ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
EYATH-ΕΥΑΘ
Φωτο: ΕΥΑΘ

ΕΥΑΘ: Επένδυση 6 εκατ. για επεμβάσεις σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων

Η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με την ΑΚΤΩΡ για εργασίες στη μονάδα Αινεία στη Νέα Μηχανιώνα, όπου θα επιτευχθεί ο βέλτιστος αυτοματοποιημένος έλεγχος όλων των διεργασιών στοχεύοντας στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

Σειρά επεμβάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) «Αίνεια», στη Νέα Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού, έβαλε σε γραμμή αφετηρίας η ΕΥΑΘ ΑΕ, προχωρώντας στην υπογραφή νέας πενταετούς σύμβασης, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

Οι εργασίες για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα σε δύο χρόνια, ενώ με τις επεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί, θα επιτευχθεί ο βέλτιστος αυτοματοποιημένος έλεγχος όλων των διεργασιών (είσοδος - επεξεργασία – έξοδος. Παράλληλα, με τα προγράμματα ενεργειακής διαχείρισης και συντήρησης θα υπάρχει συνεχής εποπτεία των καταναλώσεων και της καθημερινής λειτουργίας του εξοπλισμού. «Απώτερος στόχος είναι, φυσικά, η εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ΕΕΛ «Αίνεια» στη Νέα Μηχανιώνα», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Με τη νέα σύμβαση, προβλέπεται η τοποθέτηση συστημάτων για την επιτήρηση των λυμάτων στην είσοδο και την έξοδο της εγκατάστασης, η παρακολούθηση του αζώτου στις δεξαμενές βιολογίας, η αναβάθμιση του τηλεχειρισμού και της τηλεπαρακολούθησης της μονάδας και ο περαιτέρω αυτοματισμός των αντλιοστασίων αποχέτευσης, όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Επίσης, έχουν προγραμματιστεί εργασίες όπως η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος της ΕΕΛ «Αίνεια» και των αντλιοστασίων της και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκής μονάδας, με τη χρήση της οποίας θα επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κι ενεργειακή αυτονομία. Παράλληλα, προβλέπεται η συλλογή, μεταφορά και αξιοποίηση - τελική διάθεση της αφυδατωμένης ιλύος και των παραπροϊόντων επεξεργασίας σε αδειοδοτημένους αποδέκτες, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

«Μετά και την αναβάθμιση της ΕΕΛΘ στη Σίνδο, η αναβάθμιση της “Αίνεια”, εντάσσεται απολύτως στο βιώσιμο, ανταγωνιστικό και τεχνολογικά αναπτυγμένο εταιρικό οικοσύστημα που στήνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια», των τουριστικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, επεξεργάζεται καθημερινά περίπου 27.000 m3 αστικών κυρίως λυμάτων και βοθρολυμάτων. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, η ιλύς που παράγεται στην εγκατάσταση διατίθεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού για καλλιέργειες.

Η εταιρεία, παρακολουθώντας με συνέπεια τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, την ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» και τις εθνικές στρατηγικές για την κλιματική αλλαγή, στηρίζει σταθερά με τις επενδύσεις της την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΑΘ: Αξιοποιεί κτίριο που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο από το 2005

Το κτίριο θα αποτελούσε τη στέγη εργαστηρίων και τεχνικών υπηρεσιών της ΕΥΑΘ, με την εταιρεία να σημειώνει ότι με βάση την οικοδομική άδεια, θα αποτελούνταν από ανατολικό και δυτικό τμήμα και θα ήταν τετραώροφο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξετάζει όλες τις επιλογές για το 25% του κλάδου των ΑΠΕ η Ελλάκτωρ

Η κατασκευαστική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως αποφάσισε να παραχωρήσει στην WA&AD περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ έως και την 31.03.2023.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams - Κούτρα αρχίζει η Ελλάκτωρ

Η συμφωνία, που αν οριστικοποιηθεί θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο αφού την Άκτωρ την αναλαμβάνουν στρατηγικοί επενδυτές με εμπειρία στον χώρο και οικονομικά ισχυροί.