ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Intralot

Intralot: Νέα αύξηση κεφαλαίου έως 111 εκατ. με στόχο την ολική επαναφορά

Στις 30/8 οι αποφάσεις. Τι εκτιμούν αναλυτές για τους όρους διάθεσης των νέων μετοχών. Λύνεται οριστικά το πρόβλημα των ιδίων κεφαλαίων και βγαίνει από επιτήρηση η μετοχή.

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ποσού έως 111 εκατ. ευρώ θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι της Intralot κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Όπως προκύπτει από την πρόσκληση της ΓΣ το 14ο θέμα προβλέπει την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο «κατά ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της που υφίσταται κατά την ημερομηνία χορήγησης των εν λόγω εξουσιών στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήτοι να το αυξάνει μέχρι και κατά €111.401.100», όπως σημειώνεται στο Σχέδιο προτεινόμενων αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώνονταν σε -87,7 εκατ. ευρώ και στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2023 στα -87,4 εκατ. ευρώ.

Με την αύξηση η διοίκηση φιλοδοξεί να πετύχει την ολική επαναφορά της εταιρείας στην κανονικότητα προχωρώντας στην αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου και αντιμετωπίζοντας παράλληλα το πρόβλημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων που κρατά την μετοχή δέσμια στην «προσβλητική»  κατηγορία υπό επιτήρηση. Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής πραγματοποιείται στο καθεστώς επιτήρησης από το καλοκαίρι του 2020 εξαιτίας της υποχώρησης των ιδίων κεφαλαίων σε αρνητικά επίπεδα λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Η καθήλωση της Intralot για τόσο μεγάλο διάστημα στο ειδικό αυτό καθεστώς διαπραγμάτευσης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάκαμψη και εξυγίανση της εταιρίας τα τελευταία χρόνια, μιας εταιρίας που αποτελεί «κορυφαίο παίκτη στην παγκόσμια αγορά παιγνίων» σύμφωνα με στελέχη της.

Πάντως πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η διοίκηση της εταιρείας υποστήριζε ότι το πρόβλημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων θα λύνονταν με την ΑΜΚ του 2022, ύψους 129 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε καθώς δεν είχε εκτιμηθεί από τα στελέχη της Intalot ότι δεν μπορούσαν λογιστικά να αποτυπωθούν στον ισολογισμό τα νέα  κεφάλαια καθώς το σύνολο των 129 εκατ. κατευθύνθηκαν για την εξαγορά του 34% της αμερικανικής Intalot, ώστε η μητρική Intralot να ελέγχει το 100%. Αρρυθμία που προδίδει κακό σχεδιασμό από πλευράς διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΑΜΚ του 2022 συμμετείχε ως στρατηγικός επενδυτής η αμερικανική Standard General, η οποία κάλυψε το 54,8% της ΑΜΚ και απέκτησε το 32,9% του συνολικού αριθμού μετοχών της Intralot.

Οι γκρίνιες για την νέα ΑΜΚ

Αν και παραδοσιακά οι αυξήσεις κεφαλαίου προκαλούν γκρίνια στους μετόχους μειοψηφίας (χθες η μετοχή της Intralot υποχώρησε σε ποσοστό -5,88%), ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι μέτοχοι ενισχύουν κεφαλαιακά την εταιρεία τους αυτό μεταδίδει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές και τις δυνατότητες της εταιρίας.

Και στην περίπτωση της νέας ΑΜΚ της Intralot τη μερίδα του λέοντος θα εισφέρουν οι βασικοί μέτοχοι: η Standard General που ελέγχει το 32,9% και ο Σωκράτης Κόκκαλης που ελέγχει το 32,42%. Δηλαδή αν η αύξηση φτάσει το μέγιστο ποσό, τα 111 εκατ. ευρώ,  οι δυο βασικοί μέτοχοι θα εισφέρουν 72,5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 38 εκατ. οι άλλοι μέτοχοι.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν θα καλύψουν τη συμμετοχή τους οι βασικοί μέτοχοι ωστόσο αναλυτές εμφανίζονται βέβαιοι γι’ αυτό τονίζοντας ότι η ΑΜΚ εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των βασικών μετόχων για την εξυγίανση και δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ποσοστό 5,01% της Intralot βρίσκεται στον έλεγχο της INTESA SANPAOLO S.P.A.  

