marina_floisvos
Η μαρίνα του Φλοίσβου. Πηγή: Shutterstock.

Το fund που πίστεψε στην Ελλάδα και επένδυσε εκατοντάδες εκατ.

Το αμερικανικό private equity fund έχει αποκτήσει στρατηγικές θέσεις στον τομέα της Υγείας με μεγάλες εξαγορές, ενώ τώρα προσθέτει στα αποκτήματά του τέσσερις σημαντικές μαρίνες.

Το στόρι της ελληνικής ανάκαμψης έχει πιστέψει το αμερικανικό Fund CVC Capital Partners, που κινείται δραστήρια τα τελευταία χρόνια επί ελληνικού εδάφους έχοντας ήδη επενδύσει από τον Απρίλιο του 2017 περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ στην χώρα μέσω εξαγορών στον χώρο της Υγείας, ενώ τώρα «ποντάρει» και στον τουρισμό, εξαγοράζοντας σημαντικές μαρίνες.

Στο ελληνικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του fund προστέθηκαν και οι μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουνιών Κέρκυρας, καθώς η CVC Capital Partners μέσω του CVC Fund VII, εξαγόρασε την τουρκική D-Marin του ομίλου Dogus, που έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κροατία. Μια επένδυση της οποίας το ύψος δεν έχει γίνει γνωστό καθώς το deal υπόκειται σε εγκρίσεις από τις αρχές.

Από την τελευταία επένδυση φαίνεται ότι το CVC Capital Partners, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επενδύσεων του στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που γεννά η  συγκυρία, όπου σημαντικά assets βρίσκονται προς πώληση, ειδικά σε κλάδους που υπόσχονται ανάπτυξη άμεσα.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός όμιλος Dogus από τον οποίο εξαγόρασε η CVC την D. Marin, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον όμιλο Κυριακούλη, είχε αποκτήσει στις αρχές του 2013 πλειοψηφική συμμετοχή στις μαρίνες Κέρκυρας, Λευκάδας και Ζέας, ενώ είχε προηγηθεί η απόκτηση μεριδίου και στη μαρίνα Φλοίσβου κατόπιν έτερης συμφωνίας με την Lamda Development.

Οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να αποκτήσουν 2.775 θέσεις ελλιμενισμού στις ελληνικές μαρίνες ή αλλιώς το 34% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας. Επιπλέον, εκτός από το αρχικό 51%, ο τουρκικός όμιλος είχε αυξήσει το 2015, περαιτέρω το ποσοστό του, ενώ ο όμιλος Κυριακούλη διατήρησε ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 10% στην κοινή εταιρεία KG Med Marinas. Τα σοβαρά προβλήματα υπερχρέωσης της Dogus την ανάγκασαν να αναζητήσει αγοραστή, δίνοντας την ευκαιρία στην CVC για ένα πολύ σημαντικό deal.

Διαχειρίζονται κεφάλαια 82,5 δισ. δολ.

Το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολ., με σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και στην Ασία. Το CVC Capital Partners διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία.

Τα συμφέροντα του στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Υγεία, εκπροσωπούνται μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το θεραπευτήριο Υγεία. Επίσης, είναι στις δύο υποψήφιες μαζί με την Fosun για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, εφόσον τελικά η μητρική τράπεζα προχωρήσει στην πώληση.
 
Το CVC ξεκίνησε την πορεία του στην ελληνική αγορά Υγείας το 2017 και πλέον έχει στρατηγικές θέσεις, καθώς κατέχει μία κλινική στα νότια προάστια, το Metropolitan, το ΙΑΣΩ General στον άξονα Χολαργού – Κέντρου Αθηνών, το Υγεία και δύο μαιευτικές κλινικές (Μητέρα – Λητώ).

Για να αποκτήσει τις κλινικές Metropolitan και Ιασώ General έχει δαπανήσει περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ανέλαβε το δανεισμό των παραπάνω μονάδων, που ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, για τον όμιλο Υγεία, το CVC πλήρωσε συνολικά 204,4 ευρώ, και ανέλαβε καθαρό δανεισμό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι, η  ευρύτερη στρατηγική του, στον νοσοκομειακό κλάδο περιλαμβάνει, μαζί με τα ελληνικά, άλλα 25 νοσοκομεία τα οποία έχει εξαγοράσει σε Ιταλία, Γαλλία, και Ισπανία, ενώ στους σχεδιασμούς του περιλαμβάνεται και η διαχείριση μονάδων υγείας του δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιμάνια: Το αμερικανικό σχήμα για Αλεξανδρούπολη - Καβάλα

Κοινοπραξία υπό την ομπρέλα της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, με συμμετοχή του fund Black Summit και ευρωπαϊκού λιμένα μπαίνει στο διαγωνισμό. Δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον η ONEX, αφοσιώνεται στα ναυπηγεία.