ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Intralot: Η λογιστική «αρρυθμία» που κρατά σε επιτήρηση τη μετοχή της

Γιατί η αύξηση κεφαλαίου δεν έλυσε το πρόβλημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων στη λογιστική κατάσταση 9μηνου. Καθησυχαστική η διοίκηση, αναφέρει πως το θέμα είναι καθαρά λογιστικό και θα βρεθεί σύντομα λύση.

Η επαναφορά της μετοχής της Intralot σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης από την επιτήρηση που είναι σήμερα θα καθυστερήσει ίσως και πέραν του πρώτου τριμήνου του 2023. Αυτός ήταν και ο λόγος που χθες η μετοχή υποχώρησε κατά -9,4% με ασυνήθιστα υψηλό όγκο συναλλαγών στα 628.000 τεμάχια.

Τι έχει συμβεί: Η μετοχή ήταν σε καθεστώς επιτήρησης επειδή η εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια -περίπου 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022- αλλά με την αύξηση κεφαλαίου των 129 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο αναμενόταν στον ισολογισμό του 9μηνου τα ίδια κεφάλαια να είχαν θετικό πρόσημο. Μάλιστα, επειδή η νομοθεσία επιβάλει οι αλλαγές στην καθαρή θέση να πιστοποιούνται με τον ισολογισμό ολόκληρης της χρήσης, η διοίκηση είχε προϊδεάσει πως με τη δημοσίευση του ισολογισμού του 2022 (τον Μάρτιο του 2023) η μετοχή θα επανέρχονταν σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης.

Στον ισολογισμό όμως του 9μηνου τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά στα 101,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις της διοίκησης κατά την ενημέρωση των αναλυτών, αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως τα κεφάλαια της αύξησης κατευθύνθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν για την εξαγορά του 34% της αμερικανικής θυγατρικής, ώστε η μητρική Intralot να ελέγχει το 100%. Επειδή όμως το asset που αγοράστηκε με τα λεφτά της αύξησης ενοποιούνταν ήδη στον ισολογισμό, αυτή η υπεραξία δεν μπορεί να αποτυπωθεί.  Σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, η αξία της θυγατρικής στις ΗΠΑ πρέπει να αποτυπώνεται στην ιστορική αξία και όχι στην τρέχουσα, που μετά την αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. 

Πως λύνεται το πρόβλημα; Η διοίκηση ανέφερε πως υπάρχουν λογιστικοί χειρισμοί για τη «μέτρηση» της πραγματικής αξίας της θυγατρικής, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Ενδεχομένως το IPO της θυγατρικής στο Nasdaq, που έχει καθυστερήσει λόγω της μεταβλητότητας των αγορών, να ήταν μια διέξοδος. Τώρα, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη εκτός από την εξεύρεση της λύσης να δώσει μάχη και με το χρόνο ώστε το λογιστικό αυτό θέμα να τακτοποηθεί και η μετοχή να βγει από την επιτήρηση το συντομότερο δυνατό.

Εκτός από αυτή  τη λογιστική «αρρυθμία», η διοίκηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του 9μηνου και εκτίμησε πως στο τέλος της χρήσης τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 110 εκατ. ευρώ του 2021, αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Έρχονται νέα συμβόλαια - Τι θα γίνει με την αναχρηματοδότηση του ομολόγου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralol, κ. Χρυσόστομος Σφάτος προανήγγειλε την υπογραφή ενός συμβολαίου επέκτασης στη διαχείριση λοταρίας στις ΗΠΑ  και ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 με ανεξόφλητο υπόλοιπο 356 εκατ. ευρώ και κουπόνι 5,25%. Σε ερώτηση αναλυτή αν η αναχρηματοδότηση θα γίνει με νέο ομόλογο ή με τραπεζικό δανεισμό όπως στο ομόλογο της θυγατρικής στις ΗΠΑ ο κ. Σφάτος διευκρίνισε πως και τα δύο σενάρια είναι στο τραπέζι.

Στο 9μηνο, ενώ η εταιρεία «έκαιγε» μέχρι τώρα κεφάλαια, εμφάνισε θετικό cash flow 25 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ από 82,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021. Η θυγατρική στις ΗΠΑ εμφάνισε πωλήσεις 117 εκατ ευρώ και EBITDA 46,6 εκατ. ευρώ. Η μητρική Intralot εισέπραξε και μέρισμα 10 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Το 64,6% των εσόδων του ομίλου προήλθε από τα παιχνίδια λοταρίας, το 14,4% από τον αθλητικό στοιχηματισμό, το 11,8% από τα VLTs και το 9% από συμβόλαια τεχνολογίας.

Το next big thing για την εταιρεία αναμένεται να είναι η αγορά της Αυστραλίας. Στο 9μηνο η τοπική θυγατρική είχε έσοδα 18,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 13,3 εκατ. ευρώ (!) λόγω της επέκτασης του δικτύου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Έρχεται «καθαρή» λύση για το θέμα των αρνητικών κεφαλαίων

Προτεραιότητα της διοίκησης να βγει η μετοχή από το καθεστώς επιτήρησης. Καλύτερες οι επιδόσεις το α' τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022. Άρχισαν οι διαδικασίες για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Στοίχημα» Intralot στο i-lottery στις ΗΠΑ, τι θα κάνει για τον δανεισμό

Η απελευθερωμένη αγορά στοιχήματος στις ΗΠΑ έφερε πέρυσι τζίρο 200 εκατ. και EBITDA 75 εκατ. δολ., ενώ μεγάλη ανάπτυξη αναμένεται στις εφαρμογές κινητών. Άρχισε η διαδικασία για αναχρηματοδότηση του ομολόγου 356 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σ. Κόκκαλης: Σχεδιασμός για εισαγωγή της Intalot Inc. σε Wall ή Nasdaq

Άμεσος στόχος η αύξηση της αξίας της θυγατρικής στις ΗΠΑ με νέα συμβόλαια. Μετά τον Μάρτιο του 2023 η μετοχή της Intralot θα βγει από το καθεστώς επιτήρησης στο ΧΑ. Τι δείχνει το πρώτο εξάμηνο για την πορεία του ομίλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιntralot: Εξασφαλισμένη η αύξηση κεφαλαίου από Σ. Κόκκαλη και Standard General

Με την αύξηση η εταιρία αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα των αρνητικών κεφαλαίων, η μετοχή θα επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης ενώ η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στο turn around η Intralot, πώς θα καλυφθεί η αύξηση

Αρχίζει σήμερα η αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Τι θα εισφέρουν παλιοί και νέοι μέτοχοι. Μετά την οικονομική εξυγίανση, η διοίκηση επικεντρώνεται στην εφαρμογή των επιχειρηματικών της σχεδίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει σελίδα η Intralot στις 7 Νοεμβρίου: Εκτός επιτήρησης η μετοχή

Οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ θα διαπραγματευτούν απευθείας στην Κύρια Αγορά. Στο 7,13% θα ανέλθει το ποσοστό της Ιntracom Holdings, με 4,78% ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας. Οριστική λύση για το ομολογιακό δάνειο.