ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
Φωτο: Shutterstock

Iδανικός συνδυασμός αποταμίευσης και επένδυσης η Επαγγελματική Ασφάλιση

O Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, Ηρακλής Μπαμπλέκος, μίλησε για τη σκοπιμότητα αξιοποίησης εναλλακτικών επενδύσεων από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Στη σκοπιμότητα αξιοποίησης εναλλακτικών επενδύσεων από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, με στόχο την βελτίωση της σχέσης κινδύνου/απόδοσης, αναφέρθηκε ο Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.).

Οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην πραγματική οικονομία, η συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις, οι επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και σε άλλους κλάδους με μεγάλες προοπτικές, όπως η διαχείριση απορριμάτων, θα έδιναν τη δυνατότητα στα ταμεία να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, συμβάλλοντας παράλληλα, ως θεσμικοί επενδυτές στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο κ. Μπαμπλέκος.

Αυτό όμως που συμβαίνει είναι ότι ακόμη και τα ώριμα σε μέγεθος ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν νομοθετικά και κανονιστικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν εναλλακτικές τοποθετήσεις, πέρα από τις κλασικές σε μετοχές και ομόλογα, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ και υπογράμμισε ότι τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό αποταμίευσης και επένδυσης και ταυτόχρονα θωρακίζουν το εισόδημα από τον πληθωρισμό.

Είναι ένας θεσμός χρήσιμος για τους εργαζομένους και την οικονομία, σημείωσε ο κ. Μπαμπλέκος και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αποσαφήνιση των φορολογικών κινήτρων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επιχειρήσεις για να ιδρύσουν ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας των επενδύσεων από πλευράς των ΤΕΑ επιτρέπει την αξιοποίηση των οικονομικών κύκλων, όπως επίσης και τη συμμετοχή στη διαδικασία μεγέθυνσης και ωρίμανσης των επιχειρήσεων, όπως καταγράφεται σε αντίστοιχα ταμεία του εξωτερικού, επισήμανε ο κ. Μπαμπλέκος.

Κατά την παρουσίαση του ο κ. Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία στις αρχές του 2023 εξακολουθεί να επωφελείται από τη θετική δυναμική του 2022, έχοντας ξεπεράσει σχετικά αλώβητη τον «σκόπελο» του δύσκολου ενεργειακά και πληθωριστικά φετινού χειμώνα. Επιπρόσθετα, καταγράφεται μια επί τα βελτίω  αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και κλίματος εμπιστοσύνης.

Η θετική αυτή δυναμική, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μια ομαλή και σύντομη ολοκλήρωση της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας και την περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δημιουργούν προσδοκίες για καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, όμως, ο κ. Λεκκός ανέδειξε και  τις αρνητικές επιπτώσεις από μια δυνητική υπερ-σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ. Άνοδος και παραμονή των Ευρωπαϊκών επιτοκίων για μακρύ χρονικό διάστημα σε επίπεδα άνω του 3,5% είναι πολύ πιθανό να ανασχέσουν το επενδυτικό αφήγημα τόσο της Ευρωζώνης όσο κυρίως της ελληνικής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραμουσαλής: Σε 4 τομείς στοχεύει ο μετασχηματισμός της Τρ. Πειραιώς

Ο κ. Γ. Καραμουσαλής, Γενικός Διευθυντής, Deputy CFO, Chief Transformation Officer τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι άνθρωποί μας είναι οι βασικοί πυλώνες που διατρέχουν το συνολικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλου: Το ΑΕΠ αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο ρυθμό της ΕΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι φέτος η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξημένων αποπληρωμών που προκάλεσαν τα υψηλά επιτόκια.
Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλου: Ηγετικός ο ρόλος της Τρ. Πειραιώς στην αναζωογόννηση της οικονομίας

Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο των Financial Times, "Global Banking Summit" ο CEO της Τρ. Πειραιώς αναφέρθηκε στην τεχνολογία και στις νέες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον στις τραπεζικές συναλλαγές.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Σημαντική επιτάχυνση στο 9μηνο με ισχυρή βελτίωση μεγεθών

Άλμα εσόδων και εντυπωσιακή απόδοση ιδίων κεφαλαίων +17,6%.  Καθαρή πιστωτική επέκταση 800 εκατ. και μείωση του δείκτη NPEs στο 5,5%. Χρ. Μεγάλου: «Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε ή θα υπερβούμε τους στόχους μας για το 2023»