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Intralot διαμορφώνεται στα 237 εκατ. ευρώ και μετά την ΑΜΚ θα ξεπεράσει σημαντικά τα 300 εκατ. που θα την καταστήσει μια από τις ισχυρότερες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Όπως εκτιμούν αναλυτές το πιθανότερο είναι να διατεθούν 5 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές με τιμή διάθεσης κοντά στην τιμή της προηγούμενης ΑΜΚ (0,58 ευρώ). 

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη ΓΣ της Ιντρακόμ σε ερώτηση μετόχου για το αν η Intracom θα μπορούσε να αγοράσει ποσοστό στην Intralot, ο κ. Κόκκαλης το άφησε ανοιχτό χωρίς να πει περισσότερα.

Λύση πακέτο και φυγή προς τα εμπρός

Με την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Intralot η διοίκηση φιλοδοξεί ότι θα επιτύχει την ολική επαναφορά της εταιρίας στην κανονικότητα, με την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης, την  έξοδο της μετοχής από την επιτήρηση και την επιτάχυνση του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Στόχος της εταιρείας είναι στη ΓΣ να έχει ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου, με ανεξόφλητο υπόλοιπο 356 εκατ. ευρώ, και το οποίο αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο χρηματοοικονομικό βραχνά. Το ομολογιακό δάνειο λήγει το Σεπτέμβριο του 2024 ωστόσο η Intralot επιθυμεί ένα χρόνο νωρίτερα να εκπέμψει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την πιστοληπτική της ικανότητα.

Η αναδιάρθρωση του δανεισμού, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, μπορεί να γίνει είτε με έκδοση νέου ομολόγου, είτε με τραπεζικό δανεισμό. Υπενθυμίζεται πως η αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου της αμερικανικής θυγατρικής ύψους 258 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2022 έγινε με τραπεζικό δανεισμό που χορήγησαν αμερικανικές τράπεζες. Η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι ευνοϊκή για την εταιρία ωστόσο θετικά θα προσμετρηθεί η σημαντική βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας την τελευταία 2ετία.

Επιπλέον με την ΑΜΚ, η οποία θα προσεγγίσει τα 111 εκατ. ευρώ, θα επανέλθουν σε θετικό επίπεδο τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας που στις 30.03.23 διαμορφώθηκαν σε -87,4 εκατ. ευρώ. Η επάνοδος σε θετικά ιδία κεφάλαια θα επαναφέρει άμεσα την μετοχή στο κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης εξέλιξη που θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στη μετοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγώνας δρόμου της Intralot για έξοδο από την επιτήρηση στις 7 Νοεμβρίου

Αντίστροφή μέτρηση για την έξοδο της μετοχής από το ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης μετά από 3,5 χρόνια. Δημοσιεύει ισολογισμό με θετικά ίδια κεφάλαια μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Intralot έγινε... αμερικανική: Από τις ΗΠΑ το 79% των κερδών

Κατά 95% η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας προέρχεται πλέον από τις θυγατρικές στις ΗΠΑ και τη Μάλτα, ενώ έχει εξαϋλωθεί η συνεισφορά άλλων, παραδοσιακά ισχυρών αγορών, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.
Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 80% συμμετοχή στην ανταλλαγή του ομολόγου 2021 της Intralot

Οι κάτοχοι των ομολόγων θα πάρουν νέους τίτλους που θα εκδοθούν από την αμερικανική θυγατρική Intralot Inc., ενώ εκκρεμεί η έγκριση αντίστοιχης πρότασης αναδιάρθρωσης για το ομόλογο 500 εκατ. του 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η χρυσή ευκαιρία της Intralot στις ΗΠΑ και οι απειλητικοί ανταγωνιστές

Η αμερικανική θυγατρική του ελληνικού ομίλου μπορεί να επωφεληθεί από την αναμενόμενη εκτόξευση τζίρου του αθλητικού στοιχήματος στην Αμερική, αλλά βρίσκει μπροστά της κολοσσούς, όπως η βρετανική Entain.