ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
intrakat
Τα γραφεία διοίκησης της Intrakat. Πηγή: Intrakat

Πάνω από το 40% της Ιntrakat θέλει να «μαζέψει» η Winex των εφοπλιστών

Η εταιρεία των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου θα διαθέσει, εκτός από την κάλυψη του ποσοστού της, τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ επιπλέον για να αγοράσει αδιάθετες μετοχές. Θα ξεπεράσει το 33,33% χωρίς να υποβάλει δημόσια πρόταση.

Έτοιμη να ενισχύσει σημαντικά το ποσοστό της στην Intrakat, ακόμη και πάνω από το 40% εμφανίζεται η Winex, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, μέσα από τη διαδικασία της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωμένη να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.  

Η Winex ενημέρωσε τη διοίκηση της Intrakat πως στην αύξηση εκτός από την κάλυψη του ποσοστού της (31,7%) είναι διατεθειμένη να επενδύσει τουλάχιστον άλλα 15 εκατ. ευρώ για να καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές. 

Τη συμμετοχή τους στην αύξηση, καλύπτοντας τα δικαιώματα που τους αναλογούν, ανακοίνωσαν και οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας. Δηλαδή η οικογένεια του εφοπλιστή Ηλία Γκότση που ελέγχει 15,746%, η οικογένεια του εφοπλιστή Κ. Αγγέλου με 13,636% και η Intracom με 5,09%.

Άγνωστο παραμένει αν θα ασκήσει τα δικαιώματά του ο κ. Δ. Κούτρας που ελέγχει το 8,13% της Intrakat. Στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται περίπου το 26% του μετοχικού κεφαλαίου.

Λογικά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα υπάρξουν αδιάθετες μετοχές αφού πολλοί μικρομέτοχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, καθώς δεν είχαν την ευκαιρία να πωλήσουν τις μετοχές τους προς 2,95 ευρώ στους νέους ιδιοκτήτες τον περασμένο Ιούλιο, όταν δεν υποβλήθηκε δημόσια πρόταση για τις δικές τους μετοχές.

Επίσης, κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου με τιμή διάθεσης 1,90 ευρώ στις αρχές του 2022 με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένοι δεδομένου ότι η μετοχή το τελευταίο διάστημα κινείται κάτω από το 1,5 ευρώ.

Οι εφοπλιστές θέλουν να «μαζέψουν» όλα τα αδιάθετα

Αν η Winex βρει αδιάθετες μετοχές και ξοδέψει τα 15 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της θα ανέβει στο 38,7%. Επειδή όμως, όπως έγραψε και στην επιστολή της, θα δαπανήσει τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαθέσει και άλλα χρήματα ώστε να «μαζέψει» όλα τα αδιάθετα. 

Αν, για παράδειγμα, ο κ. Κούτρας δεν ασκήσει τα δικαιώματά του, και καλύψει τις αδιάθετες μετοχές η Winex,το ποσοστό της θα ξεπεράσει το 43%. Και όλα αυτά χωρίς να είναι υποχρεωμένη να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση αφού θα ξεπεράσει το 33,33%, γιατί η αύξηση του ποσοστού προήλθε μέσα από αύξηση κεφαλαίου. Αν ο κ. Κούτρας δεν συμμετέχει στην αύξηση το ποσοστό του στην Intrakat θα υποχωρήσει στο 3,8%

Υπενθυμίζεται πως οι όροι της αύξησης που πλέον η επιτυχία της θεωρείται εξασφαλισμένη,  είναι η έκδοση 85.470.086 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ εκάστη, με προτεινόμενη τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής 1,17 ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 1,13878275664266 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της εταιρείας. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας την ερχόμενη Δευτέρα στις 14 Νοεμβρίου.

Το 50% της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων έργων, ενώ το υπόλοιπο για εξαγορές.

Η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε έλεγχο όλων των έργων -λαμβάνοντας υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις σε υλικά και υπηρεσίες-, ώστε να διασφαλίσει ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης θα καλύψει επαρκώς όλες τις ανάγκες.

Ειδικότερα, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Ιntrakat διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς για έργα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των ΑΠΕ, μετά την εξαγορά αδειών για την κατασκευή 500 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, η εταιρεία διαθέτει προς ανάπτυξη συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μηδενίζει τις ζημιές η Intrakat το 2023, επιστρέφει στα κέρδη το 2024

Για νέα εποχή στον κατασκευαστικό όμιλο έκανε λόγο ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και θα ενισχυθούν τα κεφάλαια κίνησης ενόψει ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ποντάρει η Πλαστικά Θράκης για καλύτερες επιδόσεις το 2023

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα και προϊόντα συσκευασίας παραμένει χαμηλή αλλά έχει ανακάμψει σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ φέτος για αύξηση παραγωγής και καλύτερη αποδοτικότητα κόστους.
Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Με την εξαγορά της Άκτωρ «αγοράσαμε» εμπειρία πολλών ετών

Το τίμημα των 100 εκατ. θα καλυφθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως το νέο σχήμα θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς δανεισμό και υποστήριξε πως τα έργα της Άκτωρ θα είναι κερδοφόρα.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα 500 εκατ. των εφοπλιστών και η «άσκηση» των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ

Η εξαγορά της Άκτωρ επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό Μπάκου - Καϋμενάκη να επενδύσουν πάνω από 500 εκατ. στη... στεριά, αλλά και το πλάνο της Reggeborgh να πωλήσει ξεχωριστά τις δραστηριότητες της Ελλάκτωρ, αναδεικνύοντας κρυφές υπεραξίες.