Φωτο: Shutterstock

Οι δύσκολες εξετάσεις του 2020 για τις τραπεζικές διοικήσεις

Η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των φιλόδοξων επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της αγοράς το νέο έτος. Υψηλός βαθμός δυσκολίας στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

Μπορεί το 2019 να σηματοδότησε την δυναμική επιστροφή των τραπεζών στο προσκήνιο, αφήνοντας πίσω τις μεγάλες ανησυχίες και αβεβαιότητες, και το +101% των τραπεζικών μετοχών να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια, ωστόσο η νέα χρονιά μόνο περίπατος δεν θα είναι.

Τη νέα χρονιά θα κριθεί από τους επενδυτές η αποτελεσματικότητα των διοικήσεων στην υλοποίηση των φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν παρουσιάσει αλλά και η επάρκεια των σχεδίων αυτών για την επάνοδο των τραπεζών σε τροχιά κανονικότητας.

Το ξεκίνημα του 2019 είχε βρει τις τράπεζες υπό μεγάλη πίεση και πολλούς να αμφισβητούν το αν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς νέες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Οι διοικήσεις των τραπεζών κατάφεραν να γυρίσουν το κλίμα και να βάλουν τέλος στη συζήτηση περί αυξήσεων κεφαλαίων παρουσιάζοντας μια σειρά φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων με κεντρικό άξονα την δυναμική και οριστική του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο τέλος του 2018 η διοίκηση της Eurobank παρουσίασε το Σχέδιο Επιτάχυνση, τον Μάιο του 2019 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε 4ετές business plan, η διοίκηση του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου 2019 παρουσίασε το 5ετές πλάνο "Agenda 2023", ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση της Alpha Bank παρουσίασε το φιλόδοξο Στρατηγικό Σχέδιο 2020 – 2023.

Τα σχέδια αυτά, σε συνδυασμό με την σημαντική επιτάχυνση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, βοήθησαν τις τράπεζες να αναχαιτίσουν τις αμφισβητήσεις, να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν προσδοκίες για την έξοδο από την κρίση, προσδοκίες που οδήγησαν στο +101% τον τραπεζικό δείκτη το 2019.

Τα business plan στο μικροσκόπιο

Το 2020 τα σχέδια των τραπεζών θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των αναλυτών τόσο σε ότι αφορά την πρόοδό τους όσο και το αν θα αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την μετάβαση των τραπεζών στην μετά κρίση εποχή.

Την εφετινή χρονιά αναμένεται να κριθεί ποια σχέδια είναι τα πιο αποτελεσματικά, ποιες διοικήσεις καταφέρνουν να προχωρούν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των σχεδίων και ποιες τράπεζες θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για επάνοδο στην κανονικότητα. Αξιολόγηση που θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στις αποτιμήσεις των τραπεζών.

Οι προκλήσεις του 2020

Σημαντική πρόκληση για το νέο έτος θα αποτελέσει η υλοποίηση των μεγάλων συναλλαγών πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα πραγματοποιηθούν μέσω του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί και σημειώνουν ότι πρόκειται για σύνθετο εγχείρημα που θα απαιτήσει πολύ χρόνο και εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους. Η αποτελεσματική και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα αποτελέσει κλειδί για την επιτυχία των business plan των τραπεζών.

Μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες την νέα χρονιά, αποτελούν επίσης η περαιτέρω περικοπή του λειτουργικού κόστους, η διατήρηση της κερδοφορίας χωρίς τα έκτακτα έσοδα του 2019 (κυρίως από τα ομόλογα), η διεύρυνση των «καλών» τραπεζικών εργασιών και η καλή συνεργασία με τις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων οι οποίες θα επωμιστούν το δύσκολο έργο της διαχείρισης του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάνεται η μάχη για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους του «Ηρακλή»

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί στις τράπεζες συντελεστής στάθμισης κινδύνου μέχρι να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τέσσερα όπλα η οριστική λύση στα «κόκκινα» δάνεια

Σχέδιο «Ηρακλής», ενεργοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ, νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας του ιδιωτικού τομέα και έμφαση στις αναδιαρθρώσεις περιλαμβάνει το σχέδιο κυβέρνησης – ΤτΕ για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα. Δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια. Τι δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Γιατί διατηρούν επιφυλάξεις οι τράπεζες

Ως υπερβολικά συντηρητικό σχέδιο χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ριζική εξυγίανση των ισολογισμών. Ποιο είναι οι «κρυφοί» κίνδυνοι για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται... Ηρακλής στις τράπεζες: Γιατί άργησε τρία χρόνια

Το σχέδιο για μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις παίρνει σύντομα την έγκριση της Κομισιόν. Οι καθυστερήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.