ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_Azur Selection Meganisi

Προτίμησε το Euronext αντί της Αθήνας η ελληνική Azur Selection

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Azur Selection κάνει χρηματιστηριακό ντεμπούτο στη μικρή αγορά του γαλλικού Euronext. Επενδύει σε ξενοδοχεία και ακίνητα στην Αθήνα, τη Μύκονο και άλλες περιοχές, ενώ έχει σχέδια για τη γαλλική Ριβιέρα.

Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο «πάσχει» από νέες εισαγωγές, ενώ η μεγάλη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, εκπροσωπείται ελάχιστα, καθώς μόνο η Λάμψα και το Intercontinental παραμένουν εισηγμένες και έχουν αποχωρήσει εταιρείες όπως President, Ιονική Ξενοδοχειακή και άλλες, ενώ κορυφαίοι ελληνικοί όμιλοι παραμένουν εκτός Χ.Α., μια ελληνική εταιρεία σήμερα 22 Νοεμβρίου εισάγεται στη μικρή αγορά του Euronext του Παρισιού, Access +.

Πρόκειται για την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Azur Selection (πρώην G. Arvanitakis Group) που επενδύει σε ξενοδοχεία, ακίνητα και εμπορικά κέντρα, έχοντας χαρτοφυλάκιο σε Αθήνα, Μύκονο και Μεγανήσι, ενώ πλέον βάζει πλώρη για τη Γαλλική Ριβιέρα, έχοντας συμφωνήσει στην εξαγορά ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων.

Όπως τονίζει στο BusinessDaily.gr στέλεχος της εταιρείας, «μας είχαν γίνει κάποιες κρούσεις από το ελληνικό χρηματιστήριο για να κάνουμε την εισαγωγή μας εδώ, όμως προτιμήσαμε να διεθνοποιήσουμε πιο άμεσα τον όμιλό μας, βάζοντάς τον σε μια αγορά σαφώς πιο προβεβλημένη. Ο λόγος που επιλέξαμε το Euronext του Παρισιού είναι ότι εκεί θα είμαστε ορατοί επενδυτικά σε όλο τον κόσμο, καθώς μιλάμε για μια πολύ μεγάλη αγορά, έστω και αν η εισαγωγή μας γίνεται στη μικρότερη κατηγορία».

Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως καθοριστικός παράγοντας για την εισαγωγή στο Euronext έπαιξε ο στρατηγικός στόχος του management του ομίλου για επένδυση στη Γαλλική Ριβιέρα, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέρετρα στον κόσμο, ενώ θυμίζουμε πως η Γαλλία είναι το κορυφαίο τουριστικό brand στον κόσμο με 84 εκατ. επισκέπτες τη χρονιά – ρεκόρ του 2019.

Σημειώνεται πως η Azur Selection, ως G. Arvanitakis Group Plc είχε κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από τις 29 Οκτωβρίου του 2020, όμως, όπως σημειώνει το στέλεχος της εταιρείας, «τον Μάιο του 2022 κάναμε delisting και αποχωρήσαμε από το ΧΑΚ». Ο λόγος είναι ότι από το Euronext ζητήθηκε αυτή η διαγραφή, για τεχνικούς λόγους και «ασυμβατότητας» των δύο αποθετηρίων, ενώ έγινε και αλλαγή έδρας, επίσης για τον ίδιο λόγο.

Η G. Arvanitakis Group Plc ήταν μια κυπριακή εταιρεία, ενώ φέτος το καλοκαίρι έφερε την έδρα της στην Ελλάδα και άλλαξε ονομασία σε Azur Selection, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόσκομμα για την εισαγωγή στο γαλλικό χρηματιστήριο. Η Azur Selection θα είναι η τρίτη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που θα διαπραγματεύεται στο Euronext του Παρισιού ύστερα από τις Τιτάν και Cenergy Holdings που βεβαίως είναι στην Κύρια Αγορά, έχοντας και διπλή εισαγωγή και στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία που πάει απευθείας στο Euronext, χωρίς να έχει εισαγωγή στο Χ.Α.

Άλλωστε, τα μεγέθη της δε δικαιολογούν δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις σε ξεχωριστές χρηματιστηριακές αγορές. Εισάγονται 19.662.520 μετοχές, με τιμή εκκίνησης το 1,10 ευρώ, ενώ ο κωδικός στο ταμπλό του Euronext Access + είναι «MLAZR».

Όπως τονίζει το στέλεχος της Azur Selection στο BD, η εταιρεία στο φουλ της σεζόν απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2022 θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Για το 2023 η προσδοκία είναι να διπλασιαστεί ο κύκλος εργασιών, λόγω της εξαγοράς της μονάδας στη Γαλλική Ριβιέρα.

