ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Jumbo

Έτοιμη για... επίθεση στην αγορά η Jumbo με μειώσεις τιμών το 2023

Θα γίνει προσπάθεια μείωσης των τιμών γιατί, όπως εκτιμά ο επικεφαλής της εταιρείας Απ. Βακάκης, ο καταναλωτής δεν θα έχει για πολύ καιρό ακόμα μεγάλες αντοχές. Γεμάτο ταμείο και μηδενικός δανεισμός, αλλά δεν σχεδιάζονται εξαγορές.

.Ο επικεφαλής της Jumbo Απόστολος Βακάκης πιστός στο μότο του, «καλύτερα να εκπλήσσεις ευχάριστα παρά δυσάρεστα την επενδυτική κοινότητα», μιλώντας στους αναλυτές υπεραμύνθηκε του συντηρητικού  guidance  για το 2023 που κάνει λόγο για αύξηση πωλήσεων 15%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις «τρέχουν» με ρυθμό ανόδου 33%.

Όπως υποστήριξε «έξω έχει ηλιοφάνεια, αλλά η αγορά περιμένει μια δικαιολογία για να διορθώσει». Επανέλαβε μάλιστα ό,τι είχε πει στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας: «Αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός ο καταναλωτής θα σταματήσει να ψωνίζει. Οι τιμές σε λίγο θα είναι απαγορευτικές». Και επειδή, όπως χαρακτηριστικά είπε, «nο consumer, no party», επισήμανε την ανάγκη όλη η εφοδιαστική αλυσίδα να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών.

«Εμείς σεβόμαστε τον καταναλωτή και όποιο όφελος προκύψει από τη μείωση του λειτουργικού κόστους (ρεύμα, επιτόκια, εργατικά κ.α.) θα το επιστρέψουμε στον καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Βακάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2023 το περιθώριο μικτού κέρδους υποχωρεί στο 54% από 55,92% το 2022. Αυτό δείχνει ότι μπορεί εντός της χρήσης η εταιρεία να ακολουθήσει επιθετική εμπορική πολιτική ώστε να διατηρήσει τα μερίδια αγορά της, αφού πέρυσι όλη η ανάπτυξη προήλθε από τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Ο κ. Βακάκης για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγορών από τη Jumbo λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση «θα ήταν η αρχή του τέλους». Οπως υποστήριξε: «Η Jumbo είναι ένα αεροπλάνο που προσγειώνεται και απογειώνεται. Δεν θέλουμε να την κάνουμε ρουκέτα και να μην ξέρουμε που πηγαίνει». Επίσης, απέκλεισε τη σύναψη δανεισμού για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Η σχετική ερώτηση τού έγινε επειδή η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού των 200 εκατ. ευρώ που λήγει το 2026 και, αν εξαιρεθούν οι μισθώσεις, ο δανεισμός της γίνεται μηδενικός. Όμως ο κ. Βακάκης ήταν κάθετος λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πλάνο για νέο δανεισμό. Άλλωστε στο τέλος του 2022 το ταμείο της εταιρείας  ήταν κατά 522 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από τα δάνεια για αυτό και αποφασίστηκε η πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου.
 
Σε ότι αφορά στο δίκτυο, η εταιρεία θα προχωρήσει στην προσθήκη ενός νέου καταστήματος στη Βουλγαρία με μίσθωση, ενός ιδιόκτητου καταστήματος στη Ρουμανία, ενώ το  νέο υπερ-κατάστημα στην Κύπρο, αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του 2023.

Για την αγορά του Ισραήλ, όπου για πρώτη φορά ο όμιλος απέκτησε παρουσία μέσω συμφωνίας franchise, o κ. Βακάκης επισήμανε πως η λειτουργία του πρώτου σημείου πώλησης ανέδειξε κάποια προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν ώστε να ξεδιπλωθεί στη συνέχεια το πλάνο ανάπτυξης για 15 καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις της διοίκησης για το σύνολο του 2023 κάνουν λόγο για αύξηση πωλήσεων κατά 15% σε σχέση με το 2022 στα 1,08 δισ. ευρώ και για  περιθώριο μικτού κέρδους στο 54%. Επίσης, τα  καθαρά κέρδη  θα κυμανθούν μεταξύ 270 και 275 εκατ. ευρώ.

Το 2022, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 14,12% σε σύγκριση με το 2021 και έφτασαν τα 949,38 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν στα 336,75 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 10% και τα  καθαρά κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 248,6 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 14,78% συγκρινόμενα με το 2021.

Στο τέλος 2022 ο όμιλος αριθμούσε 83 καταστήματα σε Ελλάδα (53), Κύπρο (5) Βουλγαρία (9) και Ρουμανία (16). Μέσω συνεργασιών, ο όμιλος έχει παρουσία με 33 καταστήματα που φέρουν το σήμα Jumbo, σε επτά  χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στηρίζουν την κερδοφορία της Jumbo τα μειωμένα κόστη των προμηθευτών

Μειώσεις τιμών σε αρκετά προϊόντα για την προστασία των μεριδίων αγοράς. Χάρη στα υψηλά διαθέσιμα του ομίλου, φέτος οι μέτοχοι μοιράστηκαν 401 εκατ. ευρώ ή 2,94 ευρώ ανά μετοχή με τη μερισματική απόδοση να ξεπερνά το 12%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απ. Βακάκης: Απειλή και για τα Jumbo από τον πληθωρισμό των τροφίμων

Στον κλάδο της εταιρείας καταγράφεται αποκλιμάκωση τιμών, αλλά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Χρηματικές διανομές -ρεκόρ 401 εκατ. ευρώ στους μετόχους εντός του 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε επίθεση τιμών η Jumbo με μειώσεις σε 150 κωδικούς κάθε ημέρα

Για επιθετική εμπορική πολιτική με στόχο να «κλέψει» πελάτες η αλυσίδα από τον ανταγωνισμό μίλησε ο Απ. Βακάκης, ενώ τόνισε ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η ανταμοιβή των μετόχων. Τι είπε για τη διαδοχή του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Πώς ο Βακάκης έβαλε τα... γυαλιά σε ξένους θεσμικούς επενδυτές

Τρία χρόνια μετά την κόντρα με τους ξένους θεσμικούς, που πίεζαν για εξαγορές και μεγαλύτερα μερίσματα, η Jumbo έχει διπλασιάσει τον τζίρο της με οργανική ανάπτυξη και έχει μοιράσει στους μετόχους περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.