ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energean-prinos
Φώτο: Energean

Energean: Αποφάσεις για τα νέα κοιτάσματα στο Ισραήλ το α΄εξάμηνο του 2023

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Energean στην Ελλάδα, δρ. Κ. Νικολάου η εξαγωγή μέσω αγωγού φυσικού αερίου προς την Κύπρο και περαιτέρω εξαγωγή με υγροποίηση προς τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι μεταξύ των προοπτικών που εξετάζει η εταιρεία.

Μέσα στο 2023 και, πιθανότατα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Energean θα λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο ανάπτυξης των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία έχει ανακαλύψει στη διάρκεια του γεωτρητικού προγράμματός της στην θάλασσα του Ισραήλ.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στην Λευκωσία ο δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα, η εξαγωγή μέσω αγωγού φυσικού αερίου προς την Κύπρο και περαιτέρω εξαγωγή με υγροποίηση προς τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι μεταξύ των προοπτικών που εξετάζει η εταιρεία για την αξιοποίηση των νέων κοιτασμάτων.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, η δυνατότητα μεταφοράς εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 3,5 δισεκ. κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως, με προοπτική υλοποίησης στο πρώτο εξάμηνο του 2027. Η Energean έχει ήδη καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αίτηση για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών κατά μήκος της προταθείσας όδευσης του αγωγού.

Τα άλλα δύο σενάρια που εξετάζει η εταιρεία είναι η εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και η διοχέτευση πρόσθετων ποσοτήτων, πέραν των ήδη συμβολαιοποιημένων 7,2 bcm ετησίως στην εγχώρια αγορά του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα, η Energean έχει πραγματοποιήσει τρεις ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες οδήγησαν όλες σε ανακαλύψεις. Συγκεκριμένα, στο κοίτασμα «Αθηνά» έχουν πιστοποιηθεί 11,75 bcm δυνητικά αποθέματα αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου. Στο κοίτασμα «Ζευς», οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονται σε 13,3 bcm αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, ενώ το κοίτασμα «Ερμής» εκτιμάται ότι φιλοξενεί μεταξύ 7 και 15 bcm αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου. Αυτή την περίοδο, η Energean πραγματοποιεί μία 4η ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Ηρακλής».

Όπως ανέφερε ο δρ.Νικολάου, «η Κύπρος αποτελεί στρατηγικής σημασίας χώρα για τη δραστηριότητα της Energean. Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, τα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πολύ σημαντικά. Η χώρα θα καταστεί κόμβος φυσικού αερίου χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιήσει η ίδια επενδύσεις και θα αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός της ρόλος σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί νέες πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα, ενώ εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θελήσει να χρησιμοποιήσει ποσότητες φυσικού αερίου και για εγχώρια χρήση, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και ο ανταγωνισμός προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και των καταναλωτών. Επιπλέον, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες και θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα τόσο στη 3ετή φάση κατασκευής του έργου, όσο και στην εκτιμώμενη 15η διάρκειά του».

Τέλος, ο δρ. Νικολάου ανέφερε ότι η Energean προσβλέπει στη συνδρομή τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια ένταξης του έργου στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energean-prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Το Ισραήλ άναψε «πράσινο φως» για παραγωγή στο Καρίς

Η ενεργειακή εταιρεία τόνισε ότι η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσής της πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή στο Καρίς το τρίτο τρίμηνο, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Energean Power
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Έκλεισε η συμφωνία για γεώτρηση φυσικού αερίου στο Μαρόκο

Η συμφωνία αφορά την απόκτηση ποσοστών 45% και 37% αντιστοίχως στις άδειες Lixus και Risanna, στις οποίες επίσης μετέχουν η Chariot Limited και το ΟΝΗΜ, το Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυκτών του Μαρόκου.