ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκρηξη επενδύσεων στο φάρμακο με γενναιόδωρα κίνητρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ποια είναι τα σημαντικότερα επενδυτικά σχέδια από τις παραγωγικές δυνάμεις του κλάδου. Πώς οι εταιρείες θα γλιτώνουν έως και 50 εκατ. ευρώ από τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο όταν επενδύουν.

Μια επενδυτική «έκρηξη» αναμένεται τα επόμενα χρόνια στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, όχι μόνο χάρη στη γενική βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και στην υλοποίηση εξωστρεφών στρατηγικών ανάπτυξης από τις εταιρείες, αλλά και επειδή η κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει γενναιόδωρα κίνητρα, μέσα από τον συμψηφισμό υποχρεώσεων των εταιρειών προς το Δημόσιο με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιούν.

Επενδυτικά σχέδια σε ορίζοντα 3ετίας που ξεπερνούν τα 460 εκατ. ευρώ από 17 φαρμακευτικές εταιρείες εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ αυτό το ερευνητικό κέντρο της Pfizer, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος του φαρμάκου, παρά τις δυσκολίες στην εγχώρια αγορά παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον ειδικά όσον αφορά στην εξαγωγική του προοπτική. Όμως οι επιβαρύνσεις των εταιρειών μέσω των μέτρων rebate και clawback που για φέτος θα ξεπεράσουν τα 1,6 δις. ευρώ, αποτελούν τροχοπέδη για νέες επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να χαμηλώσει αυτό το εμπόδιο, προαναγγέλλοντας ότι όποιες εταιρείες επενδύσουν σε παραγωγικές μονάδες και έρευνα, αυξάνοντας και τις θέσεις εργασίας, θα μπορούν να συμψηφίζουν τις επενδύσεις αυτές, μέχρι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ, με το clawback που θα πρέπει να πληρώσουν.

Ο κλάδος πάντως με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις σειράς φαρμακευτικών εταιρειών προετοιμάζεται έτσι κι αλλιώς για μια σειρά σημαντικών επενδυτικών κινήσεων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ποσό που προανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Κατ’ αρχάς αναμένεται οι επενδύσεις για κλινικές μελέτες στη χώρα από ξένες πολυεθνικές να αυξηθούν από τα επίπεδα των 45 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Από εκεί και πέρα αξίζει να αναφέρουμε και τις παρακάτω σημαντικές κινήσεις.

Pharmathen

Τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις κατέχει η εταιρεία Pharmathen, η οποία στοχεύοντας να κατακτήσει μερίδιο σε μια αγορά 12 δισ. δολαρίων προχωρά σε νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 300 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων με νέα έρευνα, μετά και την επένδυση 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα όρια των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στις Σάπες Ροδόπης.

Σύντομα δε αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα 6 πρώτα προϊόντα της στην αγορά, με βάση τη νέα τεχνολογία LAI (Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης) την οποία έχει αναπτύξει, αποτελώντας μάλιστα το leader στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Στόχος είναι η συνεργασία με τους 10 κορυφαίους φαρμακευτικούς κολοσσούς του κόσμου, γεγονός το οποίο θα «επιβάλει» περαιτέρω επενδύσεις.

Demo

Νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ υλοποιεί ήδη από φέτος η φαρμακοβιομηχανία Demo, μια κίνηση η οποία αναμένεται να καθιερώσει την εταιρεία μεταξύ των τριών μεγαλύτερων στην Ευρώπη στον τομέα των λυοφίλων. H επένδυση αφορά νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων, είναι δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή.

ΟΦΕΤ

Την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, αλλά και τη δημιουργία νέας μονάδας εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών προωθεί ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, που απαρτίζεται από τις Uni-pharma & InterMed αλλά και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle.

Boehringer

Νέες επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα. Σύμφωνα, επίσης, με τα πλάνα της διοίκησης το εργοστάσιο στο Κορωπί αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα βασικά προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη, εξάγοντας σε περισσότερες από 68 χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι η εξασφάλιση της πιστοποίησης του εργοστασίου από τον FDA προκειμένου να εξάγει στις ΗΠΑ, μια διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί θα επιφέρει αύξηση των εξαγωγών προς την Αμερική της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕΝ

Επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εξαγωγική δραστηριότητά της προωθεί η ΕΛΠΕΝ, οι οποίες επίσης εκτιμάται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή η εταιρεία επενδύει περί τα 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φαρμακευτική κάνναβη «ανθίζει» στην Ελλάδα

H Ελλάδα έχει κερδίσει έδαφος στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Γ. Γ. Βιομηχανίας στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
demo-farmako
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν επίπεδο τη χώρα στον κλάδο του φαρμάκου οι επενδύσεις της DEMO

Η φαρμακευτική εταιρεία με την κατασκευή παραγωγικού hub στην Τρίπολη θα δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και θα μπορεί να καλύψει το 30% της ζήτησης της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμική «επιστροφή« της Famar με νέους μετόχους και σχέδιο ανάπτυξης

Η ιστορική βιομηχανία φαρμάκων επιδιώκει νέο ξεκίνημα. Πέρασε από χίλια κύματα αλλά κατάφερε να διασωθεί. Ομολογιακό δάνειο 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και βελτιωμένη κερδοφορία το 2021.