ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Πράσινο» στην εξαγορά της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες από την Κρητικός

Σύμφωνα με την απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού δεν δημιουργούνται αμφιβολίες για την αγορά των σούπερ μάρκετ όπου επικρατούν ανταγωνιστικές πιέσεις. Ποια μέτρα πρότειναν οι εταιρείες για τα καταστήματα Ρεθύμνου και Γρεβενών.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της εταιρείας ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΣ από την ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΕΔΗΚ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση στην αγορά των σούπερ μάρκετ υπάρχουν σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις, ενώ σε δυο περιπτώσεις συνεργαζόμενων καταστημάτων οι εταιρείες πρότειναν και ανέλαβαν, διορθωτικά μέτρα αποτροπής πιθανών επιπτώσεων στον ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εγκρίθηκε ομόφωνα η απόκτηση από την εταιρεία ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΕΔΗΚ Α.Ε. του αποκλειστικού ελέγχου της εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΣ Α.Ε. με αντικείμενο την χονδρική και λιανική πώληση όλων των προϊόντων ειδών παντοπωλείου, καθώς και την λειτουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων super market ενώ στην εξαγορά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το σύνολο των ιδιόκτητων καταστημάτων όσο και των ιδιόκτητων εμπορικών σημάτων όσο και το δίκτυο συνεργατών της εταιρείας ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΣ, είτε μέσω της εξακολούθησης χρήσης των εμπορικών σημάτων που διαχειρίζεται η τελευταία, είτε μέσω εξακολούθησης σχέσης χονδρικής πώλησης. 

Οι σχετικές αγορές που αφορούν την υπό κρίση συναλλαγή είναι η αγορά λιανικής πώλησης καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης τα οποία διανέμονται μέσω υπεραγορών, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και εκπτωτικών καταστημάτων και η  αγορά εφοδιασμού που αφορά στην αμέσως προηγούμενη οικονομική βαθμίδα (upstream market) από εκείνη της διανομής ειδών σούπερ μάρκετ και περιλαμβάνει την πώληση ειδών σούπερ μάρκετ από τους παραγωγούς/προμηθευτές σε πελάτες/αγοραστές, όπως οι επιχειρήσεις χονδρικού ή λιανικού εμπορίου και λοιπές επιχειρήσεις (όπως οι επιχειρήσεις του κλάδου HO.RE.CA.), σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης, για τους σκοπούς της παρούσας συγκέντρωσης, προκειμένου να ελεγχθούν πλήρως οι ανταγωνιστικές συνθήκες, έγινε περαιτέρω κατάτμηση της σχετικής γεωγραφικής αγοράς σε ότι αφορά την λιανική πώληση ειδών σούπερ μαρκετ σε τοπικό επίπεδο ανά νομό και συγκεκριμένα σε ακτίνα έως 10 λεπτών με το αυτοκίνητο για τις αστικές περιοχές και έως 30 λεπτών με το αυτοκίνητο για τις ημιαστικές  περιοχές,  για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας (Νήσος Θάσος), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Λασιθίου, Λευκάδας, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνου, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Χανίων.

Σύμφωνα με την Απόφαση, δεν συντρέχουν ειδικές περιστάσεις που να δημιουργούν αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της υπό αξιολόγηση συγκέντρωσης στον ανταγωνισμό στις ανωτέρω σχετικές αγορές σε πανελλαδική εμβέλεια σε επίπεδο ιδιόκτητων καταστημάτων, ενώ ταυτόχρονα, στις ως άνω τοπικές αγορές ως προς την λιανική πώληση ειδών σούπερ μαρκετ υφίστανται σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις από ανταγωνιστικά καταστήματα πανελλαδικής εμβέλειας και συγκεκριμένα παρατηρείται ταυτόχρονη παρουσία τουλάχιστον ενός καταστήματος αλυσίδας σούπερ μάρκετ πανελλαδικής εμβέλειας με αντίστοιχο τουλάχιστον μερίδιο αγοράς με την νέα οντότητα που θα προκύψει μετά τη συγκέντρωση.

Σε δύο περιπτώσεις  συνεργαζόμενων καταστημάτων στις περιοχές των Γρεβενών και του Ρεθύμνου ωστόσο, με την σοβαρότητα των όποιων πιθανών αποτελεσμάτων στον ανταγωνισμό να μετριάζεται από το γεγονός ότι πρόκειται για καταστήματα-δυνητικούς στόχους της υπό αξιολόγηση συγκέντρωσης, όπερ και συνεπάγεται ότι δεν θα μεταβιβασθούν στην ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, αλλά θα έχουν μία αυξημένη σχέση συνεργασίας, με τη χρήση κοινών εμπορικών σημάτων, συμμετοχή σε κοινά φυλλάδια προσφορών και κοινές προωθητικές ενέργειες, χρήση κοινών καρτών πιστότητας και τοποθέτηση κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, από κοινού,  οι εταιρείες πρότειναν και ανέλαβαν, διορθωτικά μέτρα. 

Σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ άλλων,  οι εν λόγω εταιρείες θα διακόψουν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο και υπό καθ’ οιονδήποτε τύπο παραχώρηση χρήσης των Μεταβιβαζόμενων Σημάτων στα Καταστήματα, και θα αποστούν από την παραχώρηση τέτοιας χρήσης στο μέλλον. Επίσης θα αποστούν από την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και υπό καθ’ οιονδήποτε τύπο παραχώρηση χρήσης στα Καταστήματα άλλου εμπορικού σήματος ιδιοκτησίας ή διαχείρισης της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ.

Τέλος επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση Απόφασης που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει Συγκέντρωση υπό τις πρόσφατες αλλαγές του Ν. 4886/2022, ήτοι υπό προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα, στην σύντομη Φάση Ι, άνευ της κίνησης της διαδικασίας της πλήρους διερεύνησης της Συγκέντρωσης και των επιμηκυμένων προθεσμιών της Φάσης ΙΙ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντάσσεται στην Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Πρόκειται για μία αλυσίδα με σταθερή πορεία ανάπτυξης και θετικό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά από το 1948. Σήμερα λειτουργεί 450 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζομένους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Κρητικός εξαγοράζει την αλυσίδα Katerina’s Market στη Μεσσηνιακή Μάνη

Πρόκειται για μία ενέργεια που σηματοδοτεί την είσοδο του δικτύου των σούπερ μάρκετ Κρητικός στη Μεσσηνιακή Μάνη, μέσω μίας τοπικής, επώνυμης αλυσίδας με ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αυτόνομη πορεία μετά από 10 χρόνια η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η Κρητικός προχωρώντας το επενδυτικό της σχέδιο προχώρησε επίσης στην αγορά του 49% της CRM Παντοπωλεία Κρήτης με σκοπό να διευρύνει την παρουσία της στη Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lidl: «Πράσινες» επενδύσεις με φωτοβολταϊκά και σταθμούς φόρτισης

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ μέχρι τέλος του 2025 θα έχει προχωρήσει με 18 επιπλέον φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε καταστήματα. Σε προτεραιότητα η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης σε 28 καταστήματα.