ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί δεν έχει προχωρήσει φέτος η ΕΒΟΛ σε αύξηση τιμών στο γάλα

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία αύξησε πέρυσι 20% τις τιμές, αλλά πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε όγκο και αξία. Φέτος δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της μείωσης τιμών.

Με ικανοποιητικές επιδόσεις -τόσο σε πωλήσεις όσο και σε όγκο-  έκλεισε το 2022 για την συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη, στη διάρκεια της οποίας συρρικνώθηκε η κατανάλωση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, από το φρέσκο γάλα μέχρι το βούτυρο.

Μιλώντας στο BD, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ –διαδέχθηκε προ έτους τον αποβιώσαντα Νικήτα Πρίντζο– κ. Στέφανος Διακομής, ανέφερε πως πέρυσι οι πωλήσεις της μεγαλύτερης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 13% και παράλληλα υπήρξε οριακή αύξηση του όγκου των πωληθέντων, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία λόγω της σοβαρής πτώσης που παρατηρήθηκε στην κατανάλωση.

Επίσης, ο κ. Διακομής είπε ότι η συνεταιριστική επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλλει υψηλές τιμές παραγωγού και δεν έχει προχωρήσει στη μείωση τους. Και φυσικά παραμένει κερδοφόρα, όπως τόνισε, από το 1995. Ειδικότερα, στη διάρκεια του περασμένου έτους οι πωλήσεις της εταιρείας πλησίασαν τα 19 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία αποδίδεται φυσικά στις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρεία. Όπως εξήγησε ο κ. Διακομής, πέρυσι η διοίκηση της ΕΒΟΛ ανατίμησε τα προϊόντα της κατά 20%, ενώ, όπως ο ίδιος λέει, «το κόστος αγοράς του γάλακτος αυξήθηκε κατά περίπου 50%, καθώς από τα 42 λεπτά το κιλό που πληρώναμε για την αγορά του αγελαδινού γάλακτος φτάσαμε να πλησιάζουμε τα 60 λεπτά».

Ωστόσο οι υψηλές τιμές παραγωγού παραμένουν. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ «πληρώνουμε τους κτηνοτρόφους για την αγορά του αγελαδινού γάλακτος 57 με 58 λεπτά το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουμε ως και 59 λεπτά». Από τον Δεκέμβριο, όμως, έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού, καθώς οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις. Πάντως για το 2023 ο συνεταιρισμός δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και όπως ο ίδιος επισημαίνει «θα δούμε τι θα κάνουμε, ίσως να κάνουμε και μειώσεις τιμών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΟΛ, εκτός από τα επώνυμα προϊόντα της, έχει ισχυρή παρουσία και στην αγορά των προϊόντων  ιδιωτικής ετικέτας –η κατανάλωση των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του 2022- κυρίως στην παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος. Όπως αναφέρει ο κ. Διακομής, συνεργάζεται με τις αλυσίδες Μετρό, Βασιλόπουλος και Κρητικός.

Επίσης η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει επενδύσεις, επιδοτούμενες κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2,25 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, προκειμένου να περιορίσει το ενεργειακό κόστος, καθώς και στη μηχανολογική και κτιριακή αναβάθμιση της βιομηχανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

epirus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων της Ήπειρος κόντρα στην κρίση στα γαλακτοκομικά

Ενίσχυση τζίρου σχεδόν κατά 30% αναμένει φέτος η βιομηχανία γαλακτοκομικών. «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις τιμών στο γάλα: «μόνος στην ενέργεια καταγράφηκαν μεγαλύτερες ανατιμήσεις», τονίζει στο BD ο Στ. Παντελιάδης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Lidl και ο σκληρός πόλεμος προσφορών στα προϊόντα private label

Οι μειώσεις τιμών έως 35% από τη γερμανική αλυσίδα, που θα καλυφθούν με τη μείωση της κερδοφορίας της, οδηγούν σε νέα φάση τον ανταγωνισμό αλυσίδων και προμηθευτών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ελληνικός γύρος πάει... Αμερική: Νέα μονάδα από τη Μέγας Γύρος

Πειραματική μονάδα στη Νέα Υόρκη με ρομποτική τεχνολογία δημιουργεί η Μέγας Γύρος, ενώ θα ακολουθήσει μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 20 εκατ. δολ. Πλησιάζει στο 50% η συμμετοχή των εξαγωγών στον τζίρο.
Melissa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το αμερικανικό όνειρο του Αλ. Κίκιζα: Πώς έγινε προμηθευτής της Walmart

Σε διαγωνισμό του αμερικανικού κολοσσού του λιανεμπορίου, η Μέλισσα Κίκιζας αναδείχτηκε ως η μοναδική ευρωπαϊκή βιομηχανία που προμηθεύει ζυμαρικά τη Walmart. Εξαγωγές με υψηλό περιθώριο κέρδους.
beer
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Carlsberg: Πήρε το 25% της αγοράς μπύρας, άρχισε εξαγωγές σε 13 χώρες

Με ρυθμό ταχύτερο από τον μέσο όρο της αγοράς αύξησε τις πωλήσεις της η Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2022. Αξιοποιεί την παραγωγική μονάδα στη Θεσσαλονίκη και για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.