ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΑΔΜΗΕ: Καθημερινή ενημέρωση για τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Στόχος είναι το IPTO Analytics να καταστεί σημείο αναφοράς για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Ανοιχτά δεδομένα για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενσωματώνει για πρώτη φορά η εφαρμογή του ΑΔΜΗΕ για κινητές συσκευές IPTO Analytics, μέσω της οποίας ο Διαχειριστής ενημερώνει απευθείας το ευρύ κοινό και τους φορείς του ενεργειακού κλάδου για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market - DAM).

Με την προσθήκη του μενού «Αγορά» στην ανανεωμένη έκδοση του IPTO Analytics, που είναι διαθέσιμη δωρεάν στα ελληνικά και τα αγγλικά για συσκευές Android και iOS, ο ΑΔΜΗΕ παρέχει απευθείας ενημέρωση σε ωριαία βάση για τη διαμόρφωση των τιμών χονδρεμπορικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών ή ζωνών προσφορών.

Οι Ωριαίες Τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας αντλούνται από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Transparency Platform του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) και αποτυπώνονται σε διαγραμματική μορφή καθώς και σε γεωγραφικό χάρτη. Στο απλά σχεδιασμένο και φιλικό περιβάλλον της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τις ωραίες τιμές εκκαθάρισης μεταξύ δύο διαφορετικών ζωνών προσφορών της επιλογής τους και να έχουν ανά πάσα στιγμή τη συνολική εικόνα των τιμών της Αγοράς Επόμενης Μέρας και άλλων βασικών παραμέτρων του ηλεκτρικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό, το IPTO Analytics εξελίσσεται σε ένα ακόμη πιο χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινή ενημέρωση των εξειδικευμένων χρηστών (παραγωγοί, διασυνοριακοί έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικοί καταναλωτές κλπ), αλλά και των οικιακών καταναλωτών.

Το IPTO Analytics κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2021 και αποτελεί μία αξιόπιστη πηγή παροχής ανοιχτών δεδομένων για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ζήτηση, μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ισοζύγιο διεθνών διασυνδέσεων κά), συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κατανάλωση πράσινης ενέργειας και την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης.

Η εφαρμογή εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργικότητες, όπως οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι το IPTO Analytics να καταστεί σημείο αναφοράς για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τρέχουν οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Η Αριάδνη Interconnection ξεκίνησε την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων μήκους 335 χλμ για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων στην Αττική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Θωρακίζει» την άμυνα του έναντι των κυβερνοαπειλών ο ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διαχειριστή, η νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε, δίνει τη δυνατότητα να συλλέγει και να συσχετίζει  δεδομένα ασφαλείας από το σύνολο της υποδομής του και βασίζεται  στην «αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης».
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από ΑΠΕ κατά 100% η παραγωγή ρεύματος για πρώτη φορά στην ιστορία

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ κάλυψε πλήρως τη ζήτηση καθώς η παραγωγή από μονάδες που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν από 98% έως 121%.
Manousakis-Manos-ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Απαραίτητη η αποθήκευση και τα δίκτυα για γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Εξετάζει συμμετοχή στις διασυνδέσεις με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ

Για ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο στη χώρα στο τέλος της δεκαετίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Διαχειριστή.