ΓΔ: 1198.08 -0.19% Τζίρος: 84.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:18:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Η ΔΕΗ εξαγόρασε τις μειοψηφίες στις εταιρείες της ENEL Ρουμανίας

Η συμφωνία με τη  Fondul Proprietatea περιλαμβάνει την πώληση όλων των μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει και στις πέντε Εταιρείες της ENEL ROMANIA, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ.

Σε συνέχεια του deal της ΔΕΗ με την ιταλική ENEL, έρχεται η συμφωνία για την εξαγορά των συμμετοχών της Fondul Proprietatea στις θυγατρικές της ENEL Ρουμανίας έναντι του ποσού των περίπου 131 εκατ. ευρώ.

Η Fondul Proprietatea κατέχει μειοψηφικά ποσοστά:

  • στις 3 εταιρείες διανομής: e-distributie Mountenia (EDM), e-distributie Banat (EDB) και e-distributie Dobrogea (EDD) και
  • στις 2 εταιρείες προμήθειας: Enel Energie Muntenia (EEM) και Enel Energie (EE).

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η ENEL όταν απέκτησε τις εταιρείες Διανομής και Προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο, προβλέπονται δικαιώματα προσκολλήσεως (tag along rights) για τους μετόχους μειοψηφίας (SAPE και FONDUL), στην περίπτωση που η ENEL θελήσει στο μέλλον να πωλήσει τη συμμετοχή που κατέχει στις εταιρείες EDM και EEM. 

Η συμφωνία της ΔΕΗ με τη  Fondul Proprietatea περιλαμβάνει την πώληση στη ΔΕΗ όλων των μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει και στις πέντε (5) Εταιρείες της ENEL ROMANIA, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ έναντι του ποσού των περίπου 131 εκατ. ευρώ.

Βάσει της τιμής ανά μετοχή που προσέφερε η ΔΕΗ στην ENEL, το τίμημα που θα αντιστοιχούσε στα ποσοστά της Fondul ανέρχεται σε περίπου 179 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, η ΔΕΗ αποκτά τις συμμετοχές της Fondul με discount άνω του 26%, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας έτι ισχυρότερο ρόλο στις Εταιρείες – Στόχους και ιδιαίτερα στα Δίκτυα Διανομής, όπου αποκτά καταστατική πλειοψηφία.

Στην ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ΔΕΗ αναφέρει: 

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού («Δ.Ε.Η.») ανακοινώνει ότι στις 19 Απριλίου 2023 υπέγραψε συμφωνία με την Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Fondul στις εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A. (12%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%), E-Distributie Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distributie Banat S.A. (24,1%), και ENEL Energie S.A. (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ με βάση spot ισοτιμία FX 0,20).  

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Enel στις 9 Μαρτίου 2023 για την πώληση όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία. 

Η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση την συμφωνία με την Fondul υπόκειται μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγή μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν όταν και αν αυτό απαιτηθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEI-Solar-Share
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωμένες λύσεις για φωτοβολταϊκά στη στέγη δίνει η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεχή υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.
MyDEI-DEI
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

myΔΕΗ: Ο νέος ψηφιακός κόσμος της ΔΕΗ, διαθέσιμος για όλους τους πελάτες

Το myΔΕΗ είναι ο νέος ψηφιακός κόσμος που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε και να διαχειρίζονται τις παροχές τους και τα προσωπικά τους στοιχεία.