Το υπάρχον χαρτοφυλάκιο και τα επενδυτικά σχέδια

Το υπάρχον χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από τα: Livin Mykonos Boutique Hotel (Μύκονος), My Mykonos Boutique Hotel (Μύκονος), Azur Boutique Hotel (Αθήνα, Βουλιαγμένη), Azur Suites Glyfada (Αθήνα, Γλυφάδα), Azur Retreat (Μεγανήσι). Έχει και κάποιες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, ενώ έχει επενδύσει και στο MyMall Mykonos και στο Dubai Residencies και συγκεκριμένα στην εκμίσθωση πολυτελών κατοικιών στο Lakeside, ένα από τα πλέον σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Azur Selection σχεδιάζει να αναπτύξει ένα ξενοδοχείο 5* σε μισθωμένο ακίνητο 3.918 τ.μ στον Άγιο Στέφανο Μυκόνου, μέσω της θυγατρικής της, AS resort. Το θέρετρο θα αποτελείται από 47 δωμάτια/138 κρεβάτια, πισίνες, εστιατόριο υψηλής ποιότητας, γυμναστήριο και σπα. Ο όμιλος αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου.

Εντός του 2022 κατέθεσε αίτηση για την απόκτηση γαλλικού ξενοδοχείου σε στρατηγική τοποθεσία στο Saint Jean Cap Ferrat στη Γαλλική Ριβιέρα που είναι γνωστή για τη σημαντική τουριστική της δραστηριότητα και παρουσιάζει καλούς δείκτες ανάκαμψης, φτάνοντας το 2021 στα 11 εκατ. τουρίστες και τα 70 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Με αυτό το έργο, η Azur Selection στοχεύει στη δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων. Το θέρετρο θα αποτελείται από 36 δωμάτια, μια πισίνα, ένα εστιατόριο υψηλής ποιότητας (εστιατόριο ημι-gastro pool), ένα γυμναστήριο και ένα σπα. Εάν η εξαγορά προχωρήσει, ο όμιλος σχεδιάζει να ανοίξει το θέρετρο την άνοιξη του 2024, ευελπιστώντας να έχει πληρότητες τις 285 ημέρες λειτουργίας ανά σεζόν.

Επίσης στοχεύει σε:

  • Επένδυση σε οικόπεδο στη περιοχή Φανάρι της Μυκόνου για την κατασκευή πολυτελούς βίλας 400 τ.μ. υψηλών προδιαγραφών.
  • Επένδυση σε έκταση 37.000 τ.μ. στην περιοχή Ras El Matn του Λιβάνου για την ανάπτυξη κατοικιών συνολικού εμβαδού 9.000 τ.μ.
  • Επένδυση και ανάπτυξη στη Σύρο για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 2.000 τ.μ., αλλά και σε μικρότερη ξενοδοχειακή μονάδα στο ίδιο νησί.
  • Επένδυση για την ανάπτυξη κτιρίου μικτής χρήσης στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας.
  • Επένδυση για την ανέγερση κτιρίου πολυτελών διαμερισμάτων σε προάστιο του Βελιγραδίου.
  • Επένδυση για ανάπτυξη υφιστάμενου ξενοδοχείου 1.400 τμ στον Βόλο δίπλα στη Μαρίνα με θέα το Αιγαίο Πέλαγος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

grivallia_hospitality
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το θρυλικό Όλυμπος Νάουσα ανοίγει πάλι με επένδυση 20 εκατ.

Επαναλειτουργεί ως boutique hotel πέντε αστέρων η εμβληματική ξενοδοχειακή μονάδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την Grivalia Hospitality, μεταφέρει την έδρα της από το Λουξεμβούργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλα ξενοδοχεία ανοίγουν υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality

Η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων θέτει σε λειτουργία τον Μάρτιο το πρώτο Moxy της Αθήνας στην Ομόνοια. Θα τεθούν σε λειτουργία το Magma Resort στη Σαντορίνη,το Monasty στη Θεσσαλονίκη, το Ora Hospitality στη Μύκονο και το Lindian Village στη Ρόδο.
megali_bretannia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Λάμψα: Έτος επαναφοράς το 2022 με τα έσοδα στο 85% του 2019

Παρά τον προβληματισμό για τη μετάλλαξη Όμικρον, κύκλοι του ομίλου που είναι κυρίαρχος στο Σύνταγμα με τρία 5άστερα ξενοδοχεία είναι αισιόδοξοι ότι το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο του 2021. Πέρασμα από ζημιές σε κέρδη στο 9μηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιξε πύλες το νέο ξενοδοχείο της Accor στην Ελλάδα, σχέδια για νέες επενδύσεις

Το πέντε αστέρων Athens Capital Center Hotel στην πλατεία Συντάγματος είναι το πολυτελέστερο και ακριβότερο της σειράς MGallery παγκοσμίως. Τη δημιουργία τουριστικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα εξετάζει η Accor.
Xenodoxeia, Blue Capsis Elite Resort
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο σχήμα Hines – Δασκαλαντωνάκη περνά το Capsis έναντι 125 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του σχήματος Hines – Γιάννη Δασκαλαντωνάκη είναι να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την προοπτική των επενδύσεων που σχεδιάζει αλλά και τη δυναμική που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας στη χώρα μας, παρά την πανδημία.
ileia_paralia
BUSINESS LIFE

H Ηλεία της φυσικής ομορφιάς, της ιστορίας, της παραγωγής και των γεύσεων

Μια περιήγηση στον νομό της Πελοποννήσου που συνδυάζει σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία και πλούσιο φυσικό περιβάλλον με υπέροχες αμμουδιές. Οι γαστριμαργικές εμπειρίες, οι ξενοδοχειακές μονάδες και η γεωργική παραγωγή.