουμινίου που διακρίνονται για τον ξεχωριστό σχεδιασμό, τις κορυφαίες επιδόσεις και την εξαιρετική ενεργειακή τους απόδοση, τα οποία δοκιμάζονται και πιστοποιούνται από τα κορυφαία διεθνώς ινστιτούτα και εργαστήρια πιστοποίησης (ift Rosenheim, Istituto Giordano, CSTB, ATG, EXOVA κλπ.). 

Για τον σκοπό αυτό ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (εκτυπωτές 3D, μηχανήματα CNC κ.α.) που της επιτρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για την Alumil, όπως τονίζει ο κ. Μυλωνάς, είναι η αποτελεσματική διασύνδεση και οργάνωση των ραγδαία αναπτυσσόμενων παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Ομίλου, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικά και τεχνολογικό περιβάλλον. Για να το κερδίσει, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να εντάξει στις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επένδυση στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία

Ως ηγέτιδα στον κλάδο του αλουμινίου στη χώρα μας, η Alumil επενδύει συστηματικά στην κυκλική οικονομία και τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Εθνικού Σχεδίου, Ελλάδα 2.0 που θέτουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας.  

Πρωτοπόρος, εδώ και δύο δεκαετίες, στην ανακύκλωση αλουμινίου, η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο χυτήριο που από το 2014 τροφοδοτείται ενεργειακά από μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, με τη βοήθεια της οποίας μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 840 τόνους. Επιπλέον, τα δύο προηγούμενα χρόνια επένδυσε πάνω από 4,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, μέσω της οποίας παράγει προϊόντα από ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο.

Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, η Alumil έγινε η πρώτη εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίων στην Ελλάδα που λαμβάνει τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified Silver, η οποία αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Παράλληλα, βρίσκεται σταθερά στη λίστα του Quality Net Foundation με τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της βιωσιμότητας στη χώρα μας, αλλά και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αξιολογεί την απόδοση των επιχειρήσεων σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικού αποτυπώματος και εταιρικής διακυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Μυλωνάς: Οι μεγάλες προκλήσεις στην πορεία της Alumil και τα επόμενα βήματα

Στην διαδρομή και την εξέλιξη της Alumil καθώς και τις μεγάλες προσκλήσεις της κρίσης αναφέρθηκε σε ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γεώργιος Μυλωνάς, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα τριακοστά γενέθλια της Alumil.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναλαμβάνει τα ηνία της ευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux o Ευ. Μυτιληναίος

Η ανάδειξη του Ευ. Μυτιληναίου στην προεδρία της ένωση Eurometaux που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων, αποτελεί ευρωπαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην MYTILINEOS, όσο και γενικότερα στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΙΔΜΑ: Άνοδος 32,8% του τζίρου στο α' εξάμηνο, έφτασε τα 173 εκατ. ευρώ

Η μέση τιμή πώλησης οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, ενώ υποχώρησε σημαντικά η κερδοφορία. Αύξηση του κύκλου εργασιών για τις θυγατρικές SIDMA Bulgaria και SIDMA Romania, κατά 38,6 % και 50,1% αντίστοιχα.