ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για το deal της ΔΕΗ με την Enel Romania

Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να καταστεί βασικός παίκτης στην περιοχή.

Το «πράσινο φως» για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου των δραστηριοτήτων της Enel Romania από τη ΔΕΗ, έδωσε η Κομισιόν, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, λόγω της μη αλληλεπικάλυψης των δραστηριοτήτων των εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι η ENEL Romania δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Ρουμανία, καθώς και στην παροχή συναφών υπηρεσιών. Η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στην Ελλάδα.

Η πράξη εξαγοράς εξετάστηκε δυνάμει της απλουστευμένης διαδικασίας ελέγχου των συγκεντρώσεων. Η συμφωνία, με βάση όσα έχει δηλώσει η διοίκηση της Επιχείρησης, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Με την εξαγορά αυτή η ΔΕΗ γίνεται ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη και προσθέτει 3,2 εκατ. πελάτες, ενώ αποκτά άμεση πρόσβαση σε ΑΠΕ με αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής.

Η πληρωμή του τιμήματος θα γίνει κατά τα 2/3 με δανεισμό και κατά το 1/3 με ίδια κεφάλαια. Πιο αναλυτικά, η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ μέσω ενός συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5 ετών από Ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες. Σημειώνεται ότι το συνολικό αντίτιμο υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές και περιλαμβάνει έναν μηχανισμό κερδών στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stassis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε από τη ΔΕΗ η εξαγορά της Enel Romania έναντι 1,24 δισ.

Γιώργος Στάσσης: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις με Enel

Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με την ιταλική εταιρεία για την απόκτηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία, όπου η Enel έχει ισχυρή παρουσία αλλά έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών χονδρικής του ρεύματος.
businessdaily-Alexandridis-DEI
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλεξανδρίδης: Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε διεθνή παίκτη στην πράσινη ενέργεια

Στις εξαγορές από τη ΔΕΗ της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ στην Ελλάδα και της ΕNEL στη Ρουμανία αναφέρθηκε ο CFO του Ομίλου ΔEΗ και μίλησε για τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν στα δυο αυτά deals.