ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mytilineos
Πηγή: Mytilineos

Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας με δυο μονάδες παραγωγής

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας και η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ.

Με δύο σημαντικές προσθήκες εμπλουτίζεται μέσα στο χειμώνα το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, βελτιώνοντας τις συνθήκες ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, στοχεύοντας στην απεξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο, τη συγκράτηση του κόστους για τους καταναλωτές αλλά και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Πρόκειται για τη μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826 μεγαβάτ και τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, 660 μεγαβάτ, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές της Mytilineos η νέα μονάδα τίθεται αυτές τις ημέρες σε δοκιμαστική λειτουργία η οποία αναμένεται να διαρκέσει επί 15θήμερο. Θα ακολουθήσει η έναρξη λειτουργίας της γεννήτριας και μετά το τέλος των δοκιμών η εμπορική λειτουργία. Με την προσθήκη της νέας μονάδας ο στόλος των θερμικών μονάδων της εταιρείας ανεβαίνει πάνω από τα 2 γιγαβάτ.

Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ βρίσκεται επίσης σε φάση δοκιμών και προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2023. Παράλληλα γίνονται δοκιμές και στα συστήματα εξόρυξης, μεταφοράς και εφοδιασμού της μονάδας με λιγνίτη προκειμένου να διασφαλιστούν έγκαιρα τα απαιτούμενα αποθέματα καυσίμου για τη λειτουργία της μονάδας. Πρόσθετο θετικό χαρακτηριστικό της μονάδας της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού είναι το γεγονός ότι ο λιγνίτης είναι εγχώριο καύσιμο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ, τόσο η νέα μονάδα όσο και οι πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα τροφοδοτούνται από το νότιο και το κεντρικό πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η μονάδα Μελίτης Φλώρινας τροφοδοτείται από το πεδίο Λακκιάς και ορυχεία τρίτων. Ο λιγνιτικός στόλος της ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης που τροφοδοτείται από το τοπικό ορυχείο.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι να διπλασιαστεί η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος κατά την περίοδο από το καλοκαίρι του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023 από 5 σε 10 τεραβατώρες, προκειμένου να υποκατασταθεί αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας που παράγεται σήμερα από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες είναι ακριβότερες. Στόχος του σχεδίου, εκτός από την ασφάλεια εφοδιασμού και την απεξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο είναι η συγκράτηση του κόστους για τους καταναλωτές αλλά και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΔΕΗ υπογραμμίζεται ότι παρά την πρόσκαιρη αύξηση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και στροφής στις ΑΠΕ παραμένει για λόγους όχι μόνο περιβαλοντικούς και οικονομικούς αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης: «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου. Αλλά δεν αλλάζουμε τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο μας: θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη και είμαστε δεσμευμένοι ως προς αυτό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΔΕΗ Ανανεώσιμες με Mytilineos για δυο ενεργειακά έργα στη Ρουμανία

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται κοντά στο Βουκουρέστι, με το μεγαλύτερο, ισχύος 130 MW να είναι έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 και τα υπόλοιπα θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos

Η σύμβαση θα διαρκέσει έως και την 31η Δεκεμμβρίου 2023, ενώ ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις κατ΄ αρχήν συμφωνίες με ΔΕΗ και Glencore ανακοίνωσε η Mytilineos

Η σύναψη σύμβασης με τη ΔΕΗ, για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτει την περίοδο 2021-2023, ενώ η συμφωνία με την Glencore για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου θα έχει εκτιμώμενη αξία άνω των 1,5 δισ. δολ.