ΓΔ: 1223.23 -1.05% Τζίρος: 36.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:56:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η Philip Morris «ποντάρει» στην Παπαστράτος, νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ

Θα εγκατασταθούν τέσσερις νέες σύγχρονες γραμμές παραγωγής που θα δημιουργήσουν 300 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της μονάδας κατά 30% και τις εξαγωγές κατά 40%.

Μια νέα επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Philip Morris International στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, τοποθετώντας για ακόμη μια φορά την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς ήδη η μονάδα είναι από τις πρώτες στον κόσμο που παράγουν τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού (heets) για το μη καιόμενο καπνικό προϊόν IQOS και όχι μόνο.

Την επένδυση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Philip Morris International για την Ευρώπη κ. Μάσιμο Αντολίνα ,στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης της εταιρείας με θέμα: «Η νέα εποχή της Παπαστράτος».

Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση τεσσάρων σύγχρονων γραμμών παραγωγής. Η επένδυση θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025 και θα αυξήσει κατά 40% τις εξαγωγές και κατά 30% την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου. Σύμφωνα με τον κ. Αντολίνα, η αξία των εξαγωγών της Παπαστράτος όταν ολοκληρωθεί η επένδυση θα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αντολίνα αναφέρθηκε και στις προοπτικές που ανοίγονται μετά την άδεια που έλαβε η  Philip Morris International για την εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η άδεια να επικοινωνείται ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου» και τώρα εξασφαλίστηκε η άδεια για την αποκλειστική εμπορική διάθεση από τις 30 Απριλίου του 2024. Η αγορά των ΗΠΑ αριθμεί 30,8 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση υπήρξε και η επίσημη παράδοση-παραλαβή από τον Χρήστο Χαρπαντίδη στον Γιώργο Μαργώνη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Παπαστράτος.

Ο κ Χαρπαντίδης αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου Ευρώπης, με τομέα ευθύνης τις 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έδρα την Ελλάδα. Παράλληλα, η Philip Morris μετατρέπει την Παπαστράτος σε διοικητικό κέντρο των λειτουργιών της για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τομέα ευθύνης τις 12 χώρες που είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές δραστηριότητας της Philip Morris International, στην οποία λειτουργούν 2 από τα 3 εργοστάσια παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ευρώπη. Εκτός από τον Ασπρόπυργο, το άλλο εργοστάσιο του cluster βρίσκεται στη Ρουμανία.

Ο κ. Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στην πορεία της Παπαστράτος από το 2015 έως σήμερα, και στην απόφαση της μητρικής Philip Morris  να επενδύσει εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα. Η Philip Morris έως σήμερα έχει επενδύσει 550 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, καθιστώντας το εργοστάσιο της Παπαστράτος όπως προαναφέρθηκε ένα από τα πρώτα στον κόσμο που παράγουν τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού (heets) για το μη καιόμενο καπνικό προϊόν IQOS.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σταματά το 2018 να παράγει συμβατικά τσιγάρα μετά από 87 χρόνια. Επικεντρώνεται στην παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού (heets). Οι επενδύσεις ενίσχυσαν την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της κατά 50%, από 20 δισεκ. τσιγάρα (2017) σε 30 δισεκ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού (2022).

Σήμερα καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 300% σε σχέση με 2017 και 30% σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα η εταιρεία δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Χαρπαντίδης επισήμανε ότι ο στόχος της Philip Morris για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο επιτυγχάνεται και η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθείται από την Παπαστράτος έφερε ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο στον Απρόπυργο να έχει σήμερα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Ο νέος CEO της εταιρείας κ, Μαργώνης ανέφερε πως η Παπαστράτος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος χάρη στην τεχνολογία που έχει αναπτύξει και στο καταρτισμένο  προσωπικό της που δεν σταματά να εκπαιδεύεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσή» πενταετία για την Παπαστράτος με επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ

Σε πετράδι του στέμματος της Philip Morris International εξελίσσεται η ελληνική εταιρεία. Εκτός από το βασικό εργοστάσιο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, μετατρέπεται και σε διοικητικό κέντρο για 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
Karelias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καρέλιας: Με 640 εκατ. έγινε δανειστής για επιχειρήσεις και τράπεζες

Τεράστια χρηματικά αποθέματα για την καπνοβιομηχανία: Καταθέσεις 321 εκατ., ενώ 56,5 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε εταιρικά ομόλογα και 72,7 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα. Αυξημένος τζίρος το 2022 με σημαντικές ανατιμήσεις.
papoutsanis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλη αύξηση όγκου πωλήσεων «βλέπει» η Παπουτσάνης για το 2023

Άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 15% το τρέχον έτος περιμένει η διοίκηση, ενώ έχει συμφωνήσει με το 50% των πελατών ιδιωτικής ετικέτας για ανατιμήσεις. Ανοικτές γραμμές από EBRD και Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί περνούν σε ξένους ομίλους ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

Η ανάγκη συμμαχιών απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι ο βασικός λόγος. Το οικογενειακό management πολλές φορές δεν μπορεί να «υπηρετήσει» τη μεγέθυνση. Ποιες εταιρείες υπέκυψαν στο «φλερτ» από το εξωτερικό.
Παυλίδης Μάρμαρα, Εγκαταστάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσό» deal 500 εκατ. για τη Μάρμαρα Παυλίδης: Πώς πέρασε στο fund ECM

Το κυπριακό fund εξαγόρασε τη βιομηχανία που κυριαρχεί στο λευκό μάρμαρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί τα τρία αδέρφια Παυλίδη αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει για την Παπαστράτος η άδεια για διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ

Με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου, η Παπαστράτος κατέχει κυρίαρχη θέση στη διεθνή αγορά μη καιόμενων καπνικών προϊόντων. Η μητρική Philip Morris στοχεύει σε μια αγορά 31 εκατ. δυνητικών πελατών στις ΗΠΑ.