ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στόχος η Attica Bank να αποτελέσει τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος

Συνέντευξη του Αλ. Εξάρχου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για τη συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Τη φιλοδοξία της επενδυτικής εταιρείας Thrivest Holdings LTD να δημιουργήσει την μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, περιέγραψε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες της Thrivest, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου ισχυρού τραπεζικού πόλου, καλύπτοντας ένα κενό της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, η οποία αποκλείει πολλές εταιρείες από την χρηματοδότηση.

Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η οποία θα καταλήξει στη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του. Η εξέλιξη αυτή, τόνισε, θα οδηγήσει στην «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα», ο οποίος θα συμπληρώσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το όφελος του να υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα, απαλλαγμένη από τους συστημικούς περιορισμούς, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, την παροχή τραπεζικής χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Εξάρχου.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου Ιντρακάτ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι επόπτες καλωσόρισαν τα σχέδια της Thrivest, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο οποίος πρόσθεσε ότι, ενώ οι μικρότερες εταιρείες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, οι οποίοι εδρεύουν στο Ντουμπάι. Δημιούργησαν οχήματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι τράπεζες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2022, στοχεύοντας στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών της κατασκευαστικής εταιρίας Ιντρακάτ, συμμετείχαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε η εταιρία, και απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 32%.

Οι τρεις τους είναι επίσης μέτοχοι πλειοψηφίας στην Παγκρήτια Τράπεζα, και όπως έχουν δηλώσει, προτίθενται να προχωρήσουν στην εξαγορά επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αυξάνοντας έτσι την συμμετοχή τους σε 44%. Τον Μάρτιο του 2022, η Παγκρήτια συμφώνησε να εξαγοράσει τα 15 υποκαταστήματα της HSBC Bank PLC στην Ελλάδα.

Δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Μετά τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια «ακόμα μία αύξηση κεφαλαίου θα είναι απαραίτητη», σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν στην δεύτερη αύξηση αναλογικά και με βάση το ποσοστό που κατέχουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα τράπεζα, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Η Τράπεζα Αττικής έχει γνωστοποιήσει ότι χρειάζεται να συγκεντρώσει μέχρι €473,3 εκατ. ($510 εκατ.), όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή της τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ελληνικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), κατέχει σήμερα 69,5% της Τράπεζας Αττικής, ενώ 20,1% ανήκει στο ΤΜΕΔΕ, το ταμείο των Ελλήνων μηχανικών και κατασκευαστών δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, για να δεσμευθεί η Thrivest αναφορικά με τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, χρειάζεται αντίστοιχα να δεσμευθούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι και να εξασφαλίσουν «ότι έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά το παρελθόν της Τράπεζας Αττικής», μέσα από την τοποθέτηση επαρκών κεφαλαίων «έτσι ώστε να γίνει μια νέα αρχή, και να σταματήσουν να μας απασχολούν  ζητήματα που προκύπτουν από το παρελθόν». Τέλος, ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη και για επιπρόσθετα κεφάλαια, ανάλογα με τον τρόπο που θα διαχειριστεί η τράπεζα το πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Νέα καθήκοντα αναλαμβάνει η Ελένη Γεωργιάδη

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα η κα Γεωργιάδη θα είναι η νέα διευθύντρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης. Έχει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο και εντάχθηκε στο δυναμικό της Attica Bank το 2018.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) το 2022

Οι συνολικές καταθέσεις του oμίλου αυξήθηκαν κατά περίπου 2% στο σύνολο του 2022 και κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 2,97 δισ. ευρώ, χωρίς ενδείξεις αλλαγής στην σύνθεσή τους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ζημιές 356 εκατ. το 2022, βελτίωση κεφαλαιακής επάρκειας

Η αύξηση των ζημιών ήλθε ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, καθώς η τράπεζα ενέγραψε προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ύψους 317,6 εκατ. ευρώ. Βρεττού: Θα υλοποιηθούν οι νέοι στόχοι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Στις 28 Απριλίου στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές

Όπως αποφασίστηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας θα μπουν προς διαπραγμάτευση οι 35.062.731 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ έκαστη που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ ύψους 473,3 εκατ. ευρώ.