ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μαρία Βέργη, Deputy General Manager, Επικεφαλής SME Recovery της Intrum Hellas

Μ. Βέργη (Intrum): Δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ είναι σε καθεστώς ρύθμισης

Όπως τόνισε η General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις.

Δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ενώ δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες, τόνισε η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, από το βήμα του Risk Management & Compliance Conference που πραγματοποιείται σήμερα, προσθέτοντας ότι η Intrum έχει επαναφέρει σε πλήρη κανονικότητα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στη δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης, η κυρία Βέργη τόνισε ότι χιλιάδες δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε μια κανονική τραπεζική σχέση με προοπτικές πλήρους ή και αναπτυξιακής πλέον συνεργασίας με την Τράπεζά τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συναινετικής συνεννόησης με τον δανειολήπτη, και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου σε άνω των 3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, επισήμανε η κυρία Βέργη.

Σε ερώτηση για τον τρόπο λειτουργίας των servicers, η κυρία Βέργη τόνισε ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και υπάγονται σε ένα αυστηρό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ενώ βελτιώνουν συνεχώς την επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

«Ως όμιλος Intrum προτάσσουμε αξίες όπως η αφοσίωση και η ενσυναίσθηση και ο στόχος μας είναι να προτείνουμε σε κάθε δανειολήπτη την καλύτερη δυνατή λύση ρύθμισης, βάσει των δυνατοτήτων του για αποπληρωμή, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξασφαλίσεις που υφίστανται κάθε φορά. Ειδική πρόνοια λαμβάνουμε για περιπτώσεις, είτε ευάλωτων πολιτών βάσει των ειδικών διατάξεων, είτε ατόμων με ζητήματα υγείας, όπως επίσης και δανειοληπτών με πρώτη κατοικία αξίας χαμηλότερης των 100 χιλ. ευρώ», επισήμανε.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η κυρία Βέργη τόνισε ότι η πλατφόρμα έχει πολύ ουσιαστική παρουσία στη ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και μικρών κυρίως επιχειρήσεων, με συνεχώς επιταχυνόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2023, έχουν υποβληθεί οριστικά αιτήσεις για οφειλές 8,5 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει εξεταστεί το 53% εξ αυτών, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί συνολικά από Τράπεζες, Servicers και Δημόσιο ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

«Η εγκρισιμότητα όσον αφορά τις οφειλές που διαχειριζόμαστε από δάνεια ανέρχεται σε 72% συνολικά ενώ για μικρότερες οφειλές κάτω των 200 χιλ. ευρώ έχει ανέλθει στο 75%», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Δάνεια σε αγρότες έως 25.000 ευρώ με χαμηλό επιτόκιο

Η τράπεζα σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα χρηματοδοτήσουν επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στην επεξεργασία τροφίμων.
Intrum, Georgakopoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαρτοφυλάκιο 72 ξενοδοχείων αξίας 254 εκατ. ευρώ πωλήθηκε από την Intrum

Το χαρτοφυλάκιο Tethys περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, με 11 ακόμα στην Κρήτη και 19 σε Μακεδονία και Θράκη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Βέργη: Οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση για ρευστότητα και επενδύσεις

Η γενική διευθύντρια μίλησε για τις δυνατότητες που δίνονται στις επιχειρήσεις αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους και υπογράμμισε ότι η Intrum μεριμνά ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις να έχουν επόμενη ημέρα και να είναι ανταγωνιστικές.