Creta Farms

Με ψήφο των τραπεζών θα εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms

Λύθηκε το σοβαρό διαδικαστικό πρόβλημα από τράπεζες και επενδυτή. Με την «ορθόδοξη» διαδικασία της γενικής συνέλευσης και όχι από ειδικό εντολοδόχο η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης.

Η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχουν οι τράπεζες και χωρίς τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου φέρεται να προκρίνεται ως διαδικασία που θα ακολουθηθεί, με τα πιστωτικά ιδρύματα και τον προτιμητέο επενδυτή να εμφανίζονται να έχουν βρει «κοινό τόπο» στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Στο φόντο της σημερινής ημέρας βρίσκεται η έκτακτη γενική συνέλευση στο Ρέθυμνο, η οποία έχει ως μοναδικό θέμα τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου, εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει ένα δείγμα για την κατάσταση που επικρατεί στην αλλαντοβιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή που φέρεται να εμφανίστηκε στα τετ-α-τετ τραπεζών και επενδυτή που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, όπου και υπήρξε συμφωνία να ακολουθηθεί η «ορθόδοξη» διαδικασία της έγκρισης του σχεδίου από τη γενική συνέλευση και όχι από ειδικό εντολοδόχο.

Σημειώνεται ότι η ασυνήθιστη πρόταση για έγκριση από ειδικό εντολοδόχο είχε τεθεί σε συζήτηση από πιστώτρια τράπεζα, καθώς εκφράζονταν φόβοι για τις εκκρεμείς αμφισβητήσεις της νομιμότητας της διαδικασίας απόκτησης μετοχών λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων. Να σημειωθεί ότι ο επενδυτής από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο σενάριο της έγκρισης από εντολοδόχο.

Οι επόμενες κινήσεις

Πλέον τα βασικά βήματα που περιλαμβάνει η διαδικασία που φέρεται ότι προκρίνεται θέλουν αρχικά τον ορισμό νέου Δ.Σ στην σημερινή γενική συνέλευση (σ.σ. στο βαθμό που δεν υπάρξει απαρτία η πραγματοποίηση επαναληπτικής γενικής συνέλευσης έχει οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου).

Κατόπιν αυτού, το νέο δ.σ. θα υπογράψει την συμφωνία εξυγίανσης, η οποία μετά θα τεθεί στους μετόχους για έγκριση σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση, η ημερομηνία της οποίας θα πρέπει να οριστεί το προσεχές διάστημα.

Ερώτημα παραμένει εάν το σχέδιο εξυγίανσης θα υποβληθεί στο δικαστήριο για επικύρωση, πριν ή μετά την έγκρισή του από την γενική συνέλευση των μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι εκφρασμένη πρόθεση ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές το τελευταίο διάστημα, η έγκριση του σχεδίου από την γ.σ. των μετόχων να έπεται της κατάθεσής του στο Πρωτοδικείο και πριν την τελική επικύρωσή του από το δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον για τη σημερινή γενική συνέλευση επικεντρώνεται στα άτομα που θα προταθούν για το νέο Δ.Σ. της αλλαντοβιομηχανίας. Τα νέα μέλη του δ.σ θα προταθούν από τις πιστώτριες τράπεζες, που ελέγχουν και το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι

Επί κρητικού εδάφους, υπάρχει μια επιπλέον ανησυχία μεταξύ των εργαζόμενων, κυρίως μετά την γνωστοποίηση της δημιουργίας της νέας εταιρείας Impala Hellas, η οποία όπως έχει ήδη αναφέρει το busisnessdaily.gr, θα έχει έδρα το Δήμο Περιστερίου.

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί μείζον θέμα για τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι ο φερόμενος ως προτιμητέος επενδυτής εμφανίζεται να έχει εκφράσει την πρόθεση να μη μεταφερθεί η μονάδα παραγωγής ούτε να περισκοπούν θέσεις απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μολονότι το κλίμα εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένο αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των διαδικασιών που θα ανοίξουν το δρόμο για την εξυγίανση της εταιρείας, ορισμένες φωνές εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις είναι έντονες, γεγονός που μπορεί να κοστίσει σημαντικά στην πορεία της υπόθεσης. «Η Creta Farms παραμένει μια "καυτή πατάτα" για τις τράπεζες» αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες που παρακολουθούν την υπόθεση.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή ανακοίνωση της Creta Farms, που ήρθε ως απάντηση σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκαλεί εντύπωση η αναφορά στον ειδικό έλεγχο που πραγματοποιεί η Deloitte, ζήτημα για το οποίο το επενδυτικό κοινό ενημερώνεται ότι διερευνάται η εξεύρεση πόρων για την αποπληρωμή της. Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα της έρευνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Deloitte διεξάγεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 κατόπιν σχετικής εντολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της Creta Farms με συνολικό «κούρεμα» 64%

Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες για να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία από τα συντρίμμια της βιομηχανίας αλλαντικών, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